Америка може да върне Украйна към ЕС
Многохилядни про-европейски протести заляха Киев след решението на украинското правителство да замрази преговорите с ЕС   
Източник: ЕПА/БГНЕС
151

П УТИН победил Европа в битката за Украйна. Имперските планове на Путин в действие. Украйна е най-сладката награда за все по-активното присъствие на Русия на световната сцена.

Това са само част от коментарите и заглавията по внезапния обрат на събитията в Украйна, който изкара много хора на улицата, изкара една държава от Европа, за да я вкара обратно в Русия. Истината обаче е друга. Европа, колкото и да не е за вярване, няма как да спечели сама битка с Русия, каквато и да е тази битка. Европа е слаба, а без помощта на Америка битката с Русия е предварително обречена.

Напоследък Путин все повече се забавлява с лесните си победи, а Армения и Украйна са поредните две хапки към вечерята му. Действията му по време на сирийската криза и тазседмичното посещение при папата в Рим са само допълнителни щрихи към нарастващото значение на руския лидер на световната сцена.

Путин е в топформа и обича да се изживява като морален съдник,

проповядващ класически обществени норми и семейни ценности. Все повече го прави така, че всички го коментират, не само в собствената му страна.

В този контекст, когато Европа действа сама, тя се превръща в лесна плячка за Путин. Той просто вади единствения си коз, който работи безотказно - "Газпром". Европа е в слаба позиция - раздирана е от финансови трудности, възход на националисти и други странни партии.

Разбира се, Европа не ридае за Украйна, но осъзнава, че е загубила едно от най-вкусните парчета от тортата. Отгоре на всичко в някакъв смисъл отказът на властите в Украйна е добра новина за Брюксел. Поне един воденичен камък ще бъде свален от европейската шия. На Европа й липсва само Украйна сега, за да напълни съвсем кошницата с проблеми.

Външните министри на определени страни веднага впуснаха цялата си дипломатическа мощ и риторика, за да обяснят какво се случва. Шведската страна описа нещата така: "Украйна не тръгва на запад. Украйна не тръгва и на изток. Украйна тръгва надолу." Последваха и други цветущи определения и предложения за нов цвят на поредната революция.

Но всички забравят да погледнат две други гледни точки - позицията на самата Украйна и позицията на САЩ. Правителството на Украйна добре знае, че "привеждането" на страната в тон с европейските стандарти ще струва поне  170 млрд. евро.

Вярно, Украйна може да се надява на грантове и други подобни от Европа, които съвсем не са така апетитни като директните обещания на Путин. Украйна е страна с 46-милионно население и зашеметяващо висок дълг към Кремъл (страната дължи 1,5 милиарда долара на "Газпром"). Но и това е повърхностен поглед на нещата, който свежда изпълнението на едно решение или излизането на хората по улиците само до икономическите причини.

Икономическите причини невинаги са най-важните за една революция

В сърцата на украинците има културен проблем. Те мечтаеха за Европа по културни причини, а чак след това по икономически.

Идеите винаги  побеждават парите.

Казано по-просто - децата на шефовете на "Газпром" винаги ще искат да учат в Америка, винаги ще искат да носят американски дрехи, винаги ще гледат американски филми. Вижте какво става с Китай например. До 2016 г. Китай ще бъде най-голямата икономика в света, но какво от това. Западът, но най-вече Америка печели битката на идеите. Университети, книги, филми, медии, марки, английският език - всички те доминират. Саймън Купър от "Файненшъл таймс" описва най-добре ситуацията: "Бях в Москва и забелязах следното - богатите руснаци пращат децата си в американски колежи. Нито един от тях не виждаше бъдеще за семейството си в собствената си страна, от която получават доходите си."

Какво следва от това? Десетките хиляди излязоха в Киев, защото загубиха мечтата за културна промяна, която асоциират с Европейския съюз.

Украйна наистина няма как да се върне към уж поетия европът, ако само Европа иска това

Козът на Путин винаги ще бъде по-силен от този на Европа. Без натиск от страна на Америка всичко е по-скоро загубено. За всичко това си има обяснение. Администрацията на Обама, включително през първия си мандат, не е обръщала кой знае какво внимание на постсъветските страни. Нищо, че официално администрациите на Буш и Клинтън подкрепяха евентуално влизане на Украйна в НАТО. Обама обаче е по-скоро пестелив по темата.

И сигурно има защо. Напоследък Обама се беше фокусирал върху Иран, където той и Джон Кери, държавният секретар, трябваше да приключат успешно преговорите на всяка цена. Причините не са една и две, някои от тях донякъде лични. Кери винаги е искал да бъде световен лидер от класата на Кенеди. Странно е, че дори в страницата на Държавния департамент има инсталиран часовник, който отброява колко държави е посетил, колко часа е бил във въздуха и т.н.

Летенето не помага да биеш Хилари Клинтън, нито да приличаш на Кенеди. Иначе Джон Кери наподобява донякъде американските политици от ерата на Кенеди. Завършил е в Йейл, послее бил във Виетнам, висок е и с достатъчно силен интерес от страна на нежния пол.

Сделката в Женева за Иран, сключена в 2,30 през нощта, е негова лична победа, която не само го връща в геополитическата игра, но и вдига реномето му. Сделката е и победа за Обама по един интересен начин, на два фронта. Мнозина забравят, че зад острия тон, който дойде от Израел след обявеното споразумение, има и личен момент. Обама никога не се е разбирал с Бенямин Нетаняху. Самият Нетаняху, близък приятел с Мит Ромни, никога не се е разбирал с Обама. Сега, когато всичко приключи (или поне за 6 месеца),

Обама и Кери могат да насочат вниманието си към постсъветския регион.

Очевидно е, че Близкият изток отнемаше дните и нощите на тима Обама-Кери и сега - когато и двамата имат лични победи (критиците на Кери замлъкнаха, а израелската преса обяви, че Обама лично е сложил край на ерата Нетаняху), Америка може да обърне повече внимание на Украйна.

Едва тогава Украйна може да преосмисли решението си за завой към Русия, което изненада всички. Така както Путин отлично съзнава, че 46-милионната страна е най-големият трофей в бленуваното връщане на старата имперска мощ на страната, така и Обама би трябвало да знае, че Европа ще бъде по-силна с Украйна в екипа си. Битката Европа - Русия наистина винаги ще бъде с предизвестен край в полза на Кремъл. Едва когато Америка се включи на страната на Брюксел, ще стане наистина интересно.

Коментари 151
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

151 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 29 минути

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 38 минути

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 1 час

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 2 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 2 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 2 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 2 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 2 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 3 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 3 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 3 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 3 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 4 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 4 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.