Цацаров за КТБ, Христо Бисеров и ролята на прокуратурата
Сотир Цацаров   
Източник: БГНЕС
63

Н е малка част от хората, които изрекоха много тежки думи срещу работата на прокуратурата, са хора, които са ползвали не просто продуктите от банкирането в КТБ, а са ползвали пари в брой.

Това заяви главниято прокурор Сотир Цацаров в обширно интервю на БНТ.

Преди да бъда наречен пиар на банката, бях наречен и основен дестабилизатор на банката, добави той.

Според Цацаров полюсът на общественото мнение или по-точно на мнението на много хора, които по един или друг начин са свързани с банката, малко или много се диктува от техните интереси.

"Не сме изправени пред нормална ситуация, не сме изправени пред ситуация, при която една банка загива или една банка потъва поради рисковете на банкирането, рисковете на финансовия пазар, икономическата криза и т.н. изправени сме пред една банка, която е била създадена и работила с практики, доста различни и противоречиви от нормалното банково дело", каза още той.

Според главния прокурор върхът на финансовата пирамида е Цветан Василев и всички хора, които в продължение на годините са създавали благоприятната среда за развитие на това ненормално банкиране и са получавали сериозни облаги от това.

 "Така или иначе специалният надзор на БНБ над КТБ е за срок от три месеца. Дали той ще бъде удължен до 6 месеца, ще бъде решение на БНБ, но към 23 септември ще има картина от трите одитни доклада и може би тогава би следвало да се постави въпросът: Ликвидация или преструктуриране? Винаги първият отговор е, че ликвидацията ще е далеч по-евтина, но преструктуриране, дори във

варианта, който ръководството на БНБ предложени към 14 юли при държавния глава и не бе прието, имам предвид разделянето на добра и лоша банка, за мен е по-добрият вариант", заяви Цацаров.

По отношение на упреците към прокуратурата, че прокуратурата не е влязла в КТБ, той заяви: "Първите действия бяха свързани със сигнали за неефективен банков надзор, а първите действия по разследването бяха свързани със сигнали за дейността на свързани фирми. Има адреси на управление, които са идентични със сгради на КТБ и това е отделен въпрос и е въпрос на онези, които са създавали цялата мрежа, през която финансовите потоци са текли, но да бъдем обвинявани че сме атакували банката… Може би след 2 години някой щеше да каже, че КТБ е била финансова пирамида и се е сринала и щеше да попита защо не сме направили нещо. Аз зная, че прокуратурата ще бъде укорявана и в единия, и в другия случай. Важното е да знаем, че си вършим работат", поясни Цацаров.

Може да има още обвинени в управление "Банков надзор" на БНБ

"Кръгът на обвиняемите се определя от кръга на доказателствата. Той не се определя от решенията, че един или друг трябва да стане обвиняем. Има данни, че е възможно да има още обвинени длъжностни лица от състава на "Банковия надзор", каза още глевният прокурор.

"Не твърдя, че прокурор разбира от банков надзор, но точно защото прокурор не разбира от финансовия смисъл банков надзор, има експертизи. Намерението ни по това дело е да ползваме не ръководители на лаборатории като експерти, а да ползваме международно утвърдена одиторска компания", каза още Цацаров, като така адресира критиките на Иван Костов към действията на БНБ, без да споменава името му.

За наводненията: Не може за всичко да обвиняваме природата

"Проблемът не е само Мизия. Той върви в с. Бисер, Мизия, Берковица и т. н. Прокуратурата е правила до момента 2 проверки. При тях като опасни са оценени 69 язовира и водоема на територията на цялата страна. Дадени са предписани и въпреки всичко сме изправени пред кръговрат, който продължава по един и същи начин. Не може за всичко да обвиняваме природата. Ясно е, че се нуждаем от по-системен подход, а под него разбирам анализ, който да минимизира риска до край. Необходимо е държавата да излезе от територията на неотложните спасители работи. Ако дори само част от предписанията бяха спазени, язовирите нямаше да причинят това, което виждаме в новините", коментира Цацаров.

"Към настоящия момент е свършена не малка по обем работа. Един екип от следователи успя да извърши оглед на 39 язовира и водоема и всички данни са документирани. Изготвят се и експертизи, възложени на учени от БАН. Предстоят интензивни разпити. Това, което може да се каже е, че е доста прекъсната връзката между кмета и областната управа. Делото ще бъде взето под специален надзор от главната прокуратура, а в разследването са включени и специалисти от Националната следствена служба", каза още главният обвинител на държавата.

Против излизането на прокуратурата от съдебната система

Цацаров се обяви категорично против изваждането на прокуратурата от съдебната система и да стане част от изпълнителната власт подчерта, че тя не е на съдиите, а на част от политиците.

"Когато прокуратурата работи и е активна, тя е наречена безконтролна и безконтролно силна, и веднага се появява тезата, че тя трябва да бъде извадена от съдебната власт. Не съм със съзнанието, че българската прокуратура е идеална структура, в която няма проблеми, но конструкцията тя да е извън от съдебната власт е защитавана от някои съдии, но тя основно е защитавана от политици, които са се сетили, че прокуратурата трябва да излезе от съдебната власт, когато те самите са прекратили прокурорската си кариера или от политици, които пряко или косвено са били засегнати от дейността на прокуратурата, както е в случая с КТБ", смята Цацаров.

"Нека си припомним цялата поредицата от смени в МВР и да си представим, че имаме прокуратура, която е част от администрацията и се ръководи от настоящия, предния или поредния министър на вътрешните работи. Тайна ли е, че след всяка смяна след избори започва смяна и в администрацията. Ако обществото трябва да има прокуратура, която след всеки парламентарен избор ще трябва да живее с това, то няма да има прокуратурата. Ще има просто обвинителна администрация. Това е много вреден подход", обобщи обвинителят.

Ще стигне ли делото срещу Христо Бисеров в съда

Разследването се бави, заради швейцарската банкова сметка на Бисеров, в момента се полагат усилия за преодоляване на швейцарската банкова тайна, заяви Цацаров.

"Това не значи, че ако не успеем или се забавим, ще се откажем. Само дори заради обществения отзвук, това дело трябва да влезе със съответните доказателства и обвинителен акт в съда", заяви главният прокурор.

За започналото разследване срещу отстранения шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов

Цацаров казва, че се работи активно с ОЛАФ и скоро пак ще има новини по него. Делото Пенгезов би следвало да приключи с обвинителен акт. То е към своя край и това, че по него няма новини, не означава, че не се работи, поясни Цацаров.

За делото Мишо Бирата, прекратено малко преди Ваньо Танов да се върне в митниците, обяснението беше, че има производство, по което има 2 експертизи, които казват, че не може да се потвърди автентичността на записа. В съд се влиза с експертизи, напомни прокурор номер едно.

Той подчерта, че е удивен от лекотата, с която прокуратурата е заливана от сигнали. Не защото това създава работа, а защото всеки който предизвика сензация, ще дойде пред камерите и ще заяви, че е внесъл сигнал. Дали той е от компетентността на прокуратурата, това няма никакво значение, каза Цацаров.

Коментари 63
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

63 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 3 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 4 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 7 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 8 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 9 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 9 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 9 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 9 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 10 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 10 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 10 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 10 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 10 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 11 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 11 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете