156

Д елян Добрев подава оставка като народен представител в 44-то Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Добрев е взел решението си след разговор с председателя на партията и премиер Бойко Борисов.

Оставката идва след публикации за имотни сделки на роднини на Добрев.

„С поредната фалшива новина чашата на търпението ми преля

– не искам повече името ми и това на ГЕРБ да бъдат петнени”, коментира Делян Добрев.

Той коментира личния си акт и като знак на солидарност със своите колеги, които спазиха моралния стандарт на ГЕРБ и напуснаха постовете си само заради съмнения.

Името на Добрев също беше замесено в имотния скандал, довел до няколко оставки в редиците на управляващите. Според публикация в „Биволъ“ членове на семейството на депутата са сключвали имотни сделки на рекордно ниски цени за София от 270 евро на квадратен метър. В материала са описани придобити имоти от майка му, неговата братовчедка Росица Гаргова, кумът му Евгени Консулов.

Бившия зам.-кмет на Хасково Евгени Консулов излезе с позиция по казуса.

„На 29 септември сме закупили отстъпено право на строеж, видно от публикуваната справка от Службата по вписванията и попълнената от мен Декларация за имущество и интереси за 2016г. Изнесените в статията цени се отнасят за това отстъпено право на строеж, а не за крайната цена на придобиване на имотите. След това е сключен договор за строителство, в който са посочени срокове и етапност на плащанията, след завършване на определените фази. Закупените апартаменти са маломерни, като чистата жилищна площ на единия е 61 кв.м., а на другия 48 кв.м. Сградата не е „луксозна” и дори към днешна дата няма изграден асфалтов път до нея.

Общата договорена през 2016 г. и изплатена по банков път цена е 650 евро за кв.м., а не написаната 288-315 евро за кв.м. Заплатената цена е в пъти над „данъчната оценка“ на имотите, съгласно посоченото в нотариалните актове. Цената „на зелено” е пазарна за 2016 г. за квартал „Манастирски ливади”. Съгласно направена справка в сайтове за имоти дори и към днешна дата (април, 2019 г.), въпреки поскъпването на цените спрямо 2016 г., могат да се закупят апартаменти в строеж в региона на цени от 484-650 евро на кв.м.”, се казва в позицията.

Консулов прилага и линкове към обяви.

„Средствата за покупка на отстъпеното право на строеж са от спестявания и са налични още преди постъпването ми на работа в община Хасково

(видно от попълнената от мен Декларация за имущество и интереси при постъпване на длъжност). Средствата за строителството са платени по банков път, разсрочено през период от две години. Фирмата, от която са закупени имотите никога не е развивала дейност в община Хасково, не е участвала в обществени поръчки и не е извършвала строителство”, се казва още в позицията.

Делян Добрев излезе на голямата политическа сцена през 2012 г.,

когато стана министър на икономиката, енергетиката и туризма, заменяйки на поста Трайчо Трайков след правителствена визита в Катар. Още в първите дни на свето управление Добрев се сблъска с важната задача по спирането на строителството на АЕЦ „Белене“.

Настоящата оставка е втора за Делян Добрев в рамките на 44-ия парламент. През 2017 г. Добрев, който е и областен координатор на ГЕРБ в Хасково, обяви желание да напусне парламента след сигнал на БСП за роднински назначения в местната община. Тогава парламентарната група на управляващите застана зад своя колега, а оставката му бе отхвърлена от парламентарното мнозинство. След това Конституционният съд излезе с решение, че народните представители не могат да гласуват против волята на колегата си, но междувременно самият Добрев оттегли своята оставка от деловодството и остана депутат.

Оставката на Делян Добрев е третата в ГЕРБ само за ден, след като заради медийни публикации с поста си се раздели заместник-областният управител на София Томи Николов, а кметът на Созопол Панайот Рейзи напусна партийната структура.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@