0

Д ебатът за промените в Кодекса на труда прерасна в исторически спор за датите 3 март и 24 май. Спорен за депутатите в пленарна зала се оказа внесеният от ПГ ГЕРБ-СДС законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, с който се предлага парламентът да обяви датата 24 май за национален празник на България.

В хода на дебата стана ясно, че ресорната комисия по труда не подкрепя законопроекта. Депутатите от "Има такъв народ", "БСП за България" и "Възраждане" настояха да не се противопоставят двата празника.

От "Демократична България" заявиха, че темата е важна, но не може да бъде обсъждана просто като една от многото промени в Кодекса на труда.

От името на вносителите Радомир Чолаков обясни, че е редно всички народни представители да се замислят какъв образ изграждаме пред света. Трети март отправя сигнал, че ние сме благодарни на Русия. На трети март българите благодарят на руските братя освободители. На трети март винаги редом до българското знаме е редно да се вее руското знаме. Това е сигналът, който България отправя с националния си празник, каза Чолаков.

По думите му вторият сигнал, който отправяме, е свързан с образа на Санстефанска България. Тази карта на Санстефанска България, за българския народ и за българската история, е проблем. Тя ни е създала три национални катастрофи. Този идеал - той е много хубав, много грандиозен, много величествен, но е довел до три национални катастрофи, добави депутатът.

Чолаков посочи, че зад всяка друга дата, освен 24 май, "пробива сянката" на една велика сила, без която ние не можем. Чолаков каза още, че 24 май вече започват да ни го крадат. "Великата сила каза, че кирилицата е дошла от македонските земи", добави депутатът. Колегата му Петър Николов настоя, че 24 май е истинският празник на българите. Не е официозна дата, не е нещо, което държавата е вменила на хората, а е празник, в който българите взимат цвете, отиват на църква. Ние сме превърнали националния си празник в дата за поклонение пред чужда държава, посочи депутатът.

По думите му 24 май е празник, на който ние не сме благодарни на чужда страна, а е празник, с който ние се гордеем със себе си. Това е празник на владетелите, на царете от българския "Златен век" и блестящата Преславска цивилизация, каза Николов.  

Депутатът Петър Кънев от ПГ "БСП за България" посочи, че дотук всичко е чудесно. Искам само да ви информирам, че датата 24 май е официален празник на Русия, каза Кънев.

Костадин Костадинов („Възраждане“) посочи, че е много мерзко, недостойно и нечистоплътно от българския парламент да се противопоставят българките празници. 3-ти март обединява българския народ. Той каза, че очевидно има политически причини да се иска сега 24 май да е националният празник на България.

Според него има целенасочена кампания срещу 3-ти март. Не може и не бива двата празника да се противопоставят по никакъв начин, категоричен е Костадинов. Нека да не правим като нашите братя в Северна Македония, нека не извращаваме историята. Целият този спор е абсолютно излишен, каза Костадинов.

Филип Попов от левицата каза, че обикновено националните празници са свързани с независимостта и свободата. Той припомни, че с подписването на Санстефанския мирен договор се създава Третата българска държава като отделен международен правен субект. Естествено и нормално е 3-ти март да бъде национален празник на България, каза Попов.

Дотам ли опряхте, колеги от ГЕРБ, не посягайте на 3-ти март и не го противопоставяйте на 24-ти май, апелира той. Колегата му Александър Симов призова да не използват такива важни дати като част от политическата борба. Това политизиране на националните празници е нещо дълбоко перверзно и порочно, посочи Симов. Никой не може да съпостави и противопостави тези два празника, каза още Симов.

Той добави, че има необходимост от много по-широк обществен дебат, а не от заиграване с елементарните политически страсти на ежедневието. 

Пламен Николов от "Има такъв народ" също настоя, че всички официални празници би следвало да бъдат обединяващи. Ако ние противопоставяме един официален на празник на друг - това разделя хората. Нека не правим така, че през три-четири десетилетия да променяме националния си празник, апелира Николов. Той отбеляза, че във философски контекст, за нас ,като нация, националната свобода би следвало да бъде най-голямата ценност. В този смисъл най-великата дата в българската история, която слага край на петвековното робство е 3-ти март, добави депутатът. Трети март е национален празник и следва да остане такъв, каза Николов.

Христо Иванов, председател на ПГ "Демократична България" (ДБ), апелира да бъде намерен начин и подход да бъдат обсъдени всички теми по човеколюбив начин, извън всякаква политическа конюнктура. Много разделения станаха, а времената са много тежки и ще стават все по-тежки и нека не си правим илюзии, апелира Иванов.

Идват тежки времена, най-малкото, което трябва да опитаме да направим в тези времена, е да се опитаме малко да се посъберем, малко да се пооткажем от лесните възможности да се нацепим по още една тема и да се счепкаме по още една тема. После, на другия ден, как точно ще взимаме важните решения, попита Иванов.

Темата е важна, с уважение към необходимостта тя да бъде обсъдена, хайде да я обсъдим по някакъв по-добър начин, каза Иванов. 

Дебатът по предложения законопроект за промяна на националния празник продължава повече от 3 часа. 

Два от обсъжданите законопроекти са внесени от Костадин Костадинов, председател на ПГ "Възраждане", и група народни представители.

Другите два са съответно на Министерския съвет и на ПГ "ГЕРБ-СДС".

С предлагания от Министерския съвет законопроект се регламентира индивидуално право на бащата (осиновителя) на отпуск в размер на два месеца за отглеждане на дете до навършване на осемгодишна възраст, в случай че не е ползвал прехвърлен от майката (осиновителката) отпуск за отглеждане на дете.

Също така се предоставя право на работника или служителя да поиска изменение на трудовото правоотношение с цел съвместяване на личния и професионалния живот, както и да получи обоснован писмен отговор от работодателя, когато той не е съгласен, се посочва в мотивите към законопроекта, внесен от правителството.

Вносителите отбелязват, че необходимите средства за изплащане на обезщетение при ползване на отпуск за отглеждане на дете до осемгодишна възраст от бащата (осиновителя) ще бъдат за сметка на предвидените разходи за краткосрочни обезщетения със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. 

С промените, внесени от ГЕРБ-СДС, се предлага 24 май, който и досега е един от официалните празници, да бъде обявен за национален празник.

От ПГ "Възраждане" предлагат два законопроекта за промени в Кодекса на труда. С единия се уеднаквява правото на неплатен отпуск на работещите в публичния и частния сектор при избирането им за народни представители.

Във втория законопроект се предлага работничките или служителките с едно или повече деца до 18-годишна възраст да имат право допълнително за всяко дете на един работен ден, но не повече от четири работни дни, платен годишен отпуск за всяка календарна година.

Предвижда се още отпускът вместо от майката да може да се ползва от бащата или от настойника/попечителя.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Да бъдеш звезда! Ето как са открити любимите ни знаменитости

Да бъдеш звезда! Ето как са открити любимите ни знаменитости

Любопитно Преди 1 минута

Някои щастливи знаменитости бяха на точното място в точното време

<p>&quot;Това е възмутително. Животът на служителите на ООН отново е изложен на&nbsp;риск&quot;</p>

Израелски демонстранти подпалиха комплекс на Агенцията на ООН в Йерусалим

Свят Преди 21 минути

"Това е възмутително развитие. Животът на служителите на ООН отново е изложен на сериозен риск"

Човекът и климатичните промени – търсете новия брой на списание ,,Мениджър“

Човекът и климатичните промени – търсете новия брой на списание ,,Мениджър“

Любопитно Преди 58 минути

Ще научите още как да си отгледате стартъп и какво се случва в туризма.

5,8 по Рихтер разлюля Тайван

5,8 по Рихтер разлюля Тайван

Свят Преди 1 час

Земетресението е станало на дълбочина от около 10 километра

Apple iPad Pro

Apple се извини за скандална реклама и я спря

Технологии Преди 1 час

Новият iPad Pro ще бъде популяризиран по друг начин

Изумителни факти за най-големия орган - кожата

Изумителни факти за най-големия орган - кожата

Любопитно Преди 1 час

Разказваме ви изненадващи факти за бебешката кожа, за да научите какво да очаквате и как да защитите новороденото си

г

Нещастните, щастливи хора: парадоксът Gen Z

Любопитно Преди 1 час

Проучване показва, че 52% от Gen Z се чувстват стресирани и проявяват симптоми на бърнаут на работното място; 43% от поколението Z смятат кариерата си за по-важна от личния живот

Разлят живак вдигна на крак полицията в Перник

Разлят живак вдигна на крак полицията в Перник

България Преди 1 час

Веществото е било открито от полицаи в изоставена раница

Една история за йога, манипулации и многочасов секс

Една история за йога, манипулации и многочасов секс

Свят Преди 1 час

Германски журналисти разкриват манипулации и злоупотреба с власт

Вулкан

Превръщат ли се скритите вулкани в Италия в най-голямата заплаха за човечеството?

Любопитно Преди 1 час

Ако сега някой ви пита кой е най-опасният вулкан на Апенините, вероятно ще отговорите: Везувий.

д

„Чистота на депозит” в „Темата на NOVA“

България Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Християн Мицкоски

Мицкоски: Главчев да каже за отстъпките на България, аз не ги виждам

Свят Преди 2 часа

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ очаква обяснение "какви отстъпки е направила България към Северна Македония"

Километрично задръстване на АМ "Тракия" в посока Пловдив

Километрично задръстване на АМ "Тракия" в посока Пловдив

България Преди 2 часа

Движението от Мухово до Гелеменово е пренасочено заради аварирал тежкотоварен камион

"Властелинът на пръстените" с нов филм през 2026 г

"Властелинът на пръстените" с нов филм през 2026 г

Любопитно Преди 2 часа

Той условно е озаглавен „Властелинът на пръстените: Ловът на Голъм“, съобщи Warner Bros. Discovery

Женски крак

Мислите, че това е женски крак? Помислете отново

Любопитно Преди 2 часа

Модата притежава онова завидно свойство винаги да ни шокира

Хари и Меган се отправиха на тридневно пътуване до Нигерия

Хари и Меган се отправиха на тридневно пътуване до Нигерия

Свят Преди 2 часа

Двойката ще присъства и на тренировъчна сесия за благотворителната организация Nigeria: Unconquered