293

С ъдия Красимира Медарова, която президентът Росен Плевнелиев определи за министър за организация на изборния процес с указ от 8 август, се отказва от поста.

Това става ясно от нейно отворено писмо до медиите.

Тя е помолила президента да бъде спряна процедурата по назначението ѝ в служебното правителство.

„Бях поканена от президента на Република България да заема поста на министър без портфейл в служебното правителство с министър-председател проф. Георги Близнашки. Приех официално тази покана въпреки резервите, които имах. Приех тази покана, защото съм научена да уважавам институциите и законите и истински вярвам, че когато президентът на твоята държава, те номинира за каквато и да е дейност в полза на същата тази държава, просто няма място за отказ“, пише в писмото.

„В същото време обаче публичният отзвук, който наблюдавам през последните два дни ме убеди, че заемането на поста е възможно да донесе негативи на служебното правителство и най-вече

да хвърли съмнение върху честността на предстоящите парламентарни избори.

По тази причина незабавно се обърнах към президента с молба да бъде спряна процедурата по моето назначение в служебното правителство, а още в понеделник ще оттегля молбата си към ВСС за освобождаването ми като съдия“, се посочва още в писмото.

„Ясно съзнавам, че това мое решение ще предизвика известни административни трудности, но

при така създалата се ситуация участието ми в служебния кабинет няма да донесе очакваните ползи.

Не се срамувам от работата си като председател на ЦИК в последните години, гордея се, че именно тогава беше поставено началото на диалога и взаимодействието между ЦИК и представителите на неправителствените организации. Вярвам че присъствието на гражданското общество допълнително ще помогне за по-голямата прозрачност и демократичност на изборния процес“, пише Медарова.

Тя бе председател на предишната Централна избирателна комисия (ЦИК) от квотата на ГЕРБ в периода от април 2011 г. до март 2014 г. и подаде оставка заради влизането в сила на новия Изборен кодекс и на предвидените с неговите Преходни и допълнителни разпоредби промени в Закона за съдебната власт, които забраняват действащи съдии да участват в състава на ЦИК като нейни членове.

Вчера „Протестна мрежа“ обяви, че възразява срещу назначаването на Медарова за министър без портфейл с отговорност за изборите, защото тя е имала възможност, но не е успяла да се докаже безспорно и да направи достатъчно за прозрачното действие на ЦИК.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@