5

П ричината за престъпления като убийството на застреляния в София през декември 2017 г. директор на отдел „Фискален контрол” в НАП Иво Стаменов е това, че престъпниците не се страхуват от държава, склонна към корупция, посочи пред NOVA Людмил Рангелов, адвокат и бивш следовател.

Той подчерта, че по изнесената вчера от прокуратурата информация, няма категорични доказателства, че покушението срещу данъчния шеф е дело на престъпната група, в която според прокуратурата участва Борислав Аврамов - брат на народния представител от ДПС Димитър Аврамов.

Заловиха престъпна група, планирала убийствата на полицаи и магистрати

Мащабна акция в София и Бургас, вероятно за убиеца на Стаменов

Борисов за стрелбата срещу данъчния: Ще им го върнем

Горанов: Посегателство срещу държавата. Цацаров: Ще отговорим твърдо

„Прокуратурата не е казала, че това са точно хората, които са извършили престъплението”, отчете Рангелов. „Много тежък случай. Това е представител на държавната власт. Квалифицирано убийство. Премислено, точно и много трудно за разкриване”.

„Това са по-скоро предположения за съпричастността на задържаните лица към това престъпление – има някакви данни, че са го следили и че са приели поръчка да го малтретират физически”, обясни Рангелов.

„Причината да се извършват такива тежки престъпления е липсата на респект към държавните органи, която се култивира вече десетилетия. И тази липса на респект до голяма степен се дължи на склонността на лицата, които участват в държавните органи към корупция. И когато някой застане напречно на течението, тогава се получава такава остра реакция. Ако всички държавни органи работеха по правилата, ако бяха неуязвими за корупцията - постепенно и обществото и отделните граждани, дори тези с престъпни наклонности, щяха да приемат, че няма как да се действа срещу държавата”, посочи Рангелов.

„Когато други незаконни действия, като корупция и заплахи, не са дали резултат, за съжаление се прибягва до такъв изход”, коментира от своя страна убийството на Стаменов бившият шеф на СДВР Валери Йорданов.

„Аз съм убеден, че ще стигнем до края. Друг е въпросът каква ще бъде тежестта на доказателствата. Много е трудно категоричното доказване на такова престъпление”, подчерта Йорданов.

„В повечето случаи, когато говорим за поръчкови престъпления, се разкриват. Въпросът е за доказателствата, които се събират и с каква тежест са, дали съдът ще ги приеме”, поясни Йорданов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@