10

Г олеми щети върху реколтата заради проливните дъждове в последните седмици отчитат земеделците. Около 38 000 декара са напълно унищожени, а държавата се готви да обезщети стопаните наесен, предаде NOVA.

Най-пострадала в страната е реколтата от пшеница и ечемик, череши, грозде, праскови, сливи, домати, краставици и пипер. Според икономисти обаче това не би трябвало да се отрази на цените.

Засега хлебопроизводителите се въздържат от коментар за цената на хляба. В следващите дни чакат оценка от земеделското министерство.

Икономистите предлагат държавата да наблегне върху оползотворяването на продукцията.

Земеделското министерство отчита спад в реколтата, но не драматичен.

„България има нужда от около 2 млн. тона пшеница. Действително ще има лек спад, но над 5 млн. тона пшеница отново ще се добие, т.е. ще има предостатъчно количество, което да задоволи вътрешните нужди на страната”, коментира Антон Величков, директор на Дирекция „Растениевъдство и биологични производство” към министерството.

Според доклади жестоката горещина е опустошила посевите със зърнени култури из Северна Европа, а комбинация от засушавания и проливни дъждове в житницата около Черно море намали очакваните добиви, появиха се опасения, че има още щети, които ще вдигнат цените. 

Рекордни жеги в Европа, някои страни са под тревога

Страничните фекети на големите горещини в Европа

С наближаването на жътвата в Северна Германия - втория след Франция най-голям производител на пшеница в Европейския съюз - се появяват нови доказателства за щети по реколтата и наблюдателите на няколко пъти снижават очакванията за добивите в 28-членния блок. "Ситуацията в Северна Европа е катастрофална", казва Андре Дефоа, главен анализатор в "Стратеджи грейнс".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@