Стоян Мавродиев смята, че КФН работи перфектно
Стоян Мавродиев   
Източник: БГНЕС
12

П олитиците има право да правят политически декларации, нямам намерение да ги коментирам.

Така председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) коментира пред журналисти искането от страна на Реформаторския блок да подаде оставка.

Мавродиев присъства на заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси, на което се изслушва ръководството на КФН.

Не съм съгласен с нито едни от мотивите в искането за оставка, те не отговарят на фактите и на нашите правомощия, няма как да приема нито един от тези мотиви, каза Мавродиев.

КФН работи перфектно, свършили сме си работата пунктуално, не сме допуснали кризи в нито един от ресорите, които наблюдаваме, подчерта Мавродиев.

Няма причина да си подавам оставка, защото оставка се подава за недобре свършена работа, за добре свършена работа институциите трябва да получават политическа подкрепа, а не обратното.

Мавродиев каза, че КФН изпълнява законите, такива каквито са гласувани от парламента.

Той посочи, че комисията многократно е правила предложения за промени в сферата на пенсионните фондове, но те не са били приети. На въпрос има ли гнили ябълки в пенсионните фондове, Мавродиев отговори отрицателно и препоръча да не се създават проблеми там, където те не съществуват.

В Комисията за финансов надзор е постъпило писмо от четири пенсионно-осигурителни фонда, с което те предупреждават за извършване на финансови манипулации от други пенсионни дружества, съобщи Мавродиев. В писмото се говори за съмнително изменение на стойността на дяловете в някои фондове, уточни Мавродиев.

Той потвърди тази информация в отговор на въпрос на депутата от Коалиция "Лява България" Георги Кадиев, който съобщи, че четири пенсионни фонда, които държат 60% от пазара, са написали още през октомври 2014 г. писмо до КФН, до МФ и Консултативния съвет по финансова сигурност. Мавродиев посочи пред депутатите, че наистина има такова писмо и че то е написано по негов съвет след среща с въпросните четири фонда.

Веднага, след като писмото бе подадено, започна разследване и според европейското и българско законодателство такъв вид тежки финансови разследвания се извършват в срок от две години, каза председателят на надзорната комисия.

Мавродиев уточни, че разследването се води от неговия заместник Владимир Савов и че са изминали едва три месеца, поради което все още няма резултати. Ще разследваме и четирите фонда, подали писмото, няма да приемем подход едни пазарни участници да манипулират други, заяви Мавродиев в отговор на коментари от страна на депутати, че е възможно да има картел между пенсионните фондове, които искат да манипулират пазара.

Има интересни движения на дяловете на пенсионните дружества, ако има основания, че конкуренцията е застрашена, ще подадем и сигнал до КЗК, коментира в отговор на това Мавродиев и уточни, че това писмо не е обект на проверка на ЕК.

При изслушването на ръководството на КФН част от членовете на комисията поискаха информация за това какви инвестиции извършват пенсионните дружества и как може да се проверят собствениците им и дали не се извършват сделки със свързани лица.

Според Мавродиев всички действителни собственици са разкрити и на сайта на КФН има информация за всяко едно от дружествата съгласно българското законодателство. Мавродиев също подчерта, че има еднакво сериозен надзор и към българските, и към чуждестранните собственици на пенсионно-осигурителни фондове, почти еднакъв брой са и наложените санкции.

От 2003 до 2014 г. КФН е издала над 600 наказателни постановления като за последните три години те са над 260. Най-честите нарушения са инвестирането на самите активи, неточна оценка на активите и непредставяне в срок на информация.

По време на изслушването зам.-шефът на КФН Ангел Джалъзов каза, че реалната доходност на пенсионните фондове за периода от 1 юли 2004 до края на 2014 година е минус 0.7%

Той обясни, че доходността е след като се приспаднат таксите, които универсалните пенсионни фондове удържат на всички трудещи се от най-масовата категория труд. На годишна база реалната доходност за този период е минус 0,16%, поясни той.

На практика отрицателната доходност на фондовете означава, че от натрупаните вноски във фондовете всеки осигуряващ се между 2004 и 2014 е загубил 0,7% от общата сума. Реалната доходност се изчислява по формула, която в най-общи линии представлява изваждане на инфлация от номиналната доходност. От 2004 до 2014 година средно на годишна база номиналната доходност е 4,20%, каза още Джалъзов.

Комисията предлага да бъдат приети законодателни промени, с които таксите, които пенсионните дружества удържат от пенсионно осигурените лица, да бъдат намалени с 40%, осигурените лица да имат право на избор на продукт с по-ниско ниво на риск, а механизмът на минимална доходност да бъде заменен от Гаранционен фонд, тъй като в момента минималната доходност на пенсионните фондове може да бъде и отрицателна величина.

Гаранционният фонд би могъл да гарантира минималния размер на пенсията, която осигуреното лице да получава при настъпване на възрастта, коментира Джалъзов. Промените, които КФН предлага, все още не са окончателни.

КФН защитава тезата, че нейната дейност е адекватна, аз нямам повод за притеснения по отношение на универсалните и професионалните пенсионни фондове и качеството на техните инвестиции, каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти след изслушването

Заложеното като нормативна рамка от гледна точка на ограниченията за инвестиране не допуска рискове в некачествени активи, каза Горанов. Той отбеляза, че единствените притеснения, които се знаят отдавна, са в недостатъчно категоричните текстове за избягване на инвестиране в свързани лица. По думите му това трябва да подлежи бързо на законова промяна.

В отговор дали го притеснява писмото от четири пенсионни фонда, че има финансови манипулации на този пазар, Горанов каза, че това е обект на разследване от КФН и ако твърденията в него са верни, то това ще е още един аргумент за промяна на законодателството.

Ако се окаже, че КФН не си е свършила работата като надзорник на небанковия финансов сектор, аз съм първият, който ще каже, че Стоян Мавродиев трябва да си подаде оставката, така както го казвам и за Иван Искров, обяви министърът.

Горанов посочи, че знае за писмото още от октомври, но отрече това да е причината за внесените спешни промени в КСО в края на миналата година относно възможността вноската към частните пенсионни фондове да се прехвърля към НОИ.

Горанов каза, че правителството не се отказва от предложенията си за възможност за избор къде да отива вноската, но внесените допълнителни предложения са в отговор на критиките.

Владислав Горанов отбеляза, че има смисъл да бъде създаден Гаранционен фонд, който да замени механизма за изчисляване на минимална доходност на пенсионно-осигурителните дружества, защото в момента тази минимална доходност може и да е отрицателна през определен период и да не се покрива дори номиналния размер на осигурителните вноски.

Приходите през януари 2015 г. са повече отколкото през същия период на 2014 г. и най-вероятно това ще е първият месец след 2009 г., който ще приключи на излишък, каза Горанов.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
- Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя. - Ееее, Данче, защо все най-лошото си…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 20 минути

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

Технологии Преди 54 минути

Платформата може да работи по-бавно и да дава грешки

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

България Преди 55 минути

Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите за сигурност

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

България Преди 1 час

Конституцията е гарантът за неотменимостта на евроатлантическата принадлежност на България, каза той

<p>Войната в Украйна върви към &quot;корейски сценарий&quot;</p>

Белгийски полковник: Войната в Украйна върви към "корейски сценарий"

Свят Преди 1 час

Той допуска Русия да наложи пълен военен контрол над източните украински области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Любопитно Преди 1 час

В търсене на икономични решения, все повече хора се обръщат към локални решения за контрол на климата в отделните стаи

<p>САЩ забрани смяната на пола на всички непълнолетни в Айдахо, но има изключение</p>

САЩ забрани смяната на пола на всички непълнолетни в Айдахо

Свят Преди 1 час

Върховния съд разрешава на Айдахо да прилага забраната срещу всеки, освен срещу ищците, които оспорваха закона

<p>Запалиха олимпийския огън за Игрите в Париж (ВИДЕО)</p>

Запалиха олимпийския огън за Игрите в Париж

Свят Преди 1 час

Огънят ще бъде транспортиран до Франция за церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли

"Написах ти писмо": Нов метод за борба с нарушителите по пътищата

"Написах ти писмо": Нов метод за борба с нарушителите по пътищата

България Преди 2 часа

Нарушителите по пътищата вече ще получават лични послания от семейства на загинали

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

България Преди 2 часа

Костадин Костадинов обяви критериите, на база които са били взимания решения за профила на кандидатите

<p>&quot;Убиецът на градове&quot; премина край Земята&nbsp;</p>

"Убиецът на градове": Огромният астероид се приближи до Земята

Свят Преди 2 часа

Астероидът за пръв път може да се види с любителски телескопи

Нивото на река Урал продължава да се покачва, 65 000 души са принудени да се евакуират

Нивото на река Урал продължава да се покачва, 65 000 души са принудени да се евакуират

Свят Преди 2 часа

В град Курган, административен център на областта, е прекъснато електрозахранването

Снимката е илюстративна

Подводна „хибридна война“ заплашва сигурността на 1 милиард души

Свят Преди 2 часа

Това предупреждава командир на НАТО

<p>Вижте как 400-годишна сграда избухва в пламъци в Копенхаген (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пожар избухна в историческа сграда в Копенхаген

Свят Преди 2 часа

Датските служби за спешна помощ са на мястото на инцидента

<p>НАСА разкри какъв е мистериозният предмет, разбил се в къща в САЩ&nbsp;(СНИМКИ)</p>

НАСА потвърди: Мистериозният предмет, разбил се в къща във Флорида, е от МКС

Любопитно Преди 3 часа

Парчето метал е тежало 0,7 килограма и е било с размери 10 сантиметра на 4 сантиметра