4

Четвъртък ще започне с повече слънце в Южна България и повече облаци в северните части. Валежите до обяд ще бъдат концентрирани в Западна и централна Северна България.

Следобед в цялата страна са възможни кратки и интензивни превалявания, гръмотевични бури и градушки. Температури - до 29 градуса.

Облачно и дъждовно ще е по Черноморието.

И за там е валидна опасността от интензивни валежи на някои места, придружени с градушки. Максималните температури ще бъдат между 26 и 29 градуса.

България предупреди Гърция и Турция: язовир „Ивайловград” може да прелее

В Ловешка област ще е сухо до обяд. По-голяма вероятност за сериозни превалявания тук ще има в ранния следобед. Отново има риск от поройни наводнения, заради интензивни валежи в планинските части на областта, информира NOVA.

Бедствено положение в Тетевен, загина човек

В най-топлите часове температурата ще достигне 26 градуса.

В района на Пирдоп превалявания се очакват от ранния следобед до ранна вечер. Има предпоставки за интензивни валежи. Максимална температура през деня - до 24-25 градуса.

Краят на този месец няма да е типичен за лятото.

Валежите ще намалеят като честота, но остава опаността от кратки поройни дъждове и градушки. Температурите обаче ще тръгнат нагоре и ще гонят 30-31 градуса в началото на август.

Пак жълт код за дъжд, бедствено положение в Мизия

Има и червен код, кога ще спре да вали

Свлачище затвори пътя към Трън

По пътищата в четвъртък почти навсякъде в страната дебнат опасности. До обяд ще вали по протежението на автомагистрала “Хемус” в двете й части - до Ябланица и между Шумен и Варна. След обяд вероятността от превалявания ще обхване и останалите основни магистрали у нас.

Бедствие в Тетевен - 100 л на кв. м, продължава да вали

Големият риск на много места е ниската видимост при внезапен интензивен валеж и аквапланингът при мокър път или локви. В районите, обявили бедствено положение - Тетевен и Пирдоп има разрушени пътища. А по всички планински проходи съществува опасност от падащи камъни.

Между 100 и 125 литра на квадратен метър дъжд са паднали в двете критични точки на страната - Тетевен и Пирдоп.

Около 50-60 литра на квадратен метър е количеството в района на Силистра. Около 40-50 литра на квадратен метър валежи са регистрирани в района на Исперих. През последните 24 часа повечето значителни валежи са били съсредоточени в Северна България и Източните Родопи.

Поройният дъжд наводни и Западна България

Заради валежите голяма част от реките днес ще отбележат повишен отток. Опасност от поройни наводнения има за деретата и притоците по горното течение на река Въча в Родопите. Същият риск съществува и за планинските притоци на Струма и Места.

Подробна 10-дневна прогноза за времето можете да намерите в Sinoptik.bg

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.