Историята на успеха продължава: Opel Mokka X (тест-драйв)
Шотландската вълна и кашмир са "куките", на които магазините за сувенири ловят туристите.   
Източник: Charlie Magee
7

Единбург, Шотландия – София

„They can take our lives, but they’ll never take our FREEEDOOOMMM.“ Тази фраза (на български) аз я знам от първите ми години в училище, но светът я разпозна като емблематична от „Смело сърце“. Гледал съм го поне 10-ина пъти и най-после мечтата ми да стъпя на земята на Уилям Уолъс се сбъдна. Мистична и много по-различна от всичко, което може да се види в континентална Европа, Шотландия е пленяваща. Красноречиво доказателство за това са 11-те милиона туристи, посещаващи ежегодно Единбург.

Шотландците са странни хора. Говорят на английски с туристите, но заговорят ли се по между си на „английски“ – нищо не им разбираш. Всички карат в насрещното и това си е културен шок, но с повече внимание се свиква. Спират да играят голф, само когато дъждът започне да вали хоризонтално на земята. Магазините за сувенири са пълни с шалове от прословутата шотландска вълна и кашмир, но шотландец с шал или килт не видях. Пият уиски, каквото ние в България никога не сме чували, а шотландците никога не биха си позволили да пият шльокавицата, която в общия случай ние наричаме уиски.

За разлика от Ирландия, природата в Шотландия е много, много по-красива и разнообразна.
За разлика от Ирландия, природата в Шотландия е много, много по-красива и разнообразна. Източник: Charlie Magee

Природата им е мистично красива, тревата е супер зелена, живеят в огромни каменни къщи на по 300 и косур години. На 3-лентовите си магистрали се движат с максимално разрешените 112 км/ч, без това да означава, че са по-страхливи от нас. Не, просто имат закони и те се спазват. А пътищата им не са никак лоши, но и доста предизвикателни в дълбоката провинция на Highlanders. Достатъчно предизвикателни, че да се превърнат в притегателна сила за Opel, които са избрали Шотландия за мястото, на което да представят качествата на новата Mokka X.

НАПРАВЕТЕ ЕДНА КРАТКА РАЗХОДКА С MOKKA X В ШОТЛАНДИЯ

А Opel Mokka се превърна в безапелационен диктатор в европейския кросоувър В-сегмент. Същият увеличи обема си 3 пъти между 2012 и 2015 г., когато бяха реализирани над 1,2 млн. продажби в Европа. От тях на Mokka се пада 14,7% пазарен дял в сегмента, а за четирите си години на пазара, моделът е реализиран в тираж от над 600 000. И тази тенденция ще продължи, защото обновеният модел изглежда изключително добре.

Светлосините и оранжеви автомобили стоят изключително добре под редките проблясъци на слънцето през шотландските облаци. Предницата на модела е силно променена и доскорошното момчешко излъчване е отстъпило място на мъжкарска визия.

Тази трева наистина е косена минимум 200 години, защото в страни е имението на граф Росбъри и неговата къшурка на над 300 години.
Тази трева наистина е косена минимум 200 години, защото в страни е имението на граф Росбъри и неговата къшурка на над 300 години. Източник: Charlie Magee

Изпълнението на предната част е в пълен унисон с новата стилистична линия на марката Opel, включваща „криловидно” оформената хоризонтална предна решетка и отчетливата светлинна графика във формата на двойно крило на дневните LED светлини. Същите спират да светят и на тяхно място се включва мигач, когато подадете сигнал, което може да се види при доста по-скъпи модели, например Audi. Решетката е по-широка и визуално разширява цялата предна част, и бронята е с напълно променен дизайн, в който също прозира двойното крило.

Дизайнът отзад е запазен същият, като нова е само светлинната оптика на фаровете с поредната интерпретация на светлинното двойно крило. Тук можеше още.

В тази долина, в продължение на над 5 км нямаше нито един храст или дърво. Следващата долина има само един път и всичко около него е гора.
В тази долина, в продължение на над 5 км нямаше нито един храст или дърво. Следващата долина има само един път и всичко около него е гора. Източник: Charlie Magee

Липсват крещящи форми и линии, каквито при основоположникът Juke изобилстват. Тук е заложено на традиционни дизайнерски похвати, но с този фейслифт излъчването на модела е подсилено драстично. Отпред и отзад имаме контрастиращи защитни скари, подсилващи по-мъжественото излъчването на модела. Не говоря за офроуд, тъй като при клиренс от около 160 мм друго, освен макадам и изкачване на бордюри, друго не е възможно. А и кой ще тръгне на нещо по-сериозно с градски автомобил от сегмент В? Достатъчно ми беше да тествам окачването на мокрите и доста взискателни пътища в провинцията около Единбург.

Всички 4х4 модели на Opel вече ще завяршват с "Х" в името. Догодина очакваме два напълно нови "Х" модела.
Всички 4х4 модели на Opel вече ще завяршват с "Х" в името. Догодина очакваме два напълно нови "Х" модела. Източник: Charlie Magee

По тесните, постоянно мокри и виещи се пътища 4х4 задвижването на Mokka Х e необходимост, а не глезотия. По нашите пътища също. Интелигентната система за двойно предаване с електронно управляван многодисков съединител е в състояние да разпределя плавно тягата между предния и задния мост в отношение до 50:50. При сухи пътища и нормална употреба в града въртящият момент отива само към предните колела (100:0). Системата се активира в спряло положение, за да предотврати приплъзване на колелата при потегляне. Тя се включва за част от секундата в момента, в който отпуснете педала на съединителя (т.нар. “active on demand). При засичане на хлъзгава настилка системата разпределя тягата спрямо конкретната нужда.

Макар и да не предлага някакви спортни изживявания, нито супер директна връзка с пътя, Mokka X се справя с бързото взимане на отсечки с много завои. Усеща се леко унасяне на каросерията, но не повече от очакваното.

Един от трите моста над река Forth. Той е железопътен, до него има автомобилен, а в момента се строи трети с дължина 2,7 км. Това ще е най-дългият мост с три кули и цена 1,35 млрд. паунда.
Един от трите моста над река Forth. Той е железопътен, до него има автомобилен, а в момента се строи трети с дължина 2,7 км. Това ще е най-дългият мост с три кули и цена 1,35 млрд. паунда. Източник: Charlie Magee

Теглото на автомобила в базово оборудване, с този двигател и 4х4, е сериозно – 1450 кг. Тази цифра има значение за разхода на гориво. Но „шептящият“ 1,6-литров дизел се справя отлично с показателя „разход“. По заводски параметри той е 4,6-4,8 л/100 км, като при мен показа около 5,5 л/100 км. Не по-малко впечатляваща е еластичността на двигателя. Закрепих го но 6-та предавка, около 1200 об./мин, като моторът не показа никакъв признак, че ще се задави, индикаторът за предавките не ме подкани да сваля една надолу, като дори вдигнах крак от газта и оставих колата на моторна газ. След което умишлено си направих упражнението да ускоря от 6-та и резултатът беше много добър. Дори и в този случай не чух характерното дизелово причукване. Да не кажа, че не чувах нищо, колко и силно да звучи това. Защото за този двигател, с ръка на сърцето ще кажа, че е умопомрачително тих.

Съжалявам за едно. На разположение за тест липсваше новият бензинов 1,4-литров мотор със 152 к.с., но по-важното е, че той се предлага в комбинация с нова 6-степенна автоматична трансмисия. Именно автоматикът досега бе слабото място на модела (а и на Opel като цяло), затова очаквам с нетърпение следващата възможност, при която ще тествам какво са направили инженерите в тази посока. И се надявам, че ще е много по-добро от досегашната автоматична кутия.

Интериорът вече е далеч по-подреден, като прекалено многото бутони върху централната конзола вече са премахнати.
Интериорът вече е далеч по-подреден, като прекалено многото бутони върху централната конзола вече са премахнати. Източник: Charlie Magee

Много по-добро е оформлението на интериора, където вече са премахнати прекалено многото бутони от централната конзола. Тя е оформена по изцяло нов начин около цветните сензорни екрани с диагонал 7 и 8 инча на новото поколение инфоразвлекателни системи. Освен това, централният информационен дисплей се отличава с подобрена четливост благодарение на новите, ярки 3.5-инчов монохромен и 4.2-инчов цветен екран с бяла LCD подсветка.

Opel продължава да отделя особено внимание на седалките, за което гласувам с две ръце. Те са много комфортни и удобни за дълъг път. Не съм съгласен с подвижния подлакътник, който пречи на дясната ръка, когато се заложи на по-динамично шофиране. Пространството на задните места е далеч над това на Juke например.

Няма да пропусна факта, че Mokka X се предлага с новите AFL LED предни светлини (опция) и техните 9 функции. За мен видимостта е от особено значение, тъй като високият диоптър на очилата ми изисква супер фарове. А тези са именно такива.

Предпочитам NAVI 900 не само заради 8-инчовия дисплей, а заради вградената навигация.
Предпочитам NAVI 900 не само заради 8-инчовия дисплей, а заради вградената навигация. Източник: Charlie Magee

Моделът предлага и супер възможности за свързаност. Автомобилът се предлага с всички услуги на Opel OnStar, както и две версии на новото поколение инфоразвлекателни системи IntelliLink. Те предлагат свързаност със смартфон с помощта на приложенията Apple CarPlay и Android Auto. R 4.0 IntelLink е със 7-инчов сензорен екран, но аз предпочитам 8,0-инчовият (като в Astra) на NAVI 900 и вградената навигация.

Opel Mokka X 1,6 CDTi не e „бегачка“. Няма да накара кръвта ти да се разбушува, но това и не се изисква от семеeн автомобил. Важното в случая  е, че предлага функционалност и икономичност, съчетани вече с много атрактивна визия. Поразяващото е друго: този двигател е ненормално тих и супер еластичен, параметри, по които спори с много по-скъпи от него втомобили. Аз лично винаги съм харесвал Mokka, но фейслифтът е неутрализирал минусите и допълнително е подсилил силните черти на модела. Виждам го като модел, който ще може да се похвали със 7-цифрени продажби в края на жизнения си цикъл. А Opel го виждам да се превърне в сериозен играч в SUV сегмента, след като догодина го очаква сериозна инвазия с два напълно нови кросоувъра, както и новото поколение на Insignia.

Това е територията на Lowlanders. Гайдите и килтовете на келтите са в далечината, на заден фон.
Това е територията на Lowlanders. Гайдите и килтовете на келтите са в далечината, на заден фон. Източник: Charlie Magee

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ:

Opel Mokka Х 1,6 CDTi

Размери

Дължина, мм: 4275

Широчина, мм: 1781

Височина, мм: 1658

Междуосие, мм: 2555

Маса, кг: 1450

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 136 при 3500-4000

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 320 при 2000-2250

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 190

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,9

Среден разход, л/100 км: 4,8 – 4,6

Вредни емисии СО2, г/км: 114-106

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 32 290 (за 1,6 ECOTEC, 115 к.с.)

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 46 000

КОНКУРЕНТЪТ

Suzuki Vitara 1,6 DDiS

Размери

Дължина, мм: 4175

Широчина, мм: 1775

Височина, мм: 1610

Междуосие, мм: 2500

Маса, кг: 1230

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1596

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 120 при 3750

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 320 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 180

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,5

Среден разход, л/100 км: 4,0

Вредни емисии СО2, г/км: 106

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 43 270

Още от рубриката Тест-драйв:

Renault Talisman Tce 200 мачка магистралата като дизелов круизер

Honda HR-V скача в дълбокото сред компактните кросоувъри

В Polaris Slingshot се чувстваш като герой на Marvel

Ледено синьо за горещи емоции с Volvo S60 Polestar

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

подводен град

Забулен в мистерия: Изгубен град може да е първият източник на живот

Любопитно Преди 8 минути

Въпреки екстремния характер на средата, тя изглежда кипи от живот и изследователите смятат, че заслужава нашето внимание и защита

Пореден инцидент с влак в Сърбия: Две цистерни с фосфорна киселина дерайлираха в Зайчар

Пореден инцидент с влак в Сърбия: Две цистерни с фосфорна киселина дерайлираха в Зайчар

Свят Преди 29 минути

В товарната композиция е имало 12 вагона, които са пътували от Прахов за Шабац

ПП и ДБ оспорват част от промените в Изборния кодекс пред Конституционния съд

ПП и ДБ оспорват част от промените в Изборния кодекс пред Конституционния съд

България Преди 41 минути

Една от тях е връщането на възможността да се гласува и с хартиена бюлетина, освен с машина

<p>&quot;По-рано германците бяха враговете. Но не разбирам руснаците&quot;</p>

Оцеляла след Холокоста открива убежище в Полша от войната в Украйна

Свят Преди 45 минути

"Не разбирам руснаците. Смятат, че защитават страната си и себе си, но идват при нас. Унищожиха Харков, защо им е нужен той?", казва украинката от еврейски произход

Унгария ще наложи вето на санкциите срещу Русия

Унгария ще наложи вето на санкциите срещу Русия

Свят Преди 50 минути

Унгария ще наложи вето на санкциите срещу Русия в областта на ядрената енергетика

ЕС: Русия измества фокуса на войната към НАТО и Запада

ЕС: Русия измества фокуса на войната към НАТО и Запада

Свят Преди 51 минути

Стефано Санино – генерален секретар на Европейската служба за външна дейност, защити германските и американските доставки на военно оборудване за Украйна и разкритикува Путин

<p>Русия: Това е абсурдно!</p>

Русия: Новите санкции на САЩ са абсурдни

Свят Преди 1 час

Те ще затруднят чуждестранните компании в извършването на търговията си, заявиха от руското посолството в Съединените щати

.

Посланикът ни в Мексико: Знаем за депортирани 18 българи

България Преди 1 час

Преди дни български туристи разказаха, че на 9 януари са пристигнали в Канкун на почивка, но са били задържани и затворени в килии

Спецакция в Шуменска област

Спецакция в Шуменска област

България Преди 1 час

До момента има шест образувани досъдебни производства

<p>Разрешиха производството на формалин край Казанлък</p>

РИОСВ разреши производството на формалин край Казанлък

България Преди 1 час

Решението на екоинспекцията дава право на фирмата да започне реализация на инвестиционното си намерение

<p>Елтън Джон отложи концерта си&nbsp;в Оукланд</p>

Елтън Джон отложи концерт в Оукланд поради лошо време

Любопитно Преди 1 час

Концертът в най-големия град на Северния остров на страната трябваше да бъде една от няколко последни изяви в кариерата на световната рокзвезда

Полша праща на Украйна още 60 танка, освен „Леопард 2“

Полша праща на Украйна още 60 танка, освен „Леопард 2“

Свят Преди 1 час

Това стана ясно от думите на министър-председателят Матеуш Моравецки

мъж куфар врата

НСИ: Българите продължават да пътуват активно в края на 2022 г.

България Преди 1 час

Турция и Гърция продължават да са фаворити сред сънародниците ни

<p>Ще има ли грипна ваканция и за учениците в София?</p>

Пенов: Нямаме предписание от РЗИ за грипна ваканция в София

България Преди 1 час

За да се обявят едни дни за неучебни, първо трябва да има предписание от съответния директор на Регионалната здравна инспекция, отбеляза просветният министър

Снимката е илюстративна

Войните, които приключиха без нито една жертва

Свят Преди 1 час

Бутилки алкохол, риболов и отсечени дървета – кои са едни от най-куриозните конфликти, избухвали някога

Доставките на смартфон с исторически срив

Доставките на смартфон с исторически срив

Технологии Преди 2 часа

Още един анализ засича най-лошото представяне на сектора досега