СС на ООН заседава спешно заради Сирия
Инспектори на ООН в Сирия   
Източник: ЕПА/БГНЕС
130

П остоянният състав на Съвета за сигурност на ООН обсъди тази вечер ситуацията в Сирия без да вземе определено решение.

В залата присъстваха постоянните представители на Китай, Великобритания, САЩ, Франция и заместникът на представителя на Русия.

"Руската страна поиска тази среща. Надявам се, че ще подкрепят предложената от нас резолюция", каза пред журналистите представителят на Лондон Марк Лайъл Грант. Дипломатите на Русия и Китай се въздържаха от общуване с пресата.

Малко преди 23 ч. българско време срещата на петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН завърши. "Срещата завърши", заявиха от постоянното представителство на Руската федерация без да дадат подробности от заседанието. Постоянният представител на Великобритания в ООН Марк Лайъл Грант също отказа коментар пред журналисти след края на срещата.

Срещата на Съединените щати, Великобритания, Франция, Русия и Китай започна в 19.30 ч. по Гринуич (21.30 ч. българско време) и беше организирана по искане на Русия. Петте страни с право на вето в Съвета за сигурност вече проведоха вчера среща по сирийския въпрос, на която обсъдиха британската проекторезолюция, която разрешава използването на военна сила срещу сирийския режим в отговор на предполагаемото химическо нападение край столицата Дамаск на 21 август. Тя приключи без резултат, като е почти сигурно, че Русия и Китай ще блокират британския проект.  

Атаката с химическо оръжие на 21 август, при която загинаха и стотици цивилни в столицата на Сирия, за която Западът подозира правителствените сили, предизвика рязко нарастване на напрежението през последните дни. Все още няма никакви сигнали за взето решение за операция от страна на САЩ, Великобритания или Франция.

Страните-членки на Съвета за сигурност на ООН взеха решение да удължат с една година срока за пребиваване на миротворците на международната организация в Ливан. Държавите-членки на Съвета (15 на брой) гласуваха единодушно за удължаване на мандата на Временните сили на ООН в Ливан. Така миротворците ще останат на територията на близкоизточната държава до 31 август, 2014г.

САЩ планират евентуалната операция в Сирия да бъде "много предпазлива и ограничена" и "не с отворен край",

предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на Белия дом Джош Ърнест.

Той отхвърли всякакви сравнения между обмисляната интервенция и войната в Ирак. Ърнест заяви, че президентът Барак Обама ще вземе решение за отговора на химическата атака в Сирия, основаващо се на интересите на американската национална сигурност.

В интервю за Пи Би Ес вчера Обама каза, че използването на химически оръжия в Сирия е засегнало националните интереси на САЩ. Белият дом освен това обяви, че ако се иска юридическа обосновка за евентуално решение на Обама за военна операция срещу Сирия, то САЩ ще я намерят сами. Обама е обсъдил сирийския въпрос по телефона с германския канцлер Ангела Меркел, съобщи Джош Ърнест, без да предоставя подробности за разговора.

САЩ все още работят над доклада за предполагаемата употреба на химическо оръжие в Сирия, каза Ърнест. Той поясни, че съществува „изобилие от информация в публичното пространство”, която доказва, че сирийските правителствени войски са употребили химическо оръжие.

По-рано от Държавния департамент съобщиха, че САЩ не са поставяли на сирийските власти никакви ултиматуми след предполагаемата химическа атака край Дамаск.

Междувременно, американският президент Барак Обама проведе телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел относно ситуацията в Сирия, предаде АФП, позовавайки се на изявление на Белия дом.

САЩ не разглеждат възможността да въведат в Сирия зона забранена за полети, каквато бе приложена в Либия преди свалянето на Муамар Кадафи, съобщи Държавният департамент на САЩ. Представителката на външното ведомство на САЩ Мари Харф заяви: "Не говорим за влизане по иракски сценарий, не говорим за подобно на либийската операция въвеждане на зона без полети, без ясни срокове".

Харф потвърди, че не може да става и въпрос за наземна операция. На брифинга не бяха показани очакваните доказателства за това, че химическото оръжие е употребено от сирийската армия, пише РИА"Новости". Според Харф разузнаването оценява многобройни свидетелства, включително от открити източници. "Секретната версия на доклада още не е изпратена в Конгреса, но се провеждат консултации", съобщи представителката на американската дипломатическа служба.

Около 355 души, при които са били отчетени невротоксични ефекти, са починали в Сирия, предаде РИА Новости, позовавайки се на данни от международната медицинска хуманитарна организация „Лекари без граници”. Медиците съобщават, че от 21 август са оказали помощ на 3,6 хил. сирийци със симптоми, които се забелязват след контакт с нервнопаралитични субстанции. 

Канада няма да участва в евентуална западна военна операция срещу Сирия,

обяви премиерът Стивън Харпър. Харпър каза, че страната му подкрепя нанасянето на удари срещу режима в Дамаск след предполагаемото химическо нападение край сирийската столица на 21 август. В същото време той даде да се разбере, че Отава няма да участва в евентуалната интервенция.

Канада се включи в западната военновъздушна операция срещу режима на Муамар Кадафи в Либия през 2011 г.

Евентуална военна операция срещу Сирия би довела до влошаване на ситуацията и увеличаване на броя на жертвите, заяви днес аржентинското външно министерство. Ведомството каза, че

Аржентина е против военна намеса,

чието начало още преди експертите на ООН да са установили дали е било използвано химическо оръжие в Сирия, би означавала "крах на многостранната система и пренебрегване на правото".

"Използването на задължението за защита на цивилното население като оправдание за едностранно военно нахлуване или в съюз с други страни може да доведе до разрушаване на ценностите на мира и сигурността", заяви министерството. Аржентина, която е ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН, обяви, че предлага да се наложи ембарго на оръжейните доставки в Сирия.

Тя каза, че подкрепя "хуманитарна намеса без военни цели и средства под мандата на ООН", и предложи външните министри на 15-те членове на Съвета за сигурност на ООН да се съберат на среща в Сирия и да поискат прекратяване на насилието и незабавно започване на диалог между страните в конфликта.

Коментари 130
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

130 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Последен ден: Изтича срокът за подаване на данъчна декларация

Последен ден: Изтича срокът за подаване на данъчна декларация

България Преди 17 минути

Над 707 000 декларации вече са подадени, близо 85% по интернет

Вулканът Руанг в Индонезия изригна отново, обявиха най-висока степен на тревога

Вулканът Руанг в Индонезия изригна отново, обявиха най-висока степен на тревога

Свят Преди 42 минути

Жителите в радиус от шест километра са призовани незабавно да се евакуират

Свитък, открит край Везувий, свидетелства за последните часове на Платон

Свитък, открит край Везувий, свидетелства за последните часове на Платон

Свят Преди 1 час

Изворът описва как гръцкият философ е слушал музика, свирена на флейта от тракийска робиня

Кози

Защо на италиански остров можеш да осиновиш по 50 кози?

Любопитно Преди 1 час

Една нестандартна и доста любопитна идея на остров Аликуди

<p>Напрежението около спорния закон в Грузия се засилва</p>

Напрежението около спорния закон в Грузия се засилва, десетки хиляди излязоха на протест

Свят Преди 1 час

Повече от 100 000 души са били докарани в столицата Тбилиси с автобуси от всички части на страната

<p>Протест&nbsp;срещу войната между Израел и &quot;Хамас&quot; в Тексас (СНИМКИ)</p>

Физически и вербални сблъсъци: Протест срещу войната между Израел и "Хамас" в Тексас

Свят Преди 1 час

В Тексаския университет в Остин най-малко 40 демонстранти са били арестувани снощи по обвинения в нахлуване и нарушаване на обществения ред

<p>Ето кой е най-приятно ухаещият европейски град</p>

"Тържество за сетивата": Атина е най-приятно ухаещият европейски град

Свят Преди 1 час

Изследователите разглеждат фактори, сред които чистотата и делът на магазините за цветя, пекарните и парфюмериите

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Свят Преди 1 час

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че Вашингтон "не подкрепя" разследванията

<p>Развитие по казуса със служителя на ДАИ, свалил номерата на репатрак</p>

Развитие по казуса със служителя на ДАИ, свалил номерата на репатрак, вдигнал неправилно паркираната му кола

България Преди 2 часа

Вътрешната проверка се е забавила, тъй като той веднага след случая е излязъл в болничен

Коклюшът у нас: Продължават да растат случаите на заразени

Коклюшът у нас: Продължават да растат случаите на заразени

България Преди 2 часа

Вече има регистрирани в повечето области, а за последната седмица заболелите са се увеличили двойно

Амелия Дайър: Забравената серийна убийца от зловещата "ферма за бебета"

Амелия Дайър: Забравената серийна убийца от зловещата "ферма за бебета"

Любопитно Преди 2 часа

Как и защо Амелия Дайър е убивала стотици бебета четете в следващите редове

<p>Сексомния: Сексуалното безсъние, което може да съсипе живота</p>

Сексомния: Смущаващо разстройство на съня, за което никой не иска да говори

Любопитно Преди 2 часа

Какво е сексомания и може ли да се излекува четете в следващите редове

Нов руски ракетен удар срещу Одеса взе жертви

Нов руски ракетен удар срещу Одеса взе жертви

Свят Преди 3 часа

Загинали са три жени и един мъж, а 28 души са ранени

<p>Кървава драма в САЩ:&nbsp;&quot;Днес загубихме няколко герои&quot;</p>

Кървава драма в САЩ: Полицаи са убити в Северна Каролина

Свят Преди 3 часа

Те се опитвали да връчат заповед за изземане на огнестрелно оръжие от осъден престъпник.

Внимание, шофьори! Очаква се засилен трафик преди серията почивни дни

Внимание, шофьори! Очаква се засилен трафик преди серията почивни дни

България Преди 3 часа

Една от проблемните точки ще бъде АМ „Струма”

<p>Аферата &quot;Митници&quot;: Един от задържаните иска да излезе на свобода</p>

Аферата "Митници": Марин Димитров от Хасково иска да излезе на свобода

България Преди 3 часа

Той беше арестуван при акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия в началото на април