16

„Всеки от вас може да се запознае с текста на меморандума и ще видите, че в него се поставят съвсем принципни въпроси - как ще бъдат попълнени съставите на Висшия съдебен съвет, Антикорупционната комисия, ключовите регулатори,” каза министър-председателят Николай Денков пред журналисти в парламента.

„Предлагат се ясни механизми, в които да се подберат хора с качества и в същото време да е ясно кой носи политическата отговорност, така че тук не става дума за търговия, а за процеси, които ще бъдат публични, прозрачни, пред очите на всички”, заяви Денков.

„Имахме разговор с Мария Габриел вчера и тя каза, че ще бъде готова с прегледа на изпълнението на програмата в понеделник следващата седмица, така че ще имаме възможност да обсъдим състава на Министерски съвет”, поясни той.

„Ние сме готови да влезем в преговори”, добави Денков.

Остри критики от ГЕРБ-СДС и ДПС към меморандума на ПП-ДБ

Той коментира, че за него е важно да запази добрия и конструктивен тон с Мария Габриел, за да си имат доверие и да могат да продължат да работят заедно.

„За да съществува правителство, то трябва да изпълнява тази програма, за която сме се разбрали още в самото начало, когато беше избрано правителството, на което съм премиер”, заяви Денков. Той посочи, че същината на разговорите в момента е много повече в парламента „дали ще има съгласие да се довършат реформите, които започнаха преди девет месеца“. 

Денков уточни, че описаните процеси в меморандума са свързани с дейности в Народното събрание.

„Причината е ясна, управленската програма е до края на 2024 г., естествено е тя да бъде дообновена, естествено е министрите да бъдат подбрани, така че да могат да я изпълнят”, каза премиерът. 

Кирил Петков: Да отворим този меморандум или от ГЕРБ да предложат друг текст

На въпроса дали според него има разбирателство между ГЕРБ и ДПС да има избори, Денков отговори, че това, което виждаме през последния период, е, че има разбирателство между тези две партии:

„Дали това разбирателство стига до там да отидем сега на избори, не мога да кажа, това трябва да го решат те, добави той. По думите му има смисъл правителството да съществува, само ако изпълнява приоритети, заради които е създадено”. 

Денков отбеляза, че през последните девет месеца е видял началото на правосъдната реформа, промени в ключови закони, промени в Конституцията, които по думите му дават възможност системата да се рестартира. 

Денков: Нормално е след първия сблъсък страните да седнат на масата на преговорите

По думите му след промените на законите и Конституцията, отиваме на следващ етап, в който трябва да бъдат запълнени Антикорупционната комисия, Висшия съдебен съвет, Висшия прокурорски съвет и ключовите регулатори с изтекъл мандат. 

Относно съвместната декларация с Мария Габриел, с която е започнал официално целият процес по създаване на правителството, Денков каза, че са говорили ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната - Демократична България“. Това, че по някаква причина Борисов непрекъснато примъква ДПС към съответните решения, е въпрос, който той е решил да реши по този начин.

Попитан защо руската посланичка Елеонора Митрофанова е била извикана в Министерството на външните работи, премиерът отговори, че няма отношение.

Във връзка с войната Денков каза, че в момента Украйна се бие на фронта, за да защити ценностите, принципите и начина на живот, който познаваме в България. По думите му трябва да подкрепяме страната по всеки един начин, който не затруднява нашите възможности за осигуряване на защита.

„Ако Украйна загуби, опасността да се прехвърли конфликтът в съседни държави е напълно реална”, смята премиерът.

„Няма нови изисквания по отношение на условията по Дъблинското споразумение”, заяви по време на участието си в петъчния парламентарен контрол министър-председателят.

Борисов: Меморандумът на ПП–ДБ е като попската работа

„От 1 януари 2023 г. до 31 декември 2023 г. България е определена като компетентна държава членка за общо 5 731 искания, получени от Австрия. За същия период от Австрия са заявени едва 194 прехвърляния, от които реално са прехвърлени 113 лица. Поради ежедневното изпращане на искания от една държава членка към друга, броят на лицата, които България се е съгласила да приеме, се променя ежедневно, тъй като отговорността е тясно свързана със задължението и съответните условия”, каза Денков. 

Той припомни, че България връща нелегални мигранти и към техните държави на произход, а оттам се променя ежедневно и броят на лицата, които се намират в центровете. 

„Отговорността на България за брой лица, които се е съгласила да приеме на територията си, се променя всеки ден, в зависимост от изтичането на шестмесечния срок”, подчерта Денков.

 „Не считам, че спрямо такива лица предварително трябва да се подхожда с презумпцията за агресивно поведение. Това, че дадено лице бяга от собствената си държава по различни причини – политически, социално-икономически, хуманитарни и други, не го превръща автоматично в криминално проявено или агресивно”, посочи Денков.

Европейската комисия (ЕК), след дълги месеци на преговори, успя да се договори за първата в света система за регулиране на изкуствения интелект, отчете още Денков,

„България прави много както по подготовката на капацитета за развитие на тези технологии, така и по отношение на възможностите за тяхното приложение в полза на бизнеса и гражданите”, посочи Денков. 

„Когато има ново високотехнологично развитие, винаги има страхове”, допълни той.

„България все още е една от страните с най-ниската производителност на човек, който работи в икономиката. Ето една възможност не просто да наваксаме, а да отидем много по-напред, ако успеем да включим в нашите бизнеспроцеси съответните технологии, свързани с изкуствен интелект. Те са много, не са една и две. Заедно с рисковете има и огромни възможности, те се обсъждат на експертно и обществено ниво”, увери Денков. 

Денков даде различни примери за развитието на технологиите в България.

„Разработен бе и нов Закон за насърчаване на научните изследвания и иновации, за да могат научните резултатите да намират по-лесно своето приложение като иновации за съответните фирми”, допълни той. 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 5 минути

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 36 минути

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 1 час

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 2 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 7 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 8 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове