Постигнаха споразумение за ядрената програма на Иран
Източник: ЕПА/БГНЕС
40

И ран и шестте световни сили постигнаха споразумение за ограничаване на ядрените програми на Техеран в замяна на частично облекчаване на санкциите срещу ислямската република, предадоха световните агенции.

Основните точки от споразумението са:

Обогатяване на Уран

Иран ще има правото да обогатява уран до 5 процента, но ще трябва да спре да го обогатява до по-високи нива. Тоест Иран поема ангажимента да спре обогатяването над 5 процента и да извади от употреба съоръженията, необходими за обогатяването над 5 процента. Страната поема ангажимента да унищожи запасите си уран, които са обогатени вече до висок процент, тоест до близо 20 процента. Иран не трябва в идните 6 месеца, за когато е валидна договорката, да увеличава запасите си от уран, обогатен до ниската степен от 3,5 процента. Заводите за обогатяване на уран няма да бъдат разширявани, а нови заводи няма да се строят.

Реактор в Арак

Строителството в реактора в Арак ще спре. Този обект будеше безпокойство, защото може да произвежда плутоний като страничен продукт. Реакторът, намиращ се в централен Иран, е с тежка вода, което означава, че използва молекулярен вариант на водата като охладител и може да работи с необогатен уран.

Проверки в иранските обекти

Инспекторите от Международната агенция за атомна енергия ще получат достъп до допълни обекти, за да наблюдават как се спазва споразумението.

Иран ще осигури достъп на дневна база до заводите си за обогатяване на уран. Тоест това ще е в сила за заводите в Натанз и Фордо. Проверките на дневна база ще позволят на инспекторите да преглеждат охранителните камери. Инспекторите ще имат достъп и до заводите за сглобяване на центрофуги и на компоненти за центрофуги, както и до складовете за центрофуги. Инспекторите ще получат достъп до урановите мини и до проектите за реактора Арак и ще правят по-чести проверки в Арак.
Тук се очертава възможността инспекторите да посетят и военната база Парчин близо до Техеран.

Санкции

Великите сили няма да налагат нови санкции на Иран.

Ембаргото ще бъде прекратено за секторите на ценните метали, производството на коли и петролохимическия износ. Оттук ще дойдат за Иран около 1,5 милиарда долара.
Шесторката разрешава закупуването на ирански петрол в ниски нива, които са 60 процента от нивата отпреди две години. От тях Иран ще може да получи 4,2 милиарда долара, тъй като големите сили се ангажират да гарантират трансфера на тази сума за Техеран, ако той спазва поетите ангажименти по ядреното споразумение. Ще се подобри достъпът на Иран до внос на храна и на медикаменти.

Споразумението между представителите на Иран и "шесторката" (Великобритания, Германия, Китай, САЩ, Русия и Франция) бе предшествано от усилени преговори в Женева, продължили повече от четири дни.

Иран определи като "особено важно" сключеното в Женева споразумение за иранската ядрена програма и заяви, че това е само първият етап от достигането на всеобхватна договореност. В същото време Израел разкритикува остро подписването на документа, който според него ще даде тласък на надпреварата във въоръжението в региона.

След края на преговорите външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф каза, че достигнатото споразумение със световните сили признава иранската ядрена програма и че в крайна сметка всички санкции срещу ислямската република ще бъдат вдигнати.

Зариф каза пред иранската "Пресс Ти Ви", че споразумението е възможност Западът да възвърне доверието си в иранската нация и добави, че Техеран ще разшири сътрудничеството си с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), за да отговори на някои опасения.

"Във финалната фаза процесът за обогатяване на уран ще бъде приет и в същото време всички санкции ще бъдат вдигнати", каза Зариф, като добави, че иранците искат да провеждат ядрената си програма без международен натиск.

Той допълни, че споразумението е много важно, но това е само първата стъпка. "Всички ние видяхме възможност да сложим край на ненужната криза, основавайки се на уважението към иранския народ и свалянето на всички съмнения относно мирната насоченост на нашата ядрена програма. Това беше нашата цел, това е важно постижение, но е само първата стъпка", каза Зариф след преговорите в Женева.

Той потвърди включения в споразумението отказ на Техеран от обогатяване на уран, като отбеляза, че страната може да възобнови този процес на последния стадий от реализирането на договореностите.

Зариф подчерта, че ще настоява за включването на правото на Иран на обогатяване на уран в бъдещите споразумения, тъй като това е негово "свещено право"

и следва да бъде уважавано.

След края на преговорите върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън и иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф разпространиха съвместно изявление, в което се казва, че достигнатото на преговорите между световните сили споразумение е временно и че страните ще се стремят към сключването на всеобхватно споразумение.

"Реализацията на първата стъпка (временното споразумение) дава време и създава условия, необходими за всеобхватно решение (за иранската ядрена програма), което остава общата ни цел", се казва в изявлението и се добавя, че новите преговори ще започнат в най-близко време. В документа се подчертава, че настоящото споразумение е съществена стъпка в посока на изграждане на отношения в по-конструктивен план.

Държавният секретар на САЩ и външните министри на останалите държави от "шесторката" се включиха вчера сутринта във финалния етап от преговорите, когато двете страни сближаваха позициите си за сключване на отдавна очакваното временно споразумение.

Част от споразумението е Иран да не обогатява повече уран до нива над 5% за период от шест месеца и се съгласяват да разрушат техническите съоръжения, които позволяват подобно обогатяване.

Иран ще има достъп до 4,2 милиарда долара като част от споразумението за ограничаване на иранските ядрени програми срещу частично облекчаване на наложените й санкции.

Президентът на САЩ Барак Обама окачестви ядреното споразумение с Иран като "важна първа стъпка" в преодоляването на опасенията по света заради спорните ядрени програми на ислямската република, предаде Асошиейтед прес. Той подчерта, че сделката включва "съществени ограничения" върху Иран и по всяка вероятност отрязване на пътя му към атомната бомба.

В Женева държавният секретар на САЩ Джон Кери каза след 18-часовите последни преговори вчера, че ако иранските ядрени програми са с мирни цели, сега Иран ще трябва "да докаже" това на света.

Президентът на Иран Хасан Роухани приветства постигнатото споразумение и отбеляза, че то отваря нови хоризонти”.

Конструктивният подход и неуморните усилия на преговарящите екипи ще "отворят нови хоризонти", отбеляза Роухани в Twitter.

Иран обяви снощи, че няма да приеме споразумение с шестте световни сили, което не признава правото на страната да обогатява уран - искане което САЩ и европейските им съюзници многократно са отхвърляли.

"През последните 10 години Иран устоя на икономическия и политическия натиск и санкциите, целящи да го откажат от дейностите по обогатяване", каза пред репортери в Женева иранският заместник-министър на външните работи Абас Аракчи.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства постигнатите междинни договорености на преговорите между шестте международни посредника и Иран. В изявлението на ООН се посочва, че Бан Ки-мун "поздравява преговарящите с постигнатия прогрес, който може да залегне в основата на историческо споразумение за народите и страните от Близкия изток и другите региони".

От своя страна, председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой приветства "куража”, проявен от Иран и световните сили в споразумението, ограничаващо иранската ядрена програма. Ромпой подчерта, че "пунктуалното" изпълнение на договореностите е ключово.

Изпреварвайки критиките от страна на израелското ръководство относно затоплянето на отношенията с Техеран, държавният секретар на САЩ Джон Кери посочи, че подписаното между Иран и световните сили споразумение ще помогне за сигурността на Израел.

"Изчерпателният договор ще направи света по-сигурен, включително и Израел", отбеляза Кери пред журналисти. Той подчерта, че споразумението гарантира, че Техеран няма да може да заплашва приятелите на САЩ в региона.

Според Израел споразумението е "лоша сделка"

Правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху осъди тази сутрин споразумението за иранските ядрени програми и го нарече "лоша сделка", с която Израел не е обвързан, предаде Ройтерс.

"Това е лоша сделка" каза служител от канцеларията на премиера.

"Израел не се чувства обвързан с това лошо, много лошо споразумение, което е било подписано" каза пред армейското радио членът на правителството Нафтали Бенет, който отговаря за промишлеността, търговията, труда и за религиозните общности и е член на кабинета по сигурност към премиера.

Израелският министър на външните работи Авигдор Либерман пък определи постигнато в Женева споразумение, като най-голямата дипломатическа победа на Иран, предаде Франс прес.

"Това е най-голямата иранска дипломатическа победа, която постигна признаване на нейното така наречено право да обогатява уран", каза Либерман пред израелското държавно радио.

Израелският министър, отговарящ за разузнавателните въпроси, Ювал Щайниц пък определи споразумението като далеч от задоволителното, предаде Асошиейтед прес.
Той го съпостави с провалилата се сделка със Северна Корея от 2007 г. и предупреди, че женевското споразумение за Иран ще доближи Техеран до атомната бомба.

"Израел не може да се включи в международното празнуване на това споразумение", допълни министърът.

Коментари 40
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

40 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 1 час

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 2 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 4 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 4 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 4 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 4 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 5 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 5 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 5 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 5 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 6 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 6 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 6 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 7 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона