6

И скането на Националният институт по метеорология и хидрология да се отдели от БАН и да премине към министерство на образованието беше обсъдено на нова среща между представители на Академията и министър Красимир Вълчев при премиера Бойко Борисов.

Две възможности стоят пред Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Единият е разширена автономия в рамките на Българската академия на науките (БАН). Вторият е извеждането на НИМХ извън БАН.

Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет.

Той поясни, че и двата варианта изискват допълнителни компромиси от двете страни. Министърът подчерта, че в разговорите между БАН и НИМХ той или представител на образователното министерство не са участвали.

БАН отвърна, Вълчев предупреди за НИМХ

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски е докладвал на премиера Борисов и за напредъка в разговорите между БАН и НИМХ, информира министърът и поясни, че ситуацията от предходната седмица не се е изменила съществено.

Министър Вълчев допълни, че ако се премине към варианта НИМХ да излезе от БАН, то това ще стане при запазване на оперативната дейност на хидрометеорологичната служба и при запазване на възможността в рамките на БАН да се продължат изследванията в областта на климата и водите - т.е. евентуално разделяне на научната дейност.

Ако НИМХ вземе решение да бъде изведен извън структурата на БАН, тогава ще се мисли къде Институтът да бъде ситуиран.

Образователният министър добави, че държавата трябва да бъде отговорна за дейността на НИМХ, която обслужва седем сектора на обществения живот и има международни измерения. Затова през следващата седмица ще бъдат обсъдени варианти както по отношение на бюджета на НИМХ, така и по отношение на невъзможността да се промени тази дейност еднолично и самостоятелно от страна на БАН.

Освен това ще се помисли как да се избира и директор на Института. Вълчев даде пример с общинските училища, които са към общините, но даден кмет не може самостоятелно да реши дали да закрие общинското училище или дали да му намали бюджета.

Какво казва БАН

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски заяви, че БАН може да предложи максимална финансова самостоятелност на НИМХ и бюджетът на Института да се гласува от Министерския съвет. Той поясни, че въпреки това от НИМХ продължават да настояват да бъдат извадени от състава на БАН и след това предложение още не са се срещнали с ръководството на БАН, за да кажат дали са за или против. Ревалски коментира, че остава да се реши и по какъв начин да бъде избирано ръководството на Института и поясни, че по сегашния устав и закон за БАН този директор се избира от Управителния съвет на БАН. Това решение е било подкрепено от Съвета на Настоятелите. 

Председателят на БАН бе категоричен, че ако правителството реши да изгради НИМХ на основата на Института от Академията не са против, но са срещу ултимативното искане НИМХ да бъде отделен изцяло.

Разговорите ще продължат и през следващата седмица.

Как се стигна дотук

Днес правителството трябва да реши дали да раздели НИМХ от БАН.

Вчера, ден преди да изтече даденият от премиера Бойко Борисов срок, в който Националният институт по метеорология и хидрология и Българската академия на науките трябваше да се разберат за финансирането на НИМХ, стана ясно, че двете институции не са постигнали консенсус.

БАН предлага НИМХ–БАН да остане в състава на Академията с разширена финансова независимост на Института. За целта от Академията предлагат целият бюджет на НИМХ-БАН, включително заплатите на учените и служителите, да бъде приеман от МС на отделен ред в бюджета на БАН, а при изчисляване на средствата за заплати в Института като база да се взимат основните заплати в БАН по категории.

Синоптиците не са приели предложението на ръководството на БАН, тъй като според тях то запазва сегашното статукво.

Служителите на НИМХ настояват правителството да вземе незабавно мерки за изваждането на НИМХ от БАН и преминаването му към Министерство на образованието и науката.

Синоптици протестират, искат да минат под шапката на МОН

Преди 10 дни премиерът Бойко Борисов проведе спешна среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, както и с представители на ръководствата на БАН и НИМХ, до която се стигна, след като метеоролозите обявиха, че ще прекратят работата си, ако окончателно не напуснат БАН и не преминат под шапката на МОН като самостоятелна научна организация със свой бюджет.

Борисов поиска решение за НИМХ

Причина за тяхното недоволство бе неравномерното според тях разпределяне на парите в БАН. Тогава министър-председателят даде срок до 22 август НИМХ и БАН да намерят решение на проблема. Министър Вълчев посочи, че ако това не се случи, решението ще бъде взето от правителството.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@