22

З а очаквано опасно покачване на водите на реките Арда и Марица предупреди с вербални ноти съседните Гърция и Турция Министерството на външните работи на България.

Българските власти обръщат внимание и на вероятността от преливане на язовир „Ивайловград” заради очаквани интензивни валежи по целия водосбор на река Арда в следващите дни.

Пороите застигнаха и Бургас, улиците са реки

Силни валежи и застудяване с началото на новата седмица

С цел преминаване на постъпващия воден приток ВЕЦ „Ивайловград“ преминава на 24-часов режим на работа, поради което дебитът на река Арда след язовира ще надхвърли 300 кубични метра в секунда.

Турските власти са предупредени, че макар нивото на Марица около Свиленград сега да е под прага за ранно предупреждение, има вероятност в сряда и четвъртък водното количество да надхвърли жълтия и оранжевия и да стигне червения праг на тревога.

Във връзка с прогнозите за обилни валежи от вчера е задействан кризисният щаб в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, който следи денонощно състоянието на язовирите на територията на цялата страна. Провеждат и срещи с кметове и представители на общини, тъй като преобладаваща част от язовирите са тяхна собственост. Най-важното е собствениците да изпълнят предписанията - да осигурят свободен обем на водоемите и да следят денонощно тяхното ниво.

Подробна 10-дневна прогноза за времето можете да намерите в Sinoptik.bg.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@