Борбата за Украйна - коментари от чуждестранните издания
След като украинското правителство обяви решението си, около 1000 души се събраха на протест срещу кабинета на централния площад "Независимост" в Киев   
Източник: ЕПА/БГНЕС
44

Отказът на Украйна от сключване на споразумение за асоциирано членство с ЕС е основна тема за руските и западните вестници.

Кабинетът на Микола Азаров обясни решението си да спре подготовката за подписване на документа с нуждата от "мерки във връзка с националната сигурност на Украйна" и "по-подробно проучване" на стъпките с цел да бъдат възобновени "изгубените насоки в търговско-икономическите отношения с Русия и другите страни от ОНД".

Решението предизвика ефект на бомба и в Украйна, и в ЕС, изтъква "Комерсант". Един от водещите украински опозиционери - Арсений Яценюк, го нарече "незаконно и противоконституционно" и обеща на президента Виктор Янукович импийчмънт "за държавна измяна". Европейският комисар по разширяването Щефан Фюле отмени визитата си в Украйна, а шведският външен министър Карл Билд заяви: "Украинското правителство изненадващо се огъна пред Кремъл. Явно действа политика на брутален натиск". След което украински политици и политолози взеха да говорят за "геополитически завой на страната". Самите украински власти твърдят, че правителственото решение "не означава завой във външната политика и страната не влиза в Митническия съюз", пише вестникът, като цитира Володимир Олийник, депутат от пропрезидентската Партия на регионите.

Самият Янукович, който вчера бе на посещение в Австрия, също увери: "Украйна вървя и занапред ще върви към европейска интеграция". "При все това нареждането на украинския кабинет

коренно променя нещата около евроинтеграцията на Украйна.

Най-малкото слага точка в споровете дали на лидерската среща на Източното партньорство във Вилнюс на 28 и 29 ноември ще бъде сключено споразумение за асоцииране на Украйна в ЕС. Сега вече е ясно, че никакво подписване няма да има, а самото споразумение отива в чекмеджето", обобщава изданието.

Като главни мотиви Украйна да се откаже от споразумението "Комерсант" изтъква икономическите причини. "За да премине към европейските стандарти и технически условия, страната ще трябва да инвестира 160 млрд. евро. А Киев няма откъде да вземе тази сума", цитира всекидневникът Алексей Пушков, шеф на външнополитическата комисия в Държавната дума.

Всекидневникът намира и политическа съставка в решението на Киев. Според аналитика Алексей Власов от Московския държавен университет за днешния украински президент е най-важно собственото му политическо бъдеще. "Янукович се кани да бъде преизбран през 2015 г., а евроинтеграцията за него е второстепенна задача", твърди експертът. Затова президентското решение изглежда логично, смята вестникът.

"Реални плюсове, ако започне интеграция с ЕС, може да има само в далечна перспектива, а

минусите от една свада с Москва може да се откроят още утре",

обяснява "Комерсант".

"Желанията и опитите на Украйна винаги да получава максималното от Европа и от Русия, поемайки минимум ангажименти и пред Брюксел, и пред Москва, изобщо няма да изчезнат (...), защото са основна съставка от украинската политика", коментира пред "Комсомолская правда" руският политолог Виталий Третяков. Според него Киев е решил да спре подготовката на договор с Европа "въпреки желанието на украинската олигархия и дори на самия Янукович" по две причини. Първо, украинските лидери са осъзнали, че ако изпълнят твърдото условие на ЕС да освободят лидера на опозицията - бившата премиерка Юлия Тимошенко, излежаваща присъда за злоупотреба с власт, тя "ще започне да говори" и

"някой друг в Украйна" може да бъде пратен "в овакантената от нея килия".

Второ, Русия е "започнала да демонстрира реалните икономически последици", ако Киев подпише документа с ЕС. Фактически Украйна е поискала пауза и се водят преговори, заявява пред същия вестник Вадим Колесниченко, депутат от Партията на регионите. Според него засега не е отменено и участието на украинска делегация във вилнюския форум. "Искаме да разберем кое е по-изгодно за Украйна. Не ни се ще да бъдем "момчета за бой" в Европа, щом там фокусират нещата върху милиардерката Юлия Тимошенко и я разменят срещу съдбите на 45 млн. украинци. Не ни се ще да търпим тежки финансови загуби на източния пазар, да късаме връзките", обяснява депутатът и добавя "Европа не затваря вратите си пред Украйна".

Спирането на подготовката за подписване на споразумение съдържа

елемент на пазарлък,

тъй като засега никой не споменава за включване на Украйна в Митническия съюз, отбелязва пред "Росийская газета" украинският анализатор Володимир Фесенко. "Сега обаче пазарлъкът достига принципно различно, стратегическо равнище. Украйна обяви де факто, че започва да рестартира външната си политика", изтъква той. Вчерашното украинско предложение да бъде създадена тристранна комисия за търговия ЕС-Украйна-Русия цели да уталожи страстите. Европа ще се подразни, ще направи пауза, но едва ли ще наложи санкции и пак ще започнат преговори, прогнозира Фесенко.

Брюксел "така или иначе може да се вслуша" в предложението за тристранни преговори с руско участие, но въпросът с Тимошенко остава отворен, отбелязва киевският наблюдател Михайло Погребински. Той предрича "примиренческа риторика и сближаване на позициите", което може би ще помогне на сегашната затворничка да замине на лечение в Берлин. "При всяко положение тя няма да си излежи седемте години и със сигурност ще излезе на свобода през 2015 г., след президентските избори, независимо кой спечели", прогнозира експертът пред "Росийская газета".

"Украйна внезапно се отказа от плановете си да подпише историческо споразумение с Европейския съюз, което трябваше да изведе страната извън орбитата на Кремъл.

Това решение е победа за Владимир Путин

във все по-яростната борба между Русия и Запада за бъдещето на Украйна и изглежда ще провали специалната среща на високо равнище на ЕС идната седмица (във Вилнюс), чийто фокус щеше да е върху бившата съветска република", пише "Гардиън".

"Този неочакван обратен завой е тежък удар за съюза, който се надяваше да разшири влиянието си на Изток и да сключи идната седмица споразумения за по-близки търговски и политически връзки с Украйна, Молдова, Грузия и Армения ", отбелязва "Индипендънт".

"Със заплахи, търговски блокади и митнически препятствия

Москва нагледно показа, че е в състояние да тласне Украйна към фалит,

в случай че подпише споразумение с ЕС. Дали сега сега Путин ще седне на масата за преговори?", пита се германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"Очевидно след последната среща между президентите на Русия и Украйна - Владимир Путин и Виктор Янукович, на 9 ноември в Москва

се промени целият тон на украинската политика

и работата ѝ с обществеността. Докато месеци наред дипломати и близки до държавата медии пропагандираха сближаването с ЕС, сега в правителствените кръгове се говори за завой към Русия", отбелязва "Цайт".

"Притиснато между Русия и Европейския съюз, ядосано от нуждата да избира между тях, вчера украинското правителство се уплаши, след като заплахите от големия му славянски съсед се увеличиха", коментира "Вашингтон пост".

Коментари 44
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

44 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 1 минута

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 5 минути

Постът заема Павел Манченко

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 27 минути

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 35 минути

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 41 минути

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 43 минути

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 1 час

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 1 час

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 1 час

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 1 час

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 1 час

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 1 час

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 2 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 2 часа

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 2 часа

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат