19

Ц иклонът Нефели вече обхвана части и от нашата страна. На много места вали, до момента най-силно вали в Югоизточна България. Пикът на бурята се очаква през следващото денонощие, когато ще премине през Източна България, предаде NOVA. Днес жълт код за опасни валежи има в 15 области, оранжев - в 9. На места се очакват до 50 л/ кв м. Утре пороите ще бъдат в цялата страна. Навсякъде ще има жълт и оранжев код. 

​Интензивни ще са дъждовете през тази нощ главно в Централна България, а утре през деня - на места в югоизточната половина от страната.

11 области в централните и югоизточни части са под оранжев код и там сумарните количества ще са над 65 л/кв.м. 

Те ще бъдат придружени от гръмотевични бури и на моменти силни пориви на вятъра.

„Доста ще вали. Това е типична обстановка за зимата, а не за лятото и това я прави още по-непредвидима. От неделя до следващата неделя гарантирам една топла вълна, но дотогава ще има много дъжд”, прогнозира климатологът доц. Георги Рачев.

До края на деня се очаква валежите да обхванат и Източна България, а пикът на бурята ще бъде през следващото денонощие.

Климатолог: Типична синоптична обстановка за зимата

Опасност от порои и наводнения за почти цяла България утре

Мощен циклон отлага лятото, опасност от наводнения

Този циклон владееше Гърция и причини сериозни последствия. Зароди се в Средиземно море и Италия. 

„Към момента на територията на цялата страна обстановката е сравнително спокойна. Дъжд вали, но няма нито един сигнал за наводнения. Няма застрашени хора от високи води. Полицията и Пожарната са напълно готови. Хората, свободни от дежурство, са предупредени, и при необходимост са готови в рамките на 30-40 минути да се явят на работа. Кметовете са взели допълнителни превантивни мерки като почистване на шахти, наблюдение на речните корита и нивата на язовирите”, заяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР главен комисар Николай Николов.

Институциите наблюдават от сега нивото на реки и язовири, предимно в Югоизточна България. Най-сериозна се очаква да бъде ситуацията в района на Бургас, Ямбол и Хасково. Всички структури на пожарната са в готовност и са получили указания за действие. 

Утре сутрин и до обяд са възможни и поройни наводнения

в средното горно течение на река Тунджа и река Мучурица, както и във водосбора на река Съзлийка и горните части от водосбора на река Марица. Вероятността за  наводнения продължава и в следобедните часове във водосборите на река Осъм и на река Янтра.

Вероятността за наводнения продължава и на 28 юни. Във водосбора на река Искър, в горното течение, над язовир Искър и в района на София има опасност в следобедните и вечерни часове на 28 юни. Във водосборите на реките Огоста и Нишава, както и Струма, Места и Доспат също има опасност. Такава опасност има и за река Арда, където се очаква да има такива явления на 28 срещу 29 юни“.

До четвъртък включително очакваме интензивни валежи, придружени от гръмотевични бури над цялата страна. 

През уикенда очакваме съществено успокояване на обстановката, а за следващата седмица метеоролозите предвиждат хубаво време и летни стойности!

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@