0

А ксентий Иванович Попришчин, героят на Гогол от „Дневникът на един луд“, казва, че ще направи от своя живот шедьовър. И той почти успява, друг е въпросът какво влага в думата шедьовър. Едно обаче е сигурно – Нина Димитрова е създала представление-шедьовър, в което е впрегнала докрай огромния потенциал на един 23-годишен актьор – Стелиан  Радев. Театралната публика вече го познава – той е приемникът на Васил Василев-Зуека в „Шинел“.

Много въображение, но повече труд и педантизъм, има в моноспектакъла, разгърнат до съвършенство и с размах на една малка сцена, около която публиката е като у дома си. Така, четейки гениалния текст на Гогол през очите на няколко талантливи артисти, зрителят попада в свят, създаден от ... велкро. Това е онзи механизъм за бързо закопчаване, който имат много дрехи, обувки и чанти. Велкрото се използва в сърдечната хирургия и при космическите полети – за прихващане на свободно летящите предмети при нулева гравитация.

Гениално и просто

Е, една българка, е успяла да внедри тези лепящи се едно за друго парчета, превръщайки ги в какво ли не – от царски доспехи, фрак и  мантия до прозорец, врата, църква, свещник, палитра, портрет, тояга, оръжие и още десетки неща, които буквално се сменят пред очите ти като в анимация. Сценографията и костюмите са на Нина Димитрова, но в съавторство със Зуека. Срещаме се с Нина веднага след премиерата на „Дневникът...“ и, съвсем естествено, първият ни въпрос е дали е доволна от това, което е видяла – като зрител, доколкото е възможно за човек, врял и кипял в нещата, но и като реакции на публиката, и като актьорска игра:

Нина Димитрова: Аз винаги съм доволна от Стенли (б.р. – Стелиан Радев). Почти всички бяха много скептични, когато преди три години го поканих да играе в „Шинел“ на мястото на Васил Василев-Зуека. Защото

някой е приел нещо за стандарт и стереотип

и човек свиква с нещата, но се оказа, че Стенли изненада всички. Мен обаче не може да ме изненада, защото знам колко талантлив е. Срещнах го още в НАТФИЗ, когато професор Здравко Митков ме покани да стана негов асистент. Всъщност, Стенли е наш студент. Още тогава разбрах, че това момче има невероятна дарба и че ако въобще някога ми е минавало през акъла да възстановявам „Шинел“, то Стелиан Радев беше причината за това. Преди това не вярвах, че това е възможно да се случи. Вече две години играем заедно в „Шинел“, където той е блестящ, а тук – в „Дневникът на един луд“, той вече е сам, където блести целият мащаб на таланта му. И той ще става все по-добър и по-добър, когато и зрителят започне да му подава. Аз много се радвам, че той успява да закроти публиката, води я и й разрешава кога да се смее, кога да затихва. Стелиан е вълнуващ актьор...

Даниел Димитров: Говорите за него като за актьор с огромен опит...

Нина Димитрова: Вече ми казаха, че съм абсолютно луда да взема 23-годишно момче, което няма опита дори на 40-годишния герой на Гогол, който играе. Освен това,

както знаете, звездобройството е на мода

и по този повод ми беше казано, че рискувам с млад, неизвестен актьор. Точно това е лудостта. Да са живи лудите! И Стелиан Радев ще го докаже.

Винаги съм вярвала, че по-важното е човек да бъде талантлив, не е важно колко е известен. Никой не се е родил известен на този свят.

Даниел Димитров: Винаги когато гледам Ваше представление, ме вълнува това до къде може да стигне Вашето въображение в сценографията и режисурата, и въобще в начина, по който правите един спектакъл. От къде се вдъхновявате и от къде идва усещането за тази брилянтна импровизация, която всъщност е въпрос на перфектна подготовка?

Нина Димитрова: Това е стил, може би. Не знам. Аз обичам да изпипвам детайлите. Това е причината да правя представления на такива големи интервали. Те трябва да бъдат

изпипани като часовников механизъм

няма излишно движение, няма излишна дума. Представете се един илюзионист, който прави фокуси и нещата му изпопадват от ръцете. При нас е горе-долу същото. Сценографията е партньор и тя става партньор, благодарение на актьора, боравещ с нея.

Даниел Димитров: Какво бихте казала на онези, които сравняват постановката на „Дневникът на едни луд“ с предишни версии на родната сцена?

Нина Димитрова: Не искам да давам никакви съвети. Нека дойда и гледат! Аз призовавам лудите и любопитните, а тези, които живеят по стандарт, нека продължават да живеят така.

Даниел Димитров: Да Ви очакваме ли скоро като актьор в нов спектакъл?

Нина Димитрова:  Сега ще продължа с другото момче – другия наш студент, Димитър Нестеров (от „Какво направи дядо“). Искам да подаря на двете момчета – Димитър и Стелиан, по един откачалник.

Ще се опитаме да се преборим с един велик текст

на Кърт Вонегът – „Кланица 5“, където Митко ще се превъплъти в световноизвестния перковец Били Пилгрим. Това е най-красивата и най-налудничава, и в същото време – с лекота и тъга, гледна точка, към една трагедия, каквато е бомбардировката над Дрезден.

Даниел Димитров: Догодина Ви предстои голямо турне в Япония, където отново ще играете на японски. После идва Беларус...

Нина Димитрова:  За по-малко от година и половина момчетата научиха представленията на три езика – английски, руски и японски. Удивителни актьори. Затова се радвам, че имам възможност да им дам този шанс.

Защото като гледам колко талантливи хора завършват НАТФИЗ, а нямат шанс... Защото тези – стереотипните, са свикнали да си гледат едни и същи. А истината е в друго, то е като във футбола – ако не започнеш да тренираш младите, след десет години няма да имаш отбор.

"Дневникът на един луд" на театър "Кредо"

Театър "Кредо" съществува от 1992 г., а спектакълът „Шинел“ по Гогол е сред най-дълго играните – до момента над 570 пъти на 9 езика, показан е на над 150 международни фестивала и е отличен с 14 международни награди. Постановката е хит на най-големия световен форум на изкуствата в Единбург (Великобритания) през 1996 и 1997 година и е в класацията „Топ 20“ на най-добрите му събития. През 2000 г. „Шинел“ е игран на сцената на „Барбикан център“ в Лондон, а критиците на в. „Гардиан“ го нареждат сред 5-те най-добри заглавия в лондонския театрален афиш. 

„Каквото направи дядо...“ по Андерсен,  друга продукция на „Кредо“, започва своя 10-ти юбилеен сезон на сцената на театър „199“. Спектакълът е представян на над 40 международни фестивала, игран е над 160 пъти на 4 езика и е отличен със 7 международни награди.

Автор: Даниел Димитров

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 21 минути

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 1 час

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 1 час

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 2 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 2 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 2 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 2 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 2 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 3 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 3 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 3 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 3 часа

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 3 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 3 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски