328

М инистър-председателят Бойко Борисов се обърна към Слави Трифонов в началото на днешното правителствено заседание:

"Ние носехме отговорност до изборите, оттук нататък, с над 500 хиляди гласа, колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе и да поеме отговорност", каза Борисов.

"Затова най-колегиално го моля да започнат да си правят състава на правителството и мнозинството в парламента - председател на парламента, председатели на парламентарните комисии, министри, заместник-министри и областни управители. Това е много тежка задача и изисква време. Да не дезертират и да не се оправдават, че не им достигат гласове. Ако трябва, ще имаме десет дежурни депутати, които да ги подкрепят... Аз си обичам държавата. Искам бизнесът да се чувства спокоен - той може да е такъв, само ако има парламент и правителство, които работят", подчерта премиерът.

Борисов също така предложи свикване на Велико Народно събрание, ако другите партии не успеят да съставят правителство:

"Партията се представи прекрасно - след толкова години управление ние пак сме първа политически сила. Благодаря ви за всичко, което сте направили. Ако толкова им се вижда тежка политическата ситуация и толкова няма решение, нека Народното събрание да гласува да се събере Велико народно събрание и нека президентът вкара своя проект на Конституция, не нашия, и почваме на чисто" каза Борисов. Само тогава има смисъл да се правят избори, подчерта той.

"Много е лесно и хубаво да протестираш - но някой трябва да работи, сега е техният ред. Тогава хората ще поставят на везната ГЕРБ и Борисов. Това сме го гледали при Орешарски, ще го гледаме пак, но в по-лош вариант. На нас народът ни е поставил да сме първа политическа сила, ако гледаме в обратен ред нас само 70 и няколко процента не ни харесват, но Мая Манолова 96 процента не я харесват, а Христо Иванов - 90 процента не го харесват", каза Борисов.

В началото на правителственото заседание премиерът също така поздрави министрите с победата на изборите.

Нека започнем с "Честита Победа", защото като гледам изказванията на нашите опоненти, всички искат да омаловажат безспорния успех, който всички вие постигнахте, каза той пред министрите, цитиран от БТА.

"За съжаление колегите от Патриотичния фронт се разединиха, иначе сега щяха да са в парламента. Ние с чест и гордост можем да кажем, че сме изпълнили абсолютно всички ангажименти и обещания, които сме поемали. Затова ние, с нашия опит и експертиза, и повтарям, с 10 процента пред следващия - това е убедителна победа, сме длъжни, заради нашите избиратели да предложим вариант за управление. Виждам огромна безотговорност в другите политически партии. Някои дори стигат до там, че след като похарчихме 150 - 160 милиона лева за изборите, изпитват желание за нови избори. Ние с удоволствие ще се явим и на такива", каза Борисов.

"Ефектът от това обаче, че освен парите и времето, които ще се загубят, Европа работи по плановете за възстановяване от пандемията, то и пандемията не е отшумяла, а на нас като парламентарна република ни трябва работещ парламент", каза Борисов. "На нови избори, дори другите да получат повече проценти, което не е сигурно, защото работещите хора и бизнесът гласуваха за нас, ще се видят тяхната безотговорност и страх", каза още Борисов. Защото е много лесно да критикуваш и да намираш кусури, посочи той. Сега, тези партии, които бяха против ГЕРБ, СДС и патриотите, имат стабилно мнозинство, не им трябват нови избори - имат предостатъчно гласове. Ако не поемат управлението, това означава, че искат да хвърлят държавата в хаос и показват, че не са способни да управляват.

Това ще им се върне в обратен знак на изборите, защото хората, които са казали, че искат промяна, са ви дали тази прекрасна възможност. Направете го - ние като политически субект, който управляваше четири години, дадохме възможно най-добър резултат - пета поредна победа на парламентарни избори и 14-та общо. И заради тези, защото са много гласовити, не можем да се зарадваме, че сме ги победили. Тяхната игра ще бъде да предизвикат още хаос", коментира премиерът.

На днешното заседание кабинетът одобри допълнителни трансфери в размер на 6,554 млн. лв.,

като 131,9 хил. лв. от тях са за ремонтни дейности на четири храма в общините Брезник и Земен и 6,4 млн. лв. са за общините Гърмен, Велинград и Перник. По линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане бяха отпуснати и други 3,2 млн. лв. за община Белово. 1,105 млн. лв. от предоставените средства на община Гърмен са за корекция на дере в с.Хвостяне и 457 хил лв. за изграждане на физкултурен салон към Обединено училище "Христо Ботев" в с.Долно Дряново. По бюджета на община Велинград се одобрени средства в размер на 4,5 млн.лв., които ще бъдат разходвани за изграждане на три детски градини в селата Кръстава, Свата Петка и Грашево. Допълнителните трансфери по бюджета на община Перник са в размер на 360 хил.лв. за изграждане на довеждащ водопровод от пречиствателна станция за питейни води в кв.Църква, на Перник до с.Кралев дол.

В хода на заседанието бяха предоставени и още 131,9 хил. лв. на Българската православна църква

- Българска патриаршия. Средствата ще бъдат вложени в строително-ремонтни дейности на храм "Св.Петка" в Брезник с цел възстановяване на килийното училище към храма и за реставрация на храм "Св.Николай" в с. Долни Романци, община Брезник. Част от финансовата подкрепа ще бъде и за средновековната църква "Св.Николай" в с.Долна врабча, община Земен и за довършителни дейности на храм "Св.Иван Рилски", с.Гърло, община Брезник.

По линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане правителството отпусна и 3,2 млн. лева на община Белово. Средствата са за неотложни възстановителни работи за корекцията на река Яденица, в урбанизираната територия на града.

Правителството отпусна също пари по бюджетите на общините за училища и детски градини

"34,5 милиона лева отпускаме допълнително по бюджетите на общините за училища и детски градини. С 30,6 млн. лева от общата сума предоставяме за работата с деца и ученици от уязвимите групи включително и за дейностите за предотвратяване на отпадането от образователната система. Близо 50 000 деца върнахме в класната стая, благодарение на общите ни усилия". Това е казал премиерът Борисов по време на правителственото заседание, съобщи пресцентърът на кабинета.

Правителството отпусна и 46,4 милиона лева за купуването на допълнителни количества от ваксината срещу COVID-19, произведена от Пфайзер/Бионтех

Със средствата ще бъдат осигурени 1 533 037 дози. "Това, което сме обещали на българите, го изпълняваме в пълния му обем. Осигуряваме необходимите количества ваксини, защото само така ще можем да се справим с пандемията", е заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.

Кабинетът взе решение още за осигуряването на условия за продължаване на заплащането както на допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с пациенти е COVID-19, така и за поставяне на ваксини срещу COVID-19, при допускане на удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка след 30 април т.г.

Министър-председателят е подчертал, че независимо от следизборната ситуация, държавата е длъжна да осигури всичко необходимо за медицинския и немедицинския персонал, поставен на първа линия в борба с новия вирус.

Също така премиерът Борисов заяви, че "Програмата "Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация"

e финансово обезпечена до края на годината. За целта осигуряваме 39 милиона лева, с което ще бъде помогнато на 60 000 уязвими граждани по програмата". Министерският съвет прие решение, с което одобри изменение на Оперативната програма за храни и основно материално подпомагане, като по този начин се увеличи бюджетът на програмата за настоящата година с 39 млн. лв.

"Средствата ще бъдат използвани за изцяло нова операция "Топъл обяд" в условията на пандемия COVID-19. Тя ще достигне до 60 000 лица като основните групи са хора без доходи или с ниски такива под линията на бедност, хората поставени под карантина без доходи или с ниски доходи и лица, които са обект на социално подпомагане. Топлият обяд се осигурява от началото на годината", е информирала министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Средствата по програмата се осигуряват по линия на инициативата на Европейската комисия за преодоляване на последствията от кризата - механизма "REACT-EU". Допълнителният ресурс беше обезпечен от правителството през 2020 г., когато разреши Управляващият орган на оперативната програма предварително да договори отпускането на средствата, се припомня в съобщението. Миналата година Министерският съвет отпусна още 14,2 млн. лева за общините по националната програма "Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация", допълват от правителството.

ЦИК с обобщени данни при обработени 100% протоколи

Манолова: Имаме всички основания да се притесняваме

Борисов: Мили мои опоненти, аз ви предлагам мир

Първи коментар за вота от ГЕРБ

Слави Трифонов се е самоизолирал, има симптоми на COVID-19

Коментари 328
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

328 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 1 час

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 2 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 6 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 6 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 6 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 6 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 7 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 7 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 7 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 7 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци