Българи песимисти: Каква очакваме да бъде 2024 г.
Източник: iStock/Getty Images
8

Б ългарите ясно се числят към Запада в своите настроения – по-малко оптимизъм и надежда за просперитет и повече тревоги за мира и бъдещето, показват данните от годишното глобално изследване на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“. В края на 2023 г. повечето от запитаните у нас (38%) очакват по-лоша 2024 г., около една пета (18%) са оптимисти за следващите 12 месеца, а 31% очакват новата година да е същата като отминаващата. Останалите не могат да преценят. В рамките на година у нас са намалели и оптимистите и песимистите – за сметка на дела на тези, които не очакват особени промени.

Изследването „В края на годината“ на асоциацията „Галъп интернешънъл“ е ежегодна традиция по инициатива и дизайн на председателя на Асоциацията д-р Джордж Галъп от 1977 година. То се провежда всяка година оттогава. Тази година то бе осъществено в 41  държави по света. Общо 40 428 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

Очаквания за икономически просперитет имат една десета от българите. Половината от запитаните (49%) очакват трудности, а около една трета (29%) не очакват промени в икономическото положение. Останалите не могат да преценят. Така традиционният песимизъм за икономиката в страната се запазва, но делът на песимистите (макар и висок) намалява с 11 пункта в рамките на година. Оптимистите се запазват в същите дялове за година.

Каква е била 2023 г. за българите според проучване на "Тренд"

Близостта на конфликти до нашата държава явно не позволява оптимизъм за световния мир. Девет процента у нас очакват по-мирна година, но 46% очакват по-проблемна. Една трета от запитаните българи смятат, че 2024 г. ще е същата в контекста на мир и война, показва изследването.

Мнозинство у нас вижда умерен риск от употребата на ядрено оръжие – 40%, 26 на сто се притесняват, че рискът е висок, а 12% не виждат риск. Останалите не могат да преценят. Изминалата година не е довела до значителни промени в обществените нагласи по този показател, макар че е доловимо известно успокоение, отбелязват от „Галъп интернешънъл“.

Мнозинство по света очаква проблемна, а не мирна 2024 година. Осем от всеки 10 граждани от всички континенти се страхуват от потенциална ядрена война, оценявайки риска от такава като умерен или висок. Мнозинство също така очаква икономически трудности за следващата година, макар че пикът на песимизма за икономиката отмина заедно с COVID-19, са някои от основните изводи от ежегодното международно изследване на Световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ „В края на годината“.

Всеки четвърти по света очаква по-мирна 2024 г., но двама от всеки петима очакват обратното – по-конфликтна година. Почти всички останали очакват годината да е същата като предишната. Така, тревогите определено преобладават. Преди няколко години, например, Глобалният индекс на „Галъп интернешънъл“ за оптимизма за мир показа почти еднакви дялове на оптимисти и песимисти. Сега, очевидно, войните в Украйна и Газа отключиха повече страхове по света, посочват от „Галъп интернешънъл“.

В самата Украйна 26% очакват по-мирна година, а 33% – година с повече трудности. Трийсет и шест процента очакват 2024 да е същата като 2023 година. Останалите не могат да преценят. В Русия нагласите са: 12% очакват повече мир, 35% по-проблемна година, а 29 на сто очакват годината да е същата.

Западът като цяло изглежда угрижен. На противоположния полюс се открояват държави от световния юг и изток, с примери като Афганистан и Индонезия, където дяловете позитивни очаквания по отношение на войната и мира достигат до 68%.

За съжаление, няма значителен спад в страховете от ядрена заплаха тази година, отбелязват от „Галъп интернешънъл“. Две пети от запитаните сега виждат висок риск от използването на ядрено оръжие. Почти същият дял виждат умерен риск, а само 14% не виждат риск. Останалите не могат да отговорят.

Както и преди година, мнозинство в САЩ оценяват риска като умерен. В Русия нагласите са близки до тези, регистрирани преди година – този път декларираните очаквания за умерен риск срещу тези за висок риск са 40% срещу 20%.

Двама от всеки петима интервюирани по света очакват по-добра нова година, а всеки четвърти очаква по-лоша. Близо 30% очакват същата година като предишната. Данните изглеждат по-оптимистични от тези, регистрирани преди 12 месеца, макар и съвсем минимално.

Държави като Германия, САЩ, Русия показват известно разведряване в очакванията си в сравнение с края на 2022 г., въпреки че все пак остават по-скоро разтревожени. Важни актьори като Иран, например, не са песимистични. Индия е видимо позитивно настроена, а държавите от глобалния юг по традиция изпъкват в своя оптимизъм. Европа, напротив, остава не съвсем позитивна, но с някои щастливи изключения в лицето на албанските общности, например. В Саудитска Арабия внушителните 84% заявяват позитивни очаквания за следващата година, отчита изследването.

Очакванията за икономиката също разкриват, макар и слаби, признаци на облекчение. 39 процента очакват година на повече икономически трудности – с 9 пункта по-малко, отколкото преди година. Очакванията за просперитет, или поне за запазване на текущото положение, от друга страна, се покачват, но негативизмът все още преобладава, посочват от „Галъп интернешънъл“.

Европейският съюз остава по-скоро песимистично място на световната карта.

„Разделението Запад – НеЗапад по света се задълбочава повече от всякога – това показва нашето традиционно годишно глобално изследване от 1977 г. насам, покриващо вече повече от половината от населението на света. Това разделение ясно се разкрива на ниво масово съзнание. Хората, живеещи на запад (ЕС, САЩ и Канада), са много по-малко оптимистични за 2024 г. в сравнение с останалата част на света (29% срещу 42%); много повече от тях очакват икономически затруднения (53% срещу 34%); и много повече от тях очакват година с по-малко мир (56% срещу 33%). Накратко: богатите и силните нации също плачат. Същественият въпрос е за причините – дали те идват отвътре или отвън? И най-вероятно идващата година ще предложи поне посоката на отговора“, коментира Кънчо Стойчев, президент на GIA, цитиран от „Галъп интернешънъл“.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 15 минути

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 1 час

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 2 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 2 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 2 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 2 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 3 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 3 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 3 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 4 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 4 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 4 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 4 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 4 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 5 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 5 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена