2

Р езултатите от второто класиране за прием в гимназиите след седми клас са публикувани на сайта на Министерството на образованието и науката, и могат да се проверят на адреса: https://priem.mon.bg/, съобщи пресцентърът на МОН.

Проверката се осъществява с входящия номер и с кода на седмокласниците.

Общо 3273-ма седмокласници са подали заявление за участие във втория етап на класирането за прием в гимназиите в София. От тях 2521 ученици са от училища без квоти, а от училища с квоти са 408 момчета и 344 момичета, съобщи Ваня Станчева – председател на Областната комисия за прием на ученици в осми клас към Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град.

Това са най-престижните гимназии. Техническа грешка спъна кандидат-гимназистите

Тя отбеляза, че освен тези ученици във второто класиране са участвали и учениците, които са имали подадени заявления за участие в първото класиране, но балът не им е достигнал за нито една паралелка.

Във второто класиране в София са класирани общо 3484-ма ученици, като от тях 211 ученици са намерили своето място в училище, според желанията,

които са написали в заявлението за първия етап, каза Станчева. От тези 3484-ма ученици 1860 остават на същото място във второто класиране, а 1413 са преминали на по-предни свои желания.

„В първото класиране не се явиха да се запишат 517 ученици в София“, съобщи Ваня Станчева. Тя уточни, че от тях 455 ученици са от училища без квоти, а от училища с квоти са 49 момчета и 63 момичета. „По този начин успяха да влязат във второто класиране част от некласираните ученици в първото класиране“, обясни Станчева.

Тя каза, че има ученици с бал около 200 и няколко точки, които са написали само желания за прием в паралелки, в които балът е 300 и няколко точки.

Към момента са некласирани във втория етап 428 ученици, от които 315 са от София, а 113 седмокласници са от страната.

„Традиционно учениците от страната кандидатстват за конкретни училища и паралелки в София-град и тези ученици не са успели да се преборят за тях и не са класирани“, коментира Станчева.

Попитана какво да правят тези 428 ученици занапред, председателят на Областната комисия отговори, че след като всички ученици, които са класирани на втория етап се запишат в училищата – от 13 до 17 юли, училищата ще отчетат всичките свободни места и на 19 юли тази информация ще бъде изнесена от РУО София-град.

От 20 до 24 юли седмокласниците и техните родители могат да подават заявление за участие в третия етап на класирането за прием в гимназиите. Това ще стане, както при първия етап, в училищата-гнезда или онлайн.

„Третото класиране обаче е изключително рисково,

защото ще има обявени единични свободни места в най-желаните паралелки, ако въобще има свободни места, ако някой ученик не се е явил“, коментира Ваня Станчева.

Тя отбеляза, че ако за първото класиране – за 26 свободни места в паралелка, са се борили много седмокласници, сега за едно-две или три места могат да се борят също немалко ученици. „Това са единични бройки за прием и седмокласниците трябва да се отпишат от училището, в което са приети и затова третото класиране е рисково и този риск трябва да бъде внимателно премерен“, отбеляза Станчева.

Тя посъветва

седмокласниците да преценят дали си струва да се откажат от мястото в училището, в което са приети,

за да се борят за друго място, без да знаят колко други ученици и с какъв бал ще искат също да се класират в него. „Некласираните ученици трябва внимателно да проследят какви са баловете по училища и внимателно да напишат паралелките, съответстващи на техния бал“, препоръча Станчева. Тя коментира, че „не е достатъчно само да желаеш да бъдеш приет в дадено училище, а балът трябва да ти стига за там“. На този етап не се закриват паралелки, информираха от РУО.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@