15

Д вамата пилоти, които загинаха при падането военен хеликоптер край Пловдив снощи, са участвали в десетки спасителни операции. Пламен Пантелеев има 600 летателни часа, а Стоян Неделчев 500 часа нальот. Колегите им от базата ги описват като изключителни професионалисти, които трудно биха допуснали грешка

„Повярвайте това не значи за тях работа. За тях това е призвание. Няма какво лошо да кажа, разбирате ли, не защото вече ги няма. Просто няма какво лошо да кажа”, споделя пред NOVA Андон Петков, бивш бордови техник в авиобаза „Крумово”, който 10-години е работил с 3-членния екипаж на падналия хеликопер.

Президентът за инцидента в Пловдив: Лобизмът убива

Защо падна военният хеликоптер край Пловдив

Военен хеликоптер падна, двама загинали и ранен

Според него вертолетът Ми-17 още вчера сутринта е минал задължителен технически преглед преди да излети. „Много добре се поддържат машините. Там си има регламентиращи документи, които не позволяват да излизаш от границите. Не позволява да извършиш в по-малък обем техническите прегледи.

Тези машини, смея да твърдя, че са гледани като хубава жена”,

заяви Андон Петков.

Задачата, която вертолетът е изпълнявал в понеделник – аварийно спасяване, не е нова за екипажа и той добре е знаел всяка стъпка, твърди техният колега. „Режимът на вертолета в момент на висене, един от най-трудните”, смята Петков.

„Държането на вертолета в една позиция, за да може спасителят или човекът, който пуска товар или качва товар, без значение дали ще е човек отдолу или ще се спуска, там стиковката между екипажа е основно задължение, за да може да се изпълни задачата правилно”, обяснява той.

Командирът на ВВС ген. Цанко Стойков съобщи на брифинг днес:

„По 17-18 летателни часа са направили досега тази година двамата загинали пилоти.

Годишният норматив е 180 часа, от които 40 може да са на тренажор. Не само ние, а и партньорите ни от НАТО имат проблем с летателните часове“.

От името на ВВС генералът изказа съболезнования към семействата на загиналите и увери медиите, че в момента, ако стане пожар или наводнение, има достатъчно ресурс да бъде оказана ефективна помощ. „До изясняване на причините за катастрофата, са спрени планираните полети, но не и аварийните дейности“, каза той.

Генерал Стойков изнесе факти по обстоятелствата довели до инцидента

с вертолет Ми-17. Около 20.30 ч. вчера в базовия оперативен център се получава информация за падане на Ми-17 с регистрационен номер 417. По думите на командира веднага е активирана наземната команда за търсене и спасяване и на място са изпратени линейка, пожарна от поделението, подкрепа получават и от гражданското летище в Пловдив с пожарна и лекар.

Ген. Стойков отказа да коментира евентуалните причини, довели до катастрофата като подчерта, че те ще станат ясни след приключване на разследването на комисията, което започна веднага след инцидента. Той подчерта, че

пилотите са били опитни и са изпълнявали тази задача и друг път, не е имало проблеми и с атмосферните условия, машината е била подготвена и в изправност.

Командирът припомни, че същия ден с вертолета са изпълнени общо 4 летателни задачи, за кап. Пантилеев това е първи полет за летателната смяна, за втория пилот – кап. Неделчев полетът е трети, а за бордния техник – четвърти.   

Очаква се в авиобазата да пристигне и президентът Румен Радев.

Авиотехническата експертиза е тази, която ще даде отговор на основния въпрос – каква е причината за падането на вертолета. Началникът на Военно-окръжна прокуратура – Пловдив  Димо Бъчваров заяви: „Лично присъствах на мястото. Там бяха и командирите и експертите от военна полиция. Общо взето те се обединяват около мнението, че

не може да става дума за пилотска грешка, най-вероятно е някакъв технически проблем”.

Иззета е цялата документация на машината, за техническия преглед, който е минала вчера „Ще се изземе и черната кутия и ще проследим има ли някакви разговори там и какви”, заяви още Бъчваров.

Още днес ще бъдат разпитани очевидци на инцидента.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@