8

С ъдът във Варна реши да остави за постоянно в ареста задържания за жестокото убийство на съпругата си. Борислав Николов беше арестуван, след като преби до смърт 40-годишната си жена. От обвинението поискаха най-тежката мярка с аргумента, че Борислав може да се укрие. 

"Въобще не е имало от негова страна каквато и да била намеса и връзка с това, което прокуратурата настоява.../Скандал е имало - три шамара от негова страна и той го е казал още в досъдебното производство. Нищо повече", каза адвокатът на задържания - Енчо Енчев.

Към момента няма обвинение срещу майката на мъжа, убил жена си във Варна. По време на разследването на убийството са констатирани няколко предходни случая, в които жертвата е претърпяла насилие. За част от тях са били подадени сигнали в МВР, които обаче са оттеглени с обяснението, че „отношенията са се нормализирали”, обясни в „Здравей, България” Радослав Лазаров, говорител на Окръжната прокуратура във Варна.

„До петък, 22 февруари, българският законодател имаше съвсем друг поглед върху проблема с домашното насилие. С публикуването на промените в Наказателния кодекс, държавата заяви волята си за по-сериозно противопоставяне на този феномен”, подчерта прокурорът.

Пред съда може да бъде изправена и майката на мъжа, пребил съпругата си до смърт. За възрастната жена се знае, че е помогнала на сина си да си събере багажа и да се изнесе от семейното жилище след фаталния побой. Когато двамата си тръгнали от местопрестъплението жертвата била още жива, но в безпомощно състояние.

„В настоящия етап на разследването няма събрани доказателства, които да уличават друго лице в престъпление. Ако в рамките на този процес бъдат събрани доказателства за виновно поведение на друго лице, ще бъде повдигнато и обвинение”, каза прокурор Лазаров.

Установеният от закона период за разглеждане на жалби за домашно насилие е три месеца, „което очевидно е твърде дълъг срок за решаване на подобен род проблеми. Когато се образува проверка, тя се дава на конкретен служител, който да поеме случая и да реши как ще протече тя и какво точно обвинение да се повдигне на извършителя на деянието”, заяви още прокурор Лазаров.

По думите му ограничение на контактите на пострадал и извършител на домашно насилие е възможно едва след повдигането на обвинение.

„Това не означава, че полицията не се ангажирала със случая. Законодателят даде своя знак, че това е така. Остава да се вземат мерки за ограничаване на този феномен. Обществото трябва да си даде сметка, че това е феномен, който за съжаление го има в нашата страна”, посочи говорителят на Окръжна прокуратура - Варна.

Диляна Маркова, юрист от фондация „Асоциация Анимус”, обясни, че заповед за незабавна защита до 24 часа се дава от съда.

„Преди промените в Наказателния кодекс домашното насилие не беше криминализирано. Жертвата от Варна сама е оттеглила жалбата. Прокурорът не може да повдигне обвинение без жалба от потърпевшия. Истанбулската конвенция даваше възможност наказателното преследване да продължи и след оттеглянето на жалбата”, коментира Маркова.

Жената във Варна е била убита няколко дни преди да приключи процедурата по развод със съпруга ѝ.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@