Борисов: Надявахме се по-бързо да ни остържат, а той иска да работим
Борисов   
Източник: БТА
302

В чера президентът Радев, садейки поредното дърво, каза правителството да работи. Ние се надявахме по-бързо да ни остържат, а той иска да работим. В същото време неговите подопечни малки партии в парламента ни наложиха мораториум, то е противоконституционно и касае цялата администрация. Не само тази на Министерски съвет. Абсолютно противоконституционно, но го наложиха. Не можем да схванем каква им е играта. Той казва: Работете и носете отговорност, докато аз се мотая, за да тече задкулисието... Тече задкулисие, което ние не знаем какво е". Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов по време на среща с министрите си в неделя, която беше излъчена в профила му във Фейсбук.

Според Борисов от изказванията на държавния глава се вижда "крещящото мълчание по темата с шпионските скандали в България, Чехия, нашите общи действия на ЕС и НАТО". Нашите правоохранителни органи са много напред, защото месеци наред заедно с чужди служби сме работили много активно, заяви Борисов, цитиран от БТА.

По думите на Бойко Борисов от "Демократична България" са отказали подкрепа на евроатлантическо правителство, а са дали безусловна подкрепа за втората политическа сила - "Има такъв народ" /ИТН/. "На базата на какво? Нима чуха техния лидер - депутатът Трифонов, да се изкаже по случая Навални, по случая с Украйна, по шпионските скандали, по F-16?", попита Борисов.

"В ситуация, в която трябва да се заемат ясни, категорични позиции, когато трябва да се стои на страната на съюзите, в които членуваме, ние не виждаме подобно поведение от президента, не виждаме подобно поведение от "Има такъв народ", а най-близките идеологически до нас хора предпочитат да им дават безусловна подкрепа - както на Радев, така и на ИТН, а не да се появят на разговор дори с нас", каза на срещата номинираният за премиер Даниел Митов.

"Всеки ден трябва да им го напомняме - защото тези хора, които гласуваха за тях, са от най-умната и интелигентна част от обществото, и сега нека си направят избори, да разберат за какво са гласували, заради какво няма център-дясно правителство", коментира Борисов.

Относно справянето с пандемията Борисов заяви, че 

вече минаваме 1 милион излекувани и ваксинирани души. Той изтъкна, че на фона на други държави, България се справя отлично с овладяването на COVID-19.

"За последното денонощие в България имаме 798 случая, 33-ма починали. Бог да ги прости. В Гърция, при пълен локдаун, има 2 596 с 86 починали. Бог да ги прости всички хора. Мъчно ми е за всички. В Сърбия са 2068 с 32-ма. В Румъния 2 201 със 154. Австрия, Германия - отиват вече на 16 000 със 181 починали. Белгия – 3 581. Чехия – 2587, смъртни случаи – 22. Унгария – 2 796, 212 смъртни случаи. В Турция – ужас, 40 596 заболели", посочи той, цитиран от Агенция Фокус.

Борисов благодари на по-големите държави-членки за допълнителните дози извънредни доставки ваксини.

"Те се лишиха от част от своите дози, за да могат българските граждани да бъдат ваксинирани. Затова сега по покрайнините и границите ни със Северна Македония, Сърбия да направите ваксинационни центрове по същия начин, както държавите-членки, които винаги са били пример за нас, отстъпват към тези, които са по-малки и по-бедни, така и ние да можем да ваксинираме българските граждани там. Вече имаме стотици хиляди ваксини. По 400 000 на седмица ще идват. Нека да сме коректни. Благодарим за разбирането. Това, че ние сме ги убедили да е така, е наша заслуга. Благодаря за разбирането, че сме имали нужда, след като оксфордската ваксина претърпя някои корекции, да имаме „Пфайзер“, „Модерна“, „Джонсън и Джонсън“ по толкова количества, колкото българите имат нужда", посочи още премиерът в оставка.

Ето какво коментира и здравният министър в оставка Костадин Ангелов:

"858 млн. лв. са разпределени, както следва: близо 85 млн. лв. за осигуряване на „Ремдесивир“, около 200 милиона са платени за ваксини. 5 милиона сме дали за еднократни помощи за туристически услуги за лицата, които осъществяват дейности в сферата на здравеопазването. 395 милиона за подкрепа за всички, които работят на първа линия: медицински сестри, лекари, санитари. 50 милиона и 500 000 хиляди субсидии за лечебни заведения за болнична помощ в края на миналата година, които бяха пряко ангажирани в борбата с COVID-19", отечете той.

Проф. Ангелов допълни, че осигуреното финансиране за лични предпазни средства е в размер на 75 млн. лв.

"Нямаше структура, която да бъде изложена на риск, благодарение на всички решения, които сме взели до момента. За болнична апаратура, която е необходима за лабораторна диагностика за COVID, за да може навсякъде в страната да изследваме всеки един пациент, за който имаме съмнение, сме дали 29 млн. лв. 5 млн. лв. са осигурени за плащания към всички медицински лица, които участват във ваксинационния процес. Плащаме по 10 лв. за поставена ваксина. 22 млн. лв. сме дали на „БулБио“ за инвестиционни проекти, свързани с производството на ваксини. 237 млн. лв. бяха осигурени по линия на НЗОК, с което всички лекари, медицински сестри и санитари в лечебните заведения получават съответно по 600, 360 и 120 лв. бруто. В момента има 50 млн. лв., които с решение на Надзорния съвет на НЗОК отново ще бъдат разпределени на лечебни заведения, които имат изключително висок принос и много голям натиск в битката с COVID-19", посочи още министърът в оставка.

"По отношение на осигуреността на цялата система на здравеопазването в страната, от 1 януари до 31 декември включително сме осигурили буфер в размер на 600 млн. лв., до момента сме изразходвали 96 млн. лв., остават близо 500 млн. лв., които гарантират сигурност на системата на здравеопазването. Всеки един разход, който възникне като извънреден, може да бъде поет от този буфер", увери още проф. Ангелов.

"Вървим изключително добре като темп на ваксинация. 

Ясно се вижда кои области в страната вървят с изключително добри темпове напред. Това са Перник, Плевен, София-град, които имат ваксинирани над 2 500 ваксинирани лица на 100 000 души население. Вече се наблюдава изключително наваксване на темпа на ваксиниране във всички области в страната. Преди 2 дни имахме рекорд. За първи път имахме над 21 500 ваксинирани лица", допълни той.

Проф. Ангелов благодари на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за това, че България е успяла да получи най-голям процент ваксини от извънредните доставки.

"За второто тримесечие ще получим 5,5 милиона ваксини, които са договорени. В понеделник пристига най-голямата доставка до момента от ваксините на „Пфайзер“. Това са 138 000 дози. Благодарение на темпа на ваксиниране, постигаме изключително добри резултати, тъй като това е надбягване с вируса. За последното денонощие 10.7% от тестовете са положителни", посочи министърът в оставка. Борисов отговори, че това, че сме успели да осигурим 5,5 милиона ваксини не е заслуга само на България. "Искам да благодаря на Европейската комисия, на големите държави-членки, които са лишиха от част от своите дози, за да могат българските граждани да бъдат ваксинирани", уточни той.

Бойко Борисов коментира и случая с уволнения преподавател от УНСС:

"В последните дни се повдига една тема, по която нямаме никаква вина. Преди няколко години, когато Влади Горанов беше финансов министър, бяхме в УНСС, където имаше един зарязан груб строеж, който трябваше да бъде корпус, в който учат студенти – с топла връзка към големия институт. Горанов категорично отказваше да го плати. Затова отидохме на място и го принудих. Тогава решихме да подпомогнем с парите на данъкоплатците едно от най-големите висши учебни заведения с общо около 12, 5 млн. лв. Този корпус стана прекрасен. Изгради се. Няколко покани имах за откриване. Аз отказах. Един ден, една сутрин, когато отваряхме суперкомпютъра в Техпарка, минахме, спряхме отвън, без да има никакви студенти или преподаватели. Дойде само ректорът, за да благодари за отпуснатите средства. Отвън, без да стъпим вътре, камо ли да правим агитация, само пожелахме успех на преподавателите и студентите в едно прекрасно висше учебно заведение: разширено, модерно и оборудвано".

По повод уволнението на доц. Мартин Осиковски Бойко Борисов заяви:

"Ако си имат вътрешни проблеми в института, да си ги решават. С цялото ми уважение – нито познават доцентите, нито познавам професорите, нито искам да сме забърквани, по какъвто и да е начин".

Според лидера на ГЕРБ много от другите партии са правели агитация във висши учебни заведения. "Ние не сме правили. Ние само им строяхме салони, зали, аули, оборудвахме ги. По никакъв начин не сме правили кампания там", подчерта той.

Кога 6-ти и 11-ти клас могат да се върнат в училище

Андрей Райчев: Проблемът е същият като на площада

Борисов: Слави Трифонов носи цялата отговорност за провалените следващи избори

Радев: Рано е да се мисли за служебно правителство

Коментари 302
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

302 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 4 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 7 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 7 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 8 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 8 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 9 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 9 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 9 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 10 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 10 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 10 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 10 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 10 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 10 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 11 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове