251

П ротестна мрежа възразява срещу назначаването на Красимира Медарова за министър без портфейл с отговорност за изборите.

Това заявяват от организацията по повод издаденият вчера указ на президента Росен Плевнелиев за назначаване на Красимира Медарова за служебен министър за организация на изборния процес.

Протестна мрежа е напълно съгласна, че постът министър с отговорност за изборите е много важен и следва тази отговорност да бъде възложена на човек с безупречна репутация, доказан професионализъм и не бива да се правят никакви компромиси с кандидатурата при никакви обстоятелства.

Смятаме, че като председател на ЦИК Красимира Медарова имаше възможност да се докаже безспорно и да направи достатъчно за прозрачното действие на комисията в изпълнение на нейните отговорни за обществото първостепенни задачи, без да остави сянка на съмнение за действията си, което тя не успя да направи, твърдят от Протестна мрежа.

Красимира Медарова в момента е съдия в Софийския апелативен съд. Преди това беше председател на ЦИК. Медарова бе председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) от квотата на ГЕРБ в периода от април 2011 г. до март 2014 г.

Медарова подаде оставка заради влизането в сила на новия Изборен кодекс и на предвидените с неговите Преходни и допълнителни разпоредби промени в Закона за съдебната власт, които забраняват действащи съдии да участват в състава на ЦИК като нейни членове.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@