15

Постигнато е съгласие в спора с Детския радиохор. Генералният директор на БНР и Венеция Караманова са се разбрали засега тя да остане начело на хора, съобщава NOVA. В спора се включи и Съветът за електронни медии. Деца от състава и техните родители протестираха в защита на стария си ръководител с песни под прозорците на властта.

„Надявам се шефът на радиото и СЕМ да си свършат работата с радиохора, защото са под нашия прозорец“, заяви по-рано днес преди правителственото заседание Бойко Борисов, който попита министъра на културата Боил Банов дали вече се работи по проблема. „Не може децата да ги оставим да седят пред Министерски съвет, да си поемат отговорността“, категоричен бе премиерът.

Думите му бяха за протеста на децата от радиохора на БНР. Тази сутрин те излязоха пред Министерския съвет в знак на протест срещу освободения директор на хора Венеция Караманова и назначаването на нейно място на Теодора Димитрова. Те са навън втори ден. 

При протестиращите деца и родители дойде министърът на културата Боил Банов, който ги покани на среща в Министерски съвет. Той обясни, че премиерът не може да се намеси в радиохора, тъй като БНР и БНТ са под контрола на СЕМ и респективно на Народното събрание. „Разберете ме, не е моя работа и не бива да се меся. Моето предложение е да се срещнете с новоназначения ръководител на хора“, заяви министърът.

Децата бяха уверени, че нито един генерален директор на БНР дори не си е помислял да закрие радиохора. София Владимирова, председател на СЕМ, заяви, че следят много внимателно диалога с генералния директор на БНР Александър Велев. В случай, че няма постигнат консенсус, от СЕМ канят хора на среща в петък.

Протестът ни няма чуваемост в БНР. Нещо повече – не знаем какво става, тъй като радиото непрекъснато си променя решението за хора, заяви Ина Бояджиева, майка на старша хористка от концертния състав на детския радиохор. „Ние не сме съгласни, както и децата да ги манипулират по този начин като не знаят кой ще е диригентът, който ще ги подготвя. До момента новият диригент не желае да се срещне с нас.

Две от хористките коментираха, че искат гратисен период новият диригент да бъде с настоящия в продължение на две години, за да има приемственост.

„Мисля, че ще бъдат решени нещата добре за всички“, категоричен е министърът на културата. Преди срещата Банов посрещна официално хора заедно с председателя на СЕМ София Владимирова.

Майки пък се оплакаха, че БНР непрекъснато си мени решенията, а новата диригентка Теодора Тодорова така и не е провела среща с тях. Родителите са притеснени, че предстои ключова подготовка за хора в Кранево, а нямат яснота за новия диригент, който ще отговаря за бъдещето на децата. 

„Това е най-добрият български детски радиохор. Какво наложи БНР да освободи без никакво предизвестие, зад гърба на децата и без обяснение, защо освобождава тяхната главна диригентка, независимо дали има такава длъжностна характеристика. Тя от 7 години работи на граждански договор. Това е диригентът, с който децата работят и когото те възприемат като свои ръководител. Ние искаме връщането на Венеция Караманова и възстановяването на ръководния екип отпреди безумните действия на БНР от 20 юли. Аз не виждам бъдеще на хора без Караманова. Знаем, че тя не може вечно да е на този пост, но искаме нещата да станат плавно, а не така шоково“, каза със сълзи на очи Виктория Виткова, която е майка на две хористки.

Тя посочи, че миналата година е бил направен опит диригентът да бъде подменен, но безуспешно. Новият диригент Теодора Димитрова е непозната за нас. Ние вече преживяхме един неуспешен опит миналата година. Именно това притеснява и малките хористи, които отправиха апел да не се позволява той да бъде разрушен.

„Г-жа Караманова е продължение на маестро Христо Недялков, който на всички много ни липсва. Това е жена, която много обичаме и не искаме да се разделим по такъв начин. Искаме поне малко уважение към изпращането й и нещата да станат постепенно, а не изведнъж“, каза 14-годишната Сандра Кордова, която от 7 години пее в детския радиохор.

Момичето разказа, че е работила с новия диригент преди 2 години по време на турне в Белгия. Сандра сподели, че Димитрова е добър педагог, но за да се получи приемственост между нея и Караманова е необходимо време, което в момента не се дава. Тя заяви още, че им е необходимо и време, за да свикнат с новия диригент и поиска Венеция Караманова да остане техен ръководител до отбелязването на 60-тата годишнина на детския радиохор на БНР когато достойно и с уважение ще я изпратят в заслужена почивка.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@