46

Афганистанецът, който застреля четирима войници от френския контингент в Афганистан, включително българина сержант Свилен Симеонов, заявил, че го е направил заради американски запис, съобщиха източници на афганистанските сили за сигурност.

Става въпрос за видеото, излязло на бял свят миналата седмица, на което се виждат американски морски пехотинци, уриниращи върху телата на убити талибански бунтовници.

"По време на първоначалните му разпити от френски войници той им казал, че го е направил

заради видеозаписа,

на който американски войници уринират върху телата на афганистанци", заяви офицер от афганистанската армия.

Думите му бяха потвърдени от източник на разузнавателната служба и от източник, разполагащ с информация от афганистанското министерство на отбраната.

Нападателят заявил, че "не е имал никакъв пряк контакт с талибаните, но и не ги мразел". Той застреля четиримата войници и рани други 15 в тяхна база в Източен Афганистан. Нападението беше извършено по време на тренировка, когато войниците не били въоръжени.

Талибаните

приветстваха действията на "патриотичния афганистански войник",

а по-късно обявиха, че той е бил вербуван от тях. Те увериха, че имат техни хора и на други важни позиции.

Вчера регионален талибански командир заяви, че случаи като разпространеното видео с американските войници увеличавали подкрепата сред афганистанците за групировката и вещаели още нападения.

Френският министър на отбраната Жерар Лонге, който пристигна вчера в Кабул, за да прибере телата на войниците, също заяви, че е получил информация, според която нападателят е подставено лице на талибаните.

Афганистанският президент Хамид Карзай обаче опроверга тези обвинения, като съобщи в комюнике, че атаката е "изолиран и единичен случай".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@