5

Ж ените, набавящи си чрез консумация на риба полезните омега-3 мастни киселини, е по-малко вероятно да развият ревматоиден артрит в сравнение с тези, които не включват в менюто си рибни продукти, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от шведско изследване.

За целите му специалисти от института "Каролинска" в Стокхолм са анализирали данни за 32 000 жени.

Изследователите са установили, че дългосрочната консумация на повече от една порция риба седмично е свързана с понижен риск от развитието на болезненото ставно заболяване.

"Настоящото проучване е първото по рода си, което приписва защитния ефект на рибата на съдържащите се в нея омега 3-мастни киселини", обясняват авторите му.

Ревматоидният артрит е автоимунна заболяване, предизвикващо възпаление и деформация на ставите. Хората с артрит също така са изложени на повишен риск от сърдечносъдови болести, някои инфекции, тревожност, депресия и рак на кръвта.

За жените рискът да развият заболяването е два до три пъти по-висок, отколкото за мъжете. Болестта най-често се проявява след 60-годишна възраст.

Омега-3 мастните киселини се използват от тялото за производството на молекули, известни като ейкозаноиди, които помагат за регулиране на възпаленията. Смята се, че ейкозаноидите от незаменими мастни киселини в месото допринасят за повече възпаления в сравнение с тези от омега-3 мастните киселини в рибата.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@