2

М истичното тракийско светилище на връх Виденица, в близост до Смолян, е едно от все още слабо познатите туристически места в България. Смята се, че районът е бил обитаван от тракийските племена сатри и беси. Мястото пази богато историческо минало за ритуалите на древните племена, за което свидетелстват запазилите се останки и каменни постройки.

На много места още при изкопаването на окопите през Балканската война са намерени основите на градежи, правени от огромни каменни блокове. Много добре личат и останките на крепост, строена с каменни блокове без каквато и да е спойка, както и на основи на различни други постройки. По повърхността се срещат и много глинени фрагменти от съдове, принадлежащи на различни епохи. Тук се намират и фрагменти от неолитната и бронзови епохи.

За съжаление, достъпността до местността е силно ограничена. За да променят това, от сдружение Био-Б-Еко Борино инциират проекта „Тракийското светилище на връх Виденица“, който предвижда изграждане на теренни стъпала, рампи и платформи по пътеката до тракийското светилище. Теренът ще бъде облагороден и популяризиран чрез поставяне на указателни табели, маркировка, информационни материали.

Каузата за превръщане на връх Виденица в достъпна туристическа дестинация може да бъде подкрепена в рамките на дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“, която набира средства за реализирането на тази и още 23 екологични, културни, социални и здравни каузи. Опциите за подкрепа на проекта са чрез дарение през платформата izberi.rbb.bg само с банкова карта или чрез SMS на единен дарителски номер 17 777, с ключова дума DMS VIDENICA.

Повече информация за проекта на Био-Б-Eко, както и за другите еко, здравни, социални и културни каузи можете да откриете на „Избери, за да помогнеш“ – на izberi.rbb.bg.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@