3

И злагането на високи нива на шум в близост до натоварени международни летища е свързано с повишен риск от сърдечносъдови болести и инсулт, сочат две нови изследвания, направени във Великобритания и САЩ. 

Учени от Лондон са анализирали данни за шума и болничните приеми около летище "Хийтроу" - едно от най-натоварените в света. Британското проучване е обхванало 3,6 млн. души. 

Проучването на специалисти от Харвардския и Бостънския университети в САЩ е базирано върху данни за над 6 млн. души, живеещи в близост до 89 летища в страната. 

Резултатите и от двете изследвания, публикувани в "Бритиш медикъл джърнъл", показват, че за хората, изложени на най-високи нива на самолетен шум, съществува повишен риск от инсулт, коронарни болести на сърцето и други сърдечносъдови заболявания. 

В придружаващ публикациите коментар Стивън Стансфелд от университета "Куин Мери" в Лондон, казва: 

"Резултатите показват, че шумът на самолетите не само е причина за раздразнение, смущения в съня и понижено качество на живот, но е свързан и с повишен риск от здравословни проблеми. 

Този факт трябва да се взима предвид, когато се планира разширение на летища в гъсто населени райони или строеж на ново летище". 

Експертите обаче отбелязват, че макар да повдигат сериозни въпроси, двете проучвания не установяват причинно-следствена връзка, а само зависимост между шума на самолетите и човешкото здраве.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@