Русия ще възстанови връзките с Украйна, когато там има легитимна власт
Дмитрий Медведев   
Източник: ЕПА/БГНЕС
30

Р усия е готова да възобнови сътрудничеството си с Украйна, когато там бъде съставена „съвременна“ власт, основана на конституцията, обяви руският премиер Дмитрий Медведев пред журналисти в Сочи. Същевременно външният министър на Полша – Радослав Шикорски, заяви, че

споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз може да се подпише, когато в страната има ново правителство.

По думите на Медведев главното за Русия е да разбере с кого разговаря от украинска страна. „Ако смятаме за правителство хора с маски, то за нас вероятно ще е трудно да работим с такова правителство“, заяви той. Според него легитимността на голям брой органи на властта в Украйна „буди големи съмнения“.

Медведев обясни, че отзоваването на руския посланик от Киев означава, че за Русия е „неразбираемо какво става в страната“, където, по думите му, има заплаха за руските интереси, както и за здравето и живота на руските граждани. Премиерът обеща обаче

Русия да спазва споразуменията с Украйна,

които имат „задължаващ юридически характер“.

По-рано днес руският министър на икономиката Алексей Улюкаев заплаши в изявление за германска медия, че Русия ще увеличи митата за внос от Украйна, ако Киев се сближи с Европейския съюз.

Руското външно министерство пък заяви, че подкрепеното от Запада мирно споразумение в Украйна се използва като

прикритие за завземане на властта,

а временните власти използват „терористични методи“ за оказване на натиск върху тези, които са несъгласни с тях в различни райони на страната. „Създава се трайно впечатление, че споразумението от 21 февруари при мълчаливото съгласие на неговите външни спонсори се използва единствено като прикритие за насърчаване на сценарий за принудителна смяна на властта в Украйна“, заяви ведомството. „Звучат призиви за едва ли не пълна забрана на руския език, лустрация, ликвидиране на партии и организации, закриване на неугодни медии, премахване на ограниченията върху пропагандата на неонацистка идеология... Възприема се курс на прилагане на диктаторски, а на моменти и терористични методи за потискане на несъгласните в различни райони на Украйна“, продължава съобщението. 

Според Москва конституционните реформи, гласувани набързо от Върховната рада, би трябвало да бъдат подложени на широко обсъждане и национален референдум.

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой обяви, че

Европейският съюз е готов да помогне на Украйна в този труден за страната период и да подпише с нея споразумение за асоцииране.

По-рано днес, в Будапеща, където участва в срещата на министрите на външните работи на страните от Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Словакия и Чехия), Шикорски заяви, че

договорът за асоцииране на Украйна с ЕС само трябва да бъде подписан и това може да стане, когато в страната се състави стабилно правителство.

По думите му, цитирани от ИТАР-ТАСС, с пускането на свобода на Юлия Тимошенко Украйна е изпълнила всички условия за сключване на споразумението.

Министърът оцени положително факта, че изпълняващият длъжността президент на Украйна, председателят на Върховната рада – Олександър Турчинов, е потвърдил намерението на страната да се върне на европейския път, като същевременно запази добри отношения с Русия. Шикорски изрази надежда, че „Русия ще играе конструктивна роля“. Според думите му Москва ще си сътрудничи по-лесно с Киев, ако се чуе потвърждение, че „Украйна е етнически и културно многообразна страна, която, като член на Съвета на Европа, има за задължение да се отнася толерантно към малцинствата“.

Според Турчинов

ООН, САЩ и ЕС признават новите власти на Украйна.

Той каза, че е получил уверения за това пред помирителния съвет на депутатските групи и фракции във Върховната рада.

Турчинов каза още, че Централната избирателна комисия започва работа по избора на президент на страната. Днес ЦИК ще обяви на сайта си графика на изборната кампания за предсрочните президентски избори. Турчинов призова за сформирането в кратък срок на ново правителство. Той напомни, че без нов кабинет работата на парламента е неефективна.

Според лидера на партията „Баткившчина“ Арсений Яценюк в коалиционното правителство трябва да влязат „представители на Площада на независимостта“, които да получат някои министерства. „Във всяко министерство трябва да се създаде длъжност на равнище зам.-министър за борбата с корупцията“, настоя Яценюк.

Трябва да направим всичко възможно и невъзможно за запазване на целостта на Украйна,

заяви лидерът на партия УДАР Виталий Кличко на заседанието. „В момента някои горещи глави говорят на федерализация на Украйна. Трябва незабавно да пресечем подобни изявления. За целта трябва спешно да възстановим управлението на страната“, заяви Кличко.

Междувременно управляващата доскоро

„Партията на регионите“ на Янукович реши да излезе в опозиция.

„Виждаме, че имате възможностите да съставите правителство и да изградите структурите на властта. Взехме решение да излезем в опозиция“, каза лидерът на парламентарната група на партията Олександър Ефремов на другите лидери на парламентарни групи.

При взимане на политически решения в Украйна трябва да се вземат предвид стремежите на народа и тези решения да бъдат насочени към съхраняване териториалната цялост на страната, заяви в Ню Йорк генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Той призова всички заинтересовани страни „да се придържат към ключовите принципи на демокрацията и правата на човека, и по този начин да създадат благоприятни условия за произвеждане на честни и свободни избори“.

Действащият председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), швейцарският външен министър Дидие Буркхалтер предлага да се създаде международна контактна група по въпросите на Украйна. „Украйна, разбира се, е длъжна да играе важна роля в групата, в която ще участват ключови международни играчи“, каза той на днешното заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Германският канцлер

Ангела Меркел също призова Украйна да гарантира запазването на целостта си след смяната на властта в Киев,

предаде ДПА. В поредица телефонни разговори с настоящите лидери на Украйна тя им казала, че трябва да вземат предвид южните и източните области на страната при съставянето на новото правителство, заяви говорителят на Меркел – Щефен Зайберт. Приоритет за украинските лидери трябва да е завръщането към върховенството на закона и стабилизирането на страната, добави той.

И според бившия съветски лидер Михаил Горбачов е важно Украйна да остане единна, изтъквайки борбата за влияние между Русия и Запада в украинската криза, предаде АП. Според него хората в Украйна имат обща история и евентуални опити на Европейския съюз, САЩ или Русия да повлияят на събитията по начин, по който на тях им се иска да се развият нещата, биха били погрешни.

Вчера на конференция в ОАЕ той заяви, че протестите в Украйна, довели до свалянето на президента Виктор Янукович, са били предизвикани от неспособността на правителството да действа демократично.

Важно е армията на Украйна да остане встрани от политическите процеси в държавата,

заяви пред журналисти говорителят на НАТО Оана Лунджеску. Тя отбеляза, че в сряда военните министри от алианса ще обсъдят темата с Украйна на работна вечеря в рамките на двудневната им среща в Брюксел.

Коментари 30
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

30 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 1 минута

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 40 минути

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 49 минути

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 53 минути

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 1 час

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 1 час

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 1 час

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 1 час

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 1 час

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 1 час

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 1 час

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 1 час

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 2 часа

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 2 часа

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 2 часа

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.