51

П Г на "БСП за България” излезе с декларация, в която призовава ГЕРБ ясно да дефинира отношението си към Китай и категорично да се разграничи от изявленията на председателя на партията и заместник-председател Цветан Цветанов.

Повод за това са думите на Цветанов, че "Русия и Китай са едни от основни потенциални заплахи за мира и стабилността, разбира се, и фалшивите новини, и всички провокативни действия от някои държави, но ЕС и САЩ заедно могат да се противопоставят на всички тези заплахи".

Той заяви това в събота по време на 82-ото Междупарламентарно заседание „Европейски парламент – Конгрес на САЩ“, представляващо трансатлантически диалог между двата законодателни органа, на което българският парламент бе домакин.

Цветанов отбеляза, че България за първи път, като председателстваща Съвета на ЕС, е символичният домакин на подобен формат, на този диалог, който се води между Европейския парламент и Конгреса на САЩ. Най-развитите демократични общества са ЕС и САЩ и точно затова трябва да бъдем подготвени за потенциалните заплахи и предизвикателствата, които има днес по отношение на киберсигурността, подчерта Цветан Цветанов.

По думите му сред обсъжданите теми са били и потенциалните заплахи от трети страни. 

А парламентарната декларация днес бе прочетена от депутата Кристиян Вигенин, когато премиерът Бойко Борисов посрещна председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в София.

Къцян е у нас по повод Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на страните от Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, по-популярна като "16+1".

Бойко Борисов посрещна китайския премиер в София

"Ние проявяваме разбиране, че в една партия може да има различия по определени въпроси, разбираме, когато председателят на партията и премиер спира законодателство през медиите, а зам.-председателят и председател на политическата група го пуска отново, пак през медиите, се казва в декларацията на БСП. Не можем да приемем обаче, когато съществени външнополитически противоречия се демонстрират по върховете на управляващата партия, което може да доведе до сериозни негативни последици за перспективите и възможностите за провеждане на адекватна външна и икономическа политика към страни като Русия и Китай", подчертава Вигенин. 

Според него се е оказало, че по време на председателството премиерът Бойко Борисов посещава Москва, а неговият заместник обявява Русия за основна заплаха за мира и сигурността.

"Каква е логиката правителството да кани Китай да финансира инфраструктурни обекти, като в същото време парламентарната група чрез своя председател само дни преди визитата на китайския премиер обявява Китай за основна заплаха", питат от левицата

Цветан Цветанов отговори на нападките на БСП

"Винаги имам диалог с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, подобни внушения за противоречия са несъстоятелни. Това не е БСП, там вие си имате вашия проблем. Недейте да се грижите за микроклимата в ГЕРБ, той е на изключително добро ниво и висота. Вие може само да се стараете да постигнете поне 50% от тази среда на диалог и уважение“, бяха думите на зам.-председателя. 

По повод въпроса с Русия

"Питам БСП това кризисен пиар ли е, за да избегнете поредното си обяснение за Таско Ерменков и Крим. Искам да чуя позицията ви за анексирането на Крим, за икономическите санкции срещу Русия, за позицията на президента Радев на Варшавската конференция“, обяви Цветанов.

"Няма как да обясните напускането на Спас Панчев и другия народен представител от "Земеделски съюз“, каза той на опозицията. "Приложихте всички варианти, за да можете да го върнете при вас. С подобни силови действия няма как да се получи демократичността, която казвате, че имате".

И Корнелия Нинова се включи в дискусията

Тя заяви, че не Русия и Китай, а изказванията на Цветанов са заплаха за националната ни сигурност.

Нинова подчерта, че не за първи път той има сериозни разминавания с премира, припомняйки случая с изгонването на дипломати заради "Скрипал".

Цветанов: Декларация за „Скрипал“ щеше да е много грешен ход

"В един и същи момент премиерът зае позиция и каза: "Няма да изгоним дипломати”, докато вие тук, от трибуната, призовавахте парламентът да реши да ги изгони”, каза тя.

Нинова обясни, че сега се случва за втори път, по отношение на Китай на Русия. "Когато премиерът е домакин на срещата 16+1, когато това диктува националният интерес на България и е възможност за цяла Европа, вие "проевропейци” минирате  този процес с абсолютно безотговорното си изказване, че Китай и Русия са заплаха за сигурността. Такива изказвания са заплаха за националната сигурност на България и на Европа, а не събитието днес”, заяви Нинова и призова всички да направят така, че то да даде перспектива и за България, и за Европа и да бъде връзка между Изтока и Запада, в интерес на народите ни.

Вижте още:

"Дер Щандарт": В България Русия има порт, президент, парламент…

БСП и ДПС с критики към Борисов, Цветанов им отговори

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@