16

"Много ясно е определено кое е държавна помощ и кое не е. Ако едни средства са дадени през процедура за обществените поръчки, това не е държавна помощ. Това са дадени пари на някой, за да свърши някаква работа. Тук няма държавна помощ".

Така вицепремиерът Томислав Дончев отговори на лидера на БСП Корнелия Нинова, която обвини управляващите, че са дали "коледен подарък“ под формата на неправомерна държавна помощ на 5 фирми за строителството на магистрали в размер на 1, 350 млрд. лв.

Според Нинова тези средства са раздадени "извън закона, извън правилата, без обществени поръчки, без конкурс или търг“, каза тя на 11 януари, когато новата сесия на парламента бе открита, след което лидерът на левицата се закани за това с жалба да бъде сезирана ЕК, предаде БГНЕС.

Томислав Дончев бе категоричен, че това няма да затрудни работата на страната ни с евросредства. "В никаква степен! Освен това – много ясно е определено кое е държавна помощ и кое не е. Категорично, ако едни средства са дадени през процедура за обществените поръчки, това не е държавна помощ. Това са дадено пари на някой, за да свърши някаква работа. Тук няма държавна помощ“, обясни Дончев, който днес участва в дискусията "Три перспективи за бъдещето на обединена Европа” на Сдружението на младите българи, родени след 1981 г. - Милениум Клуб България. 

"Има категоричен текст в Закона за обществените поръчки за приложимата европейска директива, където детайлно е описана процедурата. Ако едно дружество 100% собственост на възложителя, тогава може да не се прилага плътната процедура по реда на ЗОП, но това също е режим в самия закон и няма държавна помощ“, допълни още Дончев. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@