15

П рез тази година България е паднала с 4 места в класацията за скорост на интернет връзката, достигайки до незавидната 31 позиция. В същото време средната цена на достъпа е надхвърлила 26 евро на месец. Това показват данните на Cable.

За сравнение съседна Румъния се нарежда на 5-та позиция, изкачвайки се с 13 места спрямо миналата година. Там средната цена на достъпа до глобалната мрежа е едва 12,6 евро на месец.

Средната скорост на интернет достъпа в България е 20,2 мегабита в секунда, нараствайки през тази година с 2,6 мегабита в секунда.

Междувременно средната скорост на интернет достъпа в Румъния се е увеличила от 21,3 мегабита в секунда, до 38,6 мегабита в секунда.

В глобален мащаб средната скорост на достъпа до интернет е 9,1 мегабита в секунда. България остава сред държавите с най-бърза връзка с глобалната мрежа.

В Европа най-бърза връзка с интернет имат шведите. В Швеция средната скорост е 46 мегабита в секунда. В световен мащаб обаче на първо място по този показател е Сингапур с 60,39 мегабита в секунда.

В Швеция средната цена на интернет връзката е 49 евро на месец. А в Сингапур – 44 евро.

Първата 5G мрежа може да тръгне още до края на 2018 г.

ЕС обеща безплатен интернет на обществени места

И „Самсунг“ има план за интернет от сателити

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@