14

Б олница иска от майката 14 000 лв. за лекарствата на починало от левкемия дете. Малката Мими си отиде от този свят преди няколко дни в ИСУЛ въпреки усилията на лекарите. Сега обаче драмата на майката на починалото момиченце продължава. Оказва се, въпреки че заболяването се покрива от Националната здравноосигурителна каса, трябва и допълнително заплащане.

„Когато отидох там на 25 април, госпожата ми заяви, че ако искам да получа лекарства за детето си, трябва да попълня формуляр, ако имам дарителска сметка”, посочи майката Надя Мирчева в „Здравей, България” по NOVA.

Тя е получила писмо, в което се напомня, че трябва да плати сметката за лечението на починалото си дете.

Мирчева не може да си обясни, защо е необходимо да попълва и носи по инстанции подобни и множество други документи при условие, че заболяването е сред тези, които НЗОК покрива.

Според майката трябва да има промяна в регламентацията на лечението на деца в такава ситуация, а родителите им да бъдат до тях в болницата.

„В случая не е имало закъснение относно лечението на детето”, подчерта Надя Мирчева и допълни, че лекарите са направили всичко възможно, за да спасят живота на малката Мими.

Документите за лечение се подават лично от родителя и това може да отнеме часове, през които майката не е до детето си.

„Проблемът възниква през 2009 г., когато централното снабдяване с лекарства от Министерство на здравеопазването е прехвърлено към болниците”, посочи  Симона Караиванова от сдружение „Деца с онкохематологични заболявания”.

„По закон майката лично трябва да подава документи за лечението на детето си. Или с нотариално заверено пълномощно”, обясни Теодора Арменкова.

Караиванова заяви, че още през 2009 г. са започнали да изчезват лекарства, за които фармацевтичните компании твърдели, че нямат финансов интерес.

От сдружението, което е създадено от майки на онкоболни деца през 2010 г., сезират всяка година Министерството на здравеопазването за проблема, но решение и до момента няма.

Цените на лекарствата за рак са непосилни за родителите, но за държавата това не е скъпо лечение, поясни Караиванова за въпросната фактура за 14 000 лв.

До 2017 г. от сдружение „Деца с онкохематологични заболявания” са плащали за лекарствата, с които са лекувани децата. Но след това те започват да се финансират от Фонда за лечение на деца, който обаче разглежда и одобрява всеки един случай отделно, а това отнема време. Време, в което често малките пациенти не разполагат.

Майките настояват лекарствата да се осигуряват от държавата и да са налични в болниците, когато детето постъпи за лечение. От министерството са съгласни, като това съгласие е постигнато още през октомври 2018 г. До момента обаче решение няма.

Теодора Арменкова от сдружението подчерта, че става въпрос за промяна на текст в наредба. А това се случва на ниво министерство.

Караиванова посочи, че има и друг проблем с липса на жизнено важно лекарство за лечение на болни от рак деца.

„От януари миналата година няма „Винтристин”. А той е като аспирина. Това е дъното”.

„Март месец ескалираха нещата. Тогава ни извика на работна среща заместник-министър Жени Начева и декларира, че от 1 май  няма да се искат пари от дарителските сметки на родителите от Здравната каса. Декларира, че болниците ще могат да купуват тези лекарства, и че няма да се занимават родителите”, коментира Караиванова. „И миналата седмица г-н Ананиев казва, че не е запознат да има такива проблеми.

На родителите на починалото миналата седмица от злокачествено заболяване момиченце не трябва да бъдат искани никакви пари. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. „Изключително неприятно изненадан съм от това, че на родителите са изпратени фактура и напомняне за плащане. Или става дума за техническа грешка, или някой е злоупотребил със служебното си положение“, посочи Ананиев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@