55

П артии, подкрепящи независимост на Каталуния, печелят мнозинство на предсрочните избори за местен парламент, показват предварителните информации, съобщи Ройтерс.

Окончателните данни ще бъдат огласени на 4 октомври.

Според резултатите от преброяване на 99,67% от бюлетините, сепаратисткият блок „Заедно за „Да“ печели 62 депутатски места, а по-малката крайнолява сепаратистка партия „Кандидатура за народно единство“ – 10 места. Заедно те получават пълно мнозинство от 72 места в 135-членния местен парламент. Каталунската социалистическа партия ще разполага с 16 депутати, партията „Сиудаданос“ (Граждани) – с 25, а филиалът на управляващата „Народна партия“ и партията „Каталуния, да, ние можем“ – с по 11.

Избирателната активност е достигнала рекордните 77%, с 10% по-висока от последните регионални избори през 2012 г.

Премиерът на испанската автономна област Артур Мас вече обяви победа за сепаратистките партии, съобщиха АФП и АП.

„Ние спечелихме“,

обяви той на четири езика – каталунски, испански, английски и френски – пред близо 2000 привърженици, събрали се в центъра на Барселона.

Днес бяха постигнати две победи – за независимостта и за демокрацията. „Получихме демократичен мандат (...) имаме огромна легитимност да продължим с нашия проект“, добави той.

Преди вота Мас обеща, че в случай на победа той и съюзниците му

ще отведат Каталуния към независимост най-късно през 2017 г.

Въпреки че сепаратистите ще разполагат с пълно мнозинство в парламента, те не успяха да спечелят мнозинството от гласовете, получавайки 47,8%, отбелязват агенциите. Техните противници обявиха, че са изгубили плебисцита и не могат да претендират за победа. „Мнозинството от каталунците отхвърлиха независимостта“, заяви в Мадрид говорителят на Народната партия Пабло Касадо. „Ние ще продължим да защитаваме единството на Испания“, добави той.

Изборите в Каталуния може да вкарат Испания в най-тежката конституционна криза от края на диктатурата на Франсиско Франко – те нямат конституционна сила да установят самоуправление, но широката коалиция от леви и десни партии, подкрепящи отцепване от Испания, определи гласуването като фактически вот за независимост. Ако сепаратистите получат мнозинство на регионалните избори в Каталуния, няма да има нужда от референдум за отделяне от Испания, заяви Мас преди вота.

Правителството в Мадрид казва, че категорично ще се противопостави на всякакво заграбване на властта от Барселона. Рахой заяви, че кабинетът няма да позволи отцепване на Каталуния при никакви обстоятелства.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@