Renault Talisman Tce 200 мачка магистралата като дизелов круизер (тест-драйв)
Източник: Любомир Асенов
4

Н е бих казал, че Renault е разполагал с модел, който да е истинска алтернатива на утвърдените играчи в сегмент D, макар исторически да участва в него над половин век. А тук големите имена са Passat, Superb, Mondeo, Avensis… Затова се изненадах доста, когато Режията представи своя играча. Но в Ренесансовата епоха, в която се намира Renault, абсолютно всеки ход е оправдан. В последните няколко години, откакто дизайнът на компанията са оглавява от Лоренс ван ден Акер, Renault няма грешен ход. Такъв е и този, макар лично аз да бях скептичен в началото. Но след 900+ километра на борда му се убедих, че първоначалната ми преценка е била много погрешна. Renault Talisman вади в своя защита откроим дизайн, просторен и луксозен интериор, много голям багажник, система за завиване на четирите колела, икономични двигатели, система за настройка на пътното поведение. И това са само отправните точки.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА НА RENAULT TALISMAN

Renault Talisman заменя едновременно два модела: Laguna и Latitude. Не мога да подмина факта, че Renault смело и тихомълком катери пазарната стълбица, правейки моделите си все по-смели (като дизайн) и по-луксозни (като материали, технологии и оборудване). Консервативният сегмент D обаче може да се окаже костелив орех за дръзкия стил на Talisman.

Източник: Vesti.bg

Изправеното диамантено лого отпред, открояващо се на фона на хромираната радиаторна решетка, е вече запазена марка. Новият визуален подпис на Renault се характеризира със С-образните дневни светлини на Talisman, които продължават чак до бронята. Това на мен ми се вижда малко прекалено и лично аз го поставят под въпрос. Но дизайнът е субективно възприеман.

Много по-атрактивен за мен е моделът отзад, където ниската, издута задница включва силно откроим заден светлинен блок, който е пуснат към средната част на багажника. Тези светлини светят постоянно, дори през деня, подсилвайки допълнително своя визуален ефект.

Източник: Vesti.bg

Сетивният ефект, макар и идващ след визуалния, също е от изключително значение. Аз деля колите на два вида: на такива, които ми доставят емоции, и такива, които гарантират комфорт. Talisman е от вторите. А това е от първостепенно значение, когато трябва да отмяташ километри. Макар седалките тип „корито“ да са гаранция за широка усмивка, седалките на Talisman за гаранция за безпроблемно отмятане (без почивка) на 670 км, колкото ми показва борд компютъра при пълен резервоар. Ако се умориш – пускаш масажната функция да те ободри.

Източник: Любомир Асенов

Съпругата ми е повече от доволна. Тя, за разлика от мен, предпочита именно типа автомобили, какъвто е Talisman: просторен, комфортен и задължително с голям багажник. Защото за седмица почивка се взимат четири сака и още куп други дреболии, които багажникът на Talisman поглъща и пита за още. Обемът му е цели 608 литра, което е само с 13 л по-малко от безапелационния лидер по този показател – Skoda Superb.

Superb е и лидер в областта на вътрешното пространство, като тук френският му конкурент също е на йота от него. Най-важният показател за мен в това отношение е пространството за краката отзад. Жена ми си сяда директно на задните седалки с малкия, радвайки се на пространството.

Източник: Любомир Асенов

Аз пък се радвам на елитарно оформеното табло и централна конзола. На мен ми харесва. 8,7-инчовият вертикален (портрет) дисплей на R-LINK 2 е изява на високо самочувствие (средните версии са със 7-инчов вертикален дисплей). Таблото също е много изчистено, а контролните уреди – дигитални. Те променят визията си в зависимост от избрания режим на задвижване. Това става чрез системата Multi-Sense, която едновременно контролира и координира различните технологии в автомобила. Водачът може да избира между четири програмирани настройки (Eco, Comfort, Neutral и Sport), допълнени от напълно конфигурируемия Рerso режим. Достъпът до тези режими става през R-Link 2 или бутонът за бърз достъп върху централната конзола.

Източник: Любомир Асенов

Без да се двоумя избирам Comfort и потеглям. Talisman поема отлично неравностите по „Тракия“. И това е задължително, тъй като този модел е предназначен за навъртане на километраж. Усеща се завихряне около страничните огледала, но иначе интериорът е добре обезшумен.

Но аз съм изумен от двигателя. Той е 1,6-литров бензин с 200 к.с., работещ заедно със 7-степенна EDC трансмисия. И макар Talisman да не е спринтьор, а бегач на дълги разстояния, този мотор предлага доста добро ускорение до 100 км/ч за под 8 секунди. Но силата на Talisman е при поддържане на постоянна скорост от около 140 км/ч. От компанията твърдят, че средният разход на бензин е 5,6 л/100 км. И аз съм склонен да им вярвам.

Източник: Vesti.bg

При скорост от около 140 км/ч (извинявам се за лошото качество на снимката), този мотор изразходва 6,4 л/100 км. На борда сме двама възрастни, дете и пълен багажник. Снимката е на „Тракия“, като избрах абсолютно равен участък. След над 900 км пробег нито за момент на борд компютъра на видях по-голям от 6,9 л/100 км разход. Да, това беше изненада. И трябва да призная, че съм се движил на границата на засичане от радар.

Другото, с което Talisman изпъква, е системата 4Control за завиване на четирите колела, която е свързана с електронния контрол на амортисьорите, като така се гарантира отлично пътно поведение.

Как действа тя? При скорост под 50 км/ч в режим Comfort (60 км/ч в Neutral, 70 км/ч в Sport), задните колела завиват в противоположна посока на предните, като ъгълът им на завиване е максимум 3,5 градуса. Над тези гранични скорости, задните колела завиват в същата посока на предните колела. Това означава, че се гарантира още повече стабилност при високи скорости, докато в града се осигурява по-голяма маневреност. А тя най-лесно се установява при завъртане на обратен завой. По завои не съм се гонил много, макар да направих едно кръгче на Витоша, за да видя какво може Talisman в режим Sport. Прилично, но нищо запомнящо се, силата му си остава мачкането на дълги разстояния.

Източник: Vesti.bg

В крайна сметка мога да си призная, че Talisman наистина ме изненада и надхвърли очакванията ми. Дизайнът несъмнено е откроим и дързък, а технологичният и инженерен арсенал гарантират много добро пътно поведение с комфорт на дълъг път, маневреност в града и всички предпоставки за динамика в завои. И отлична икономичност. Проблемът е, че Talisman тепърва ще трябва да убеждава клиентите, докато изброените в началото негови конкуренти са натрупали вече сериозен имидж.

Източник: Любомир Асенов

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Renault Talisman Tce 200

Размери

Дължина, мм: 4848

Широчина, мм: 1890

Височина, мм: 1463

Междуосие, мм: 2808

Маса, кг: около 1430

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1680

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 200 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 260 при 2000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 237

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,6

Среден разход, л/100 км: 5,6

Вредни емисии СО2, г/км: 103

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 55 990

КОНКУРЕНТЪТ

Skoda Superb 1,8 TSI 180

Размери

Дължина, мм: 4861

Широчина, мм: 1864

Височина, мм: 1468

Междуосие, мм: 2841

Маса, кг: от 1505

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1798

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 180 при 4000-5200

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 320 при 1450-3900

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 232

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,0

Среден разход, л/100 км: 5,9

Вредни емисии СО2, г/км: 135

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 53 310

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 4 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 4 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 5 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 6 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 7 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 7 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 8 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 8 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 8 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите