България може да спечели от Зелената сделка!
Източник: iStock
7

П арижкото споразумение, Зелената сделка и корпоративните климатични политики твърдо налагат ВЕИ и електрификацията на цялото ни енергийно потребление – от уредите, светлината и топлината до транспорта и индустриалните процеси. В тази връзка вече открито се говори за скорошен пик в търсенето и потреблението на фосилни горива, особено на нефт. Обикновено от другата страна в публичното говорене се коментират метали като литий, кобалт и редкоземни елементи, които са критично важни за ВЕИ революцията и батериите. Те обаче са силно обвързани с конкретни технологии и не се знае кой точно ще бъде нужен дългосрочно и в големи количества. Един метал прави изключение, защото е незаобиколим. Малко хора си дават сметка, че всъщност медта е основната суровина на глобалния преход към нисковъглеродна енергия и следователно – най-високата потенциална бариера пред него.

Коронавирусът и медта: Как България може да спечели накрая?

Медта притежава изключително добра топло- и електропроводимост. Отстъпва съвсем малко единствено на среброто, но то няма как да я замени по очевидни икономически причини. Алуминият се справя в някои приложения, но си остава с 1.5 пъти по-слаба проводимост, което го прави лош заместител. Това прави медта практически неизбежна навсякъде, където се произвежда, трансформира, пренася или използва електрическа енергия. Неслучайно, днес тя е навсякъде около нас – електропроводи, компютри, телевизори, телефони, радиостанции, автомобили, кабели. Други ценни свойства на медта я правят почти незаменима в множество инфраструктурни и други приложения. Всъщност, средният конвенционален автомобил съдържа около 23 кг, а средното жилище – около 180 кг мед. Поради гореизброените причини, световният добив на мед е нараснал от 500 хил. т през 1900 г. до 20.6 млн. т през 2018 г., тоест средно с 3.2% на година като през 20-ти век този ръст се ускорява. Това е много по-висока скорост на нарастване от добива на нефт, който през последните 20 г. расте с около 1% годишно.

Световен добив на мед в хил. т метален еквивалент, 1900-2018 г. (Източник: World Copper Factbook, 2019, International Copper Study Group)
Световен добив на мед в хил. т метален еквивалент, 1900-2018 г. (Източник: World Copper Factbook, 2019, International Copper Study Group)

Забележете, че това се случва, въпреки че медта се рециклира безкраен брой пъти без никаква загуба на качества. Най-малко две трети от цялата добита в историята мед все още се използва или е на разположение днес, като е била рециклирана отново и отново. Около една трета от търсенето на мед в света и около 50% в Европа се задоволява от рециклирани материали. И въпреки това се налага непрекъснато да се откриват, проучват и разработват нови находища – все по-далече, по-дълбоки и с по-ниски метални съдържания.

Избраният път към нулеви въглеродни емисии обаче многократно ще увеличи и без това голямото търсене на мед. Давам само няколко примера:

Средното съдържание на мед в един електромобил е 83 кг, тоест почти 4 пъти повече от конвенционален. Един електробус съдържа средно 369 кг мед – около 10 пъти повече от автобус. Разликата идва от електромоторите и батериите.

Докато един киловат инсталирана мощност в ядрена, въглищна или газова централа използва 2 кг мед, то за слънчева трябват 5 кг, а за офшорна вятърна – около 10 кг. А ако направим сравнението на база произведена енергия, разликата между конвенционалните източници и ВЕИ става десетки пъти. Освен това големите ВЕИ проекти обикновено трябва да бъдат присъединени от големи разстояния, а това значи много нови медни кабели.

Най-големият бъдещ потребител на мед обаче си остават: а) базовата електрификация – големи части от Азия, Латинска Америка и особено Африка все още нямат достъп до електропреносната мрежа и б) гладът на растящата световна средна класа за хладилници, климатици, печки, автомобили и всякаква електроника.

Всичко това ще наложи огромен ръст на потреблението на мед – от около 25 млн. т през 2018 г. до около 60 млн. т през 2050 г. Мед на планетата има достатъчно, обаче ръстът на добива й е практически ограничен от множество фактори. Тук изброявам само първите пет, които ми хрумват:

  • Голяма част от най-големите разработени находища са пред изчерпване, средните съдържания падат, а разработването на нови отнема все повече време и енергия.
  • Добивът е силно концентриран в Андите – в Чили и Перу се добива 45% от медната руда в света. Това е много по-високо ниво на концентрация от добива на нефт. Представлява сериозен риск за доставките, защото политически Латинска Америка едва ли някога ще бъде много стабилно място.
  • Бюрократичният натиск, енергийните разходи, екологичните изисквания и ресурсният национализъм растат.
  • Все по-трудно компаниите получават достъп до ресурси – расте организираната съпротивата на политици и активисти срещу проектите.
  • Репутацията на бранша не е на ниво (снимката показва защо), което води до проблеми, както с приемането на добива на местно ниво, така и с намирането и задържането на качествени, млади хора.

Всичко това означава, че осигуряването на достатъчно мед навреме и на приемлива цена може да се превърне в непреодолима пречка пред енергийния преход.

Темата е много сложна, но за България последствията могат да са изключително интересни. Въпреки малките си размери, страната ни заема много важно място в глобалния пазар на мед благодарение на минно-металургичния клъстер в Средногорието, където са концентрирани трите големи мини на „Асарел-Медет“, „Елаците мед“ и „ДПМ Челопеч“, както и металургичният комбинат на „Аурубис България“. Мините поставят страната ни на трето място в Европа по добив на медни рудни. Металургичният комбинат между Златица и Пирдоп обаче има толкова голям капацитет, че въпреки местния добив, България се нарежда сред топ 6 на вносителите на медни концентрати в света. Произведената нерафинирана мед у нас е толкова много, че продажбата й дава почти 10% от износа на България и ни превръща в третия най-голям износител на метала в света през 2018 г. Освен това в страната напоследък бързо се създават и производства, които дават по-висока добавена стойност на метала, вкл. вече се правят автомобилни компоненти от мед в предприятия като „София Mед“. Потенциални нови находища, както и възможности да произвеждаме повече крайни продукти, имаме много.

Ускоряването на технологичния прогрес, масовата електрификация, бумът на ВЕИ и растящото потребление на материали за антисептични повърхности вече дават толкова мощен тласък на търсенето на мед, че добивът и производството й несъмнено ще растат с още по-бързи темпове на световно ниво. Това е отлична новина за България, защото ние имаме, знаем и можем много, когато става дума за мед. Остава само да се възползваме. 

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 минути

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 14 минути

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 1 час

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 2 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 3 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза