Кандидатите за НС са старите, но някои си смениха партиите
Източник: ThinkStock
322

И на тези избори партиите заложиха на познати и утвърдени имена в листите си, въпреки че в последните две години гражданското общество показа ясно несъгласието си с познатите политически практики: ежедневни протести съпътстваха управлението на правителството с най-кратък живот в новата ни история - на БСП и ДПС, а по-предишното правителство - на ГЕРБ, макар и в края на мандата си също бе свалено от гнева на улицата.

Някои от тези, срещу които скандираха хиляди, дори оглавяват листите и при настоящия вот: Делян Пеевски ще води две листи на ДПС - в Пазарджик и в Стара Загора, а финансовият министър Петър Чобанов от кабинета "Орешарски" е начело на листата на същата партия в Монтана.

Вторият всъщност е една от малкото изненади в листите, заедно с бившия началник на отбраната ген. Симеон Симеонов - в тези на ДПС; ексшефът на ВМА ген. Стоян Тонев и синият кадър Методи Андреев (бивш шеф на комисията по досиетата) - в листите на ГЕРБ; бившият царист и настоящ шеф на Института за модерна политика Борислав Цеков и бившият началник на отбраната ген. Златан Стойков пък претендират за място от квотата на левицата.

Традиционната лидерската битка и тази година ще бъде в 25-и МИР София. Там лице в лице ще се изправят лидерите на двете партии, за които социолозите отново предвиждат най-много гласове: на ГЕРБ - Бойко Борисов, и новоизбраният председател на БСП Михаил Миков. От двамата избирателите обаче сега ще чакат не само остроумни словесни престрелки, на които се наслушаха в последния парламентарен мандат, а и държавническо поведение. То се отдава на другата силна кандидатура тук - тази на първия български еврокомисар Меглена Кунева. Освен че е единствената жена сред лидерите на блока, тя води листата му именно в емблематичния 25-и МИР. Лидерът на ВМРО Красимир Качанов пък ще води Патриотичния фронт тук, а журналистът Росен Петров - листата на ББЦ.

Иначе повечето от партийните лидери ще водят по две листи: освен споменатата, Борисов е първи и в листата на ГЕРБ в Пловдив, а Миков - във Видин, където беше водач последните няколко вота. Лидерът на ДПС Лютви Местан също няма да сменя избирателния район, от който е избиран няколко пъти - той води листата в Кърджали. Този път обаче Местан поведе и листата в Хасково.

Лидерът на ББЦ Николай Бареков пък е на първо място в листите в Пловдив и Варна. Лидерът на НФСБ и собственик на телевизия СКАТ Валери Симеонов е водач на листата на Патриотичния фронт в 23 МИР-София, както и в Бургас. Тук начело на листата на БСП е Петър Кънев, листата на ГЕРБ оглавява Ивелина Василева - зам.-министър на околната среда в кабинета "Борисов", а листата на ДПС води Хюсеин Хафъзов - бивш депутат и бивш главен секретар на Главното мюфтийство, АБВ са поставили начело бившия началник на отбраната ген. Михо Михов.

Интересно ще бъде и във Варна - там един срещу друг се изправят бивши министри - Лиляна Павлова от ГЕРБ срещу Ангел Найденов от БСП, и партийни лидери  - председателят на ДСБ Радан Кънев ще води листата на Реформаторите, а Бареков - тази на ББЦ. Бившият евродепутат и народен представител от БСП Ивайло Калфин също се включва в надпреварата тук от името на  АБВ, заедно с постоянния член на финансовите комисии в парламента през последните години Йордан Цонев, който ще води кандидатите от ДПС. Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева ще води листата на партията си тук.

Лиляна Павлова ще води и листата на ГЕРБ в Стара Загора, защото хората знаят какво е направила за строителството на магистралите, както обясни  председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Хората познават добре и водача на листата на левицата - бившия икономически министър Драгомир Стойнев, както и водача на тази на ДПС - Делян Пеевски. Листата на ББЦ тук ще се води от председателя на партия "Лидер", свързвана с Христо Ковачки.

Интересно е, че сестрата на Ковачки - Красимира Ковачка, пък води друга листа на ББЦ - тази в София-окръг. Там тя застава срещу Корнелия Нинова от БСП, която се класира трета при избора на лидер на партията преди няколко месеца. Силни играчи тук са и бившият министър на транспорта от ГЕРБ Ивайло Московски (той води и листата на партията във Видин), Росица Янакиева от АБВ, както и популярният телевизионен водещ Велизар Енчев (Патриотичен фронт).

Бившият вътрешен министър от ГЕРБ Цветан Цветанов е водач във Велико Търново срещу Мариана Бояджиева от БСП, Камен Костадинов от ДПС и бившия депутат от ДСБ Иван Иванов, който води реформаторите тук.

След като пропусна миналия парламент, Георги Божинов се връща начело на листата на БСП във Враца, където водач от ДПС е Камен Костадинов, а от ГЕРБ - Петя Аврамова.

В Кърджали срещу Лютви Местан от името на Реформаторския блок ще се изправи дългогодишният лидер на младежкото ДПС в миналото, който беше изключен от партията Корман Исмаилов. БСП  отново заложи на Милко Багдасаров, дългогодишен лидер на социалистите в региона. На стария си водач на листа в района залага и ГЕРБ - първа сред кандидатите им тук е Цвета Караянчева.

На свой изпитан боец залага и БСП в Кюстендил - Мая Манолова е първа в листата в родния си град, откъдето се бори за четвърти мандат. ДПС пък издига тук бившия депутат Александър Методиев, известен като Бат Сали, а  ГЕРБ - Кирил Калфин, народен представител в 42-то Народно събрание.

Друго познато име от трибуната на Народното събрание - Десислава Атанасова, която беше министър на здравеопазването в кабинета "Борисов", води листата на ГЕРБ в Монтана. Финансовият министър в кабинета „Орешарски“ Петър Чобанов оглавява листата на ДПС там, а Емил Райнов - тази на БСП. Листата на Реформаторския блок се води от Борислав Великов, който беше депутат от НДСВ и председател на Народното събрание 2005 г.

Зам.-председателят на БСП и лидер на лявото крило Янаки Стоилов е начело на листата на партията в Пазарджик, срещу Делян Пеевски от ДПС и ген. Стоян Тонев, който за пръв път влиза в кандидат-депутатските листи на ГЕРБ.

Интересно ще е и в Плевен, където бившият председател на НС Цецка Цачева застава срещу зам.-председателя на АВБ Румен Петков, бивш депутат и бивш вътрешен министър от БСП, финансистът от БСП Румен Гечев и Митхат Метин от ДПС, бивш депутат от същата партия.

Както при всеки избори, важни ще са и резултатите в Пловдив-град. Там освен Бойко Борисов от ГЕРБ в надпреварата участва бившият зам.-министър на финансите в кабинета "Орешарски" Георги Търновалийски - от БСП, и Венцислав Каймаканов от ДПС - бивш областен управител на Пловдив.

В Пловдив-област пък Методи Андреев е начело на листата на ГЕРБ, а зам.-председателят на БСП  Димитър Дъбов води тази на левицата. Бившият министър на екологията в кабинета "Станишев" Джевдет Чакъров представя ДПС.

Друг кадър на ДПС, станал известен от кабинета "Орешарски" - "сладкодумната" бивша министърка на младежта и спорта Мариана Георгиева, оглавява листата на ДПС в 23-ти МИР- София. Срещу нея застават Жельо Бойчев от БСП, Александър Ненков от ГЕРБ, досегашен депутат и секретар на парламентарната група, както и лидерът на СДС Божидар Лукарски - за Реформаторите.

В другият софийски МИР - 24-и, за първи път за народен представител се кандидатира Румяна Бъчварова, бивш началник на кабинета на Бойко Борисов. Тук е и актьорът и бивш депутат и министър на културата Стефан Данаилов от БСП, както и и Петър Москов от Реформаторския блок.

Бившият министър на икономиката в кабинета "Борисов" и член на Гражданския съвет на Реформаторския блок Трайчо Трайков заема последното място в листата на блока в 24-и МИР.

Хубавото на тези избори, както и на последните европейски избори - през май, е, че избирателите имат право да гласуват преференциално за избрания от тях кандидат от съответната листа, което може да доведе до пренареждане на листите, както се случи на евровота.

Коментари 322
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

322 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 10 минути

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 13 минути

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 59 минути

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 1 час

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 1 час

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 1 час

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 1 час

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 1 час

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 2 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 2 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 2 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност