69

Р естарт на АЕЦ "Белене" - енергийният министър Теменужка Петкова бе на отчет в парламента. Според правителството намиране на инвеститор, който да реализира новата централа на пазарен принцип е единственият възможен вариант - България да не губи пари.

Най-голямата новина от срещата на Бойко Борисов и Владимир Путин в Москва е трасето от Турски поток да минава през България. Ако се стигне до реализацията на проекта, ще бъде изграден 10-километров участък от турската входна газова точка Малкочлар до компресорна станция Странджа. Това разясни в парламента енергийният министър Теменужка Петкова.

БСП и ДПС с критики към Борисов, Цветанов им отговори

За какво се договориха Борисов и Путин в Москва

„Сами разбирате, че няма как от една среща президентът Путин и премиерът Борисов да извадят по един бял лист и да започната да чертаят трасета. Тепърва ще започнат конкретните разговори на експертно ниво, разбира се при спазването на европейските изисквания”, отбеляза Петкова. Според нея с проекта за разклонение на Турски поток, България ще запази водещата си позиция на енергийната карта на Европа.

„Разговорите, които проведоха президентът Путин и премиерът Борисов бяха в изключителен конструктивен диалог, прагматичен подход и от двете страни. Стана въпрос, че отношенията ни са поставени на изключително пазарни условия”.

Запитана дали има конкретна договореност под формата на документ, енергийният министър заяви, че не вижда по-ясна позиция и по-голям ангажимент по проекта от думата на Путин.

Борисов и Путин се договориха за "Турски поток"

Президентът Радев в Русия, поиска "Български поток"

ВИЖТЕ СНИМКИ ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ В РУСИЯ

Кои са трите проекта, за които говори Радев в Русия

​По-рано премиерът Бойко Борисов съобщи на пресконференция след разговорите си с руския президент Владимир Путин, че президентите на Русия и Турция не възразяват газопроводът „Турски поток“ да бъде продължен към България. По неговите думи България планира да води преговори с „Газпром“ за закупуването на газ и осъществяването на газов транзит към други страни.Седмижца преди неговата визита Румен Радев заяви, че България има нужда от директни доставки на руски газ по дъното на Черно море и предложи този проект да бъде наречен „Български поток“. През декември 2014 г. Русия се отказа от проекта по строителството на газопровода „Южен поток“ през България и го замени с тръбопровод с аналогична мощност, който по-късно получи наименованието „Турски поток“.

Енергийният министър съобщи още, че на 27 юни предсрочно ще бъде завършена и пусната в експлоатация българо-турската газова връзка.

Министър Петкова подчерта, че срещата между премиера Бойко Борисов и президента Владимир Путин е повече от успешна, защото в Русия е постигнато политическо съгласие между двете държави както за доставка на руски газ през Турция, така и за разговори в посока АЕЦ "Белене". На 12 юни българска делегация заминава за Брюксел, където ще представи вариантите за завой на "Турски поток".

„Ако ние не се опитаме да използваме тази възможност към настоящия момент и това, с което разполагаме във връзка с проекта АЕЦ „Белене”, считаме, че би било пропускане на един шанс да гарантираме своята енергийна сигурност в дългосрочен аспект. Това да не се предприема нищо с оборудването според нас е най-негативният сценарий”, заяви министър Петкова.

Еврокомисията напълно подкрепя плановете на България за създаване на регионален газов хъб, заяви на пресконференция Ана-Кайса Итконен, съобщи БГНЕС. На въпрос за транзита на руски газ в Европа тя отговори:

“Напълно подкрепяме България за реализирането на нейния план за регионален газов хъб. Разбираме, че газовите потоци в региона имат много важно значение за България.“

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@