2

П ланинската спасителна служба (ПСС) на БЧК отбелязва 45 години работа със спасителни кучета.

На учебния полигон на ПСС зад хижа "Алеко" днес се проведе демонстрация, специално организирана по повод годишнината от създаването на групата за спасяване с кучета. 

СНИМКИ ОТ ДЕМОНСТРАЦИЯТА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

45 години в служба на Кръста

Историята на кучетата спасители

През 1974 г., с помощта на австрийските инструктори Ханс Басети и Роланд Адамле и активното съдействие на ръководителя на ПСС при БЧК Кирил Петров, се поставя началото на работата със спасителни кучета. 

През 80-те години на миналия век започва успешната и ефективна работа на водачите и кучетата по ликвидиране на последиците от бедствия, аварии и катастрофи. В учебни условия и в реални акции, успешно се прилагат придобитите умения за спасяване на пострадали при лавини и при други инциденти.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Спасителни екипи на БЧК са работили ефективно и при големите земетресения в Армения през 1988 г. и в Турция през 1999 г., както и при много бедствени ситуации в България.

"В порядъка на 20-30 мин. работа едно куче спасител отменя 30 души,

на които ще има трябват 5-6 часа да свършат тази дейност", коментира в интервю за Агенция "Фокус" Сергей Цветков, ръководител на групата за спасяване с кучета към ПСС.

Той отбеляза, че откакто е създадена групата, тя има значителни участия в акции в чужбина. 

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

В момента спасителната служба разполага с 22 кучета.

"10 от тях са оперативни - клас C, с тях работим. Другите са в начален клас или подготвителен клас между A и С", посочи ръководителят на групата, като добави, че ПСС се стреми да поддържа едно ниво от около десетина кучета оперативен клас, с които да се работи по време на акции.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Сергей Цветков отбеляза, че кучетата спасители оказват помощ за спасяване на човешки животи, както при природни бедствия, така и при катастрофи и аварии. Според него най-тежките последици са при земетресенията, защото там за секунди могат да пострадат милиони души.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@