Почина кралят на Саудитска Арабия
Саудитският крал Абдула почина на 90-годишна възраст   
Източник: ЕПА/БГНЕС
57

С аудитският крал Абдула почина и

на трона се възкачва престолонаследникът, неговият брат Салман,

съобщи дворецът в официално изявление, цитирано от Франс прес. 

На 31 декември 90-годишният монарх беше приет в болница с пневмония. 

Кралят почина в 1 ч. в петък (полунощ наше време) и ще бъде погребан още днес след обедните молитви, посочват от двореца. 

Абдула – шестият по ред крал на страната, син на първия монарх Абдул Азиз Ал Сауд,

се възкачи на трона на 1 август 2005 г. след смъртта на брат си крал Фахд, но на практика управляваше страната от 1995 г. 

Възрастта и многократните му престои в болница редовно подхранваха слухове във връзка с бъдещото управление на саудитското кралство – основен производител на петрол и ключов фактор в близкоизточната политика. 

Новият крал Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд
Новият крал Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд Източник: ЕПА/БГНЕС

През 2012 г., след смъртта на престолонаследника принц Найеф, за престолонаследник бе обявен принц Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд, който също е полубрат на Абдула. Сега, след като Салман се възкачи на трона, за нов престолонаследник беше обявен принц Мукрин ибн Абдул Азиз Ал Сауд, отново полубрат на Абдула. Той е роден през 1945 г. и е най-малкият син на основателя на Саудитска Арабия – Абдул Азиз Ал Сауд. 

В първото си послание към поданиците

Салман обеща да не променя политиката на страната. 

„С божията сила ще останем на правия път, по който нашата страна е вървяла от създаването си от крал Абдул Азиз и по който вървеше през годините на управлението на неговите синове“, заяви той. Новият монарх призова за единство между мюсюлманските и арабските държави и обеща да служи на страната си и да я пази от всякакви злини. 

През 2006 г. в Саудитска Арабия беше обявена реформа на процеса за наследяване на престола.

Целта ѝ беше да се осигури плавен преход в ултраконсервативната монархия, но досега този механизъм така и не е бил използван, отбелязва Франс прес. Основните елементи на реформата на механизма за наследяване на престола бяха: 

- Създаване на Съвет за вярност към монарха, в който влизат 35-има принцове и който е председателстван от доайена от управляващата династия Сауд – принц Мешаал ибн Абдул Азиз, полубрат на покойния крал Абдула. Този Съвет има за цел да определи престолонаследника, като това става с мнозинството от гласовете на членовете на Съвета;

- Кралят предлага на Съвета едно, две или три имена за поста на престолонаследник, които могат да бъдат отхвърлени от Съвета, който предлага свой собствен кандидат;

- Ако този кандидат не получи одобрението на краля, тогава Съветът се произнася с мнозинството от гласовете между своя собствен кандидат и кандидата на краля, като срокът за това е един месец.

Определянето на престолонаследника преди тази реформа беше оставяно на решението на династията Ал Сауд, която го излъчваше на принципа на консенсуса. 

Членовете на Съвета имат мандат от 4 години, който не се подновява, освен при специална договорка. Въпреки тази реформа, през юни 2012 г.

крал Абдула избра полубрат си Салман за свой престолонаследник, без да се допита до Съвета.

През март 2014 г. Абдула изненадващо посочи още, че т. нар. бъдещ престолонаследник ще бъде другия му полубрат Мукрин. Тогава Съветът прие с мнозинство от три четвърти от членовете си, че т. нар. бъдещ престолонаследник ще бъде суверен в случай на едновременна невъзможност на краля и на престолонаследника да изпълняват задълженията си.

Сега, след като Мукрин стана престолонаследник, новият крал обяви, че бъдещ престолонаследник става принц Мохамед ибн Найеф ибн Абдул Азиз Ал Сауд, който е досегашен вътрешен министър на Саудитска Арабия. 

Саудитският вътрешен министър е смятан за водеща фигура в кралството в борбата срещу „Ал Кайда“. Терористичната мрежа се опита да го убие през 2009 г. 

За министър на отбраната крал Салман назначи един от синовете си – Мохамед ибн Салман Ал Сауд, който досега оглавяваше кабинета на баща си. 

Останалите министри запазват постовете си, в това число тези на петрола, на финансите и на външните работи.

След вестта за кончината на саудитския монарх президентът на САЩ Барак Обама почете паметта му и го нарече ценен приятел и прям и смел ръководител. 

Френският президент поднесе съболезнования на саудитския народ и също почете паметта на „държавника, чиято дейност беляза дълбоко историята на страната му“. 

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че споменът за монарха ще бъде белязан от дългите му години в служба на кралството и от ангажимента му в полза на мира и на засилването на разбирателството между регионите, предаде Франс прес. 

Съболезнованията си поднесе и руският президент Владимир Путин, който даде висока оценка за приноса на крал Абдула към справедливото уреждане на арабско-израелския конфликт, отбеляза плодотворния характер на срещите и разговорите си с него. 

Иран поднесе също изказа съболезнования на народа и правителството на Саудитска Арабия във връзка с кончината на крал Абдула.

По повод кончината, президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси и кралят на Йордания Абдула Втори обявиха, че напускат икономическия форум в Давос и ще се отправят за Рияд, за да присъстват на погребението. 

В Египет беше обявен 7-дневен траур. Властите на Обединените арабски емирства и палестинският президент Махмуд Абас обявиха тридневен траур. Йордания и Бахрейн обявиха пък 40-дневен траур. 

Цените на американския петрол силно се повишиха в азиатската търговия след кончината на краля,

предаде Франс прес. 

Американският лек суров петрол с доставка през март повиши цената си с 93 цента, или 2,01% до 47,24 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. Лондонският сорт „Брент“ от Северно море днес се стабилизира на равнище 49 долара за барел. 

Смъртта на краля на Саудитска Арабия и перспективите пред страната и региона са водеща тема за американските и британските вестници. 

Абдула дойде на власт в напреднала възраст и си спечели репутация на предпазлив реформатор, въпреки че бунтовете от Арабската пролет свалиха държавни лидери, а групировката „Ислямска държава“ заплаши мюсюлманската върхушка, на която беше представител той, пише в. „Ню Йорк таймс“. 

Смъртта на 90-годишния крал

добавя още един елемент на несигурност в обхванатия от кризи регион.

Кончината му също така идва в момент, когато Саудитска Арабия води борба с Иран за регионално господство, изтъква американското издание. 

Кралското семейство побърза да даде уверение за плавен преход във властта в страната, която е най-големият производител на петрол в света и е религиозен център на исляма, а освен това е близък съюзник на САЩ, посочва вестникът. 

Възкачването на престола на Салман изглежда е знак, че Саудитска Арабия ще запази досегашната си политика, но новият монарх е изправен пред изключителни нови предизвикателства. 

По традиция страната предпочита „дипломацията на чековата книжка“, но след Арабската пролет Рияд възприе доста по-агресивен подход, предлагайки щедра подкрепа на своите съюзници като Египет и противопоставяйки се на противниците като сирийския президент Башар Асад и движението „Мюсюлмански братя“, коментира „Ню Йорк таймс“. 

Смъртта на Абдула води до властови преход в критичен момент за Саудитска Арабия, която е изправена пред понижение на цените на петрола и разрастващо се ислямистко насилие, пише в. „Вашингтон пост“. 

Сега престола заема братът на Абдула – Салман. По този начин властта в най-важната сунитска сила в региона и най-близък съюзник на САЩ сред арабските страни се поема от

79-годишен човек, за когото се твърди, че е в лошо здравословно състояние,

изтъква американското издание. Има предположения, че Салман страда от деменция или болестта на Паркинсон, въпреки че самият той отрича това. 

Все пак възрастта му поражда несигурност за неговото управление, посочва британският в. „Гардиън“. 

Стабилността и приемствеността вероятно ще бъдат ръководните му принципи в момент, когато има безпокойство заради засилването на „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия, размириците в Йемен и съперничеството на Саудитска Арабия с Иран, прогнозира изданието. 

Най-непосредственият въпрос сега ще бъде саудитската политика по петрола и

съпротивата на Рияд срещу намаляването на производството на нефт от ОПЕК

с цел да подкрепи падащите цени на петрола, докато се стреми да гарантира пазарния си дял, коментира британският в. „Файненшъл таймс“. Според анализатори обаче едва ли ще има промяна на политиката в краткосрочен план, тъй като новият крал ще се стреми към приемственост, посочва изданието.

Коментари 57
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

57 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

България Преди 1 час

Според конституционалисти конкретен срок за решението на Радев няма

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 2 часа

Той е предизвикал катастрофа

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 4 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 4 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 4 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 4 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 4 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 4 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 4 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 4 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 4 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Свят Преди 4 часа

Тази вечер е планирана протестна акция

Георги Тахов

Кой е Георги Тахов, предложен за министър на земеделието

България Преди 5 часа

Той е предложен да замени на поста Кирил Вътев

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

България Преди 5 часа

Вътев беше един от четиримата министри, останали от редовното правителство

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Свят Преди 6 часа

Руските власти се подготвят да преместят части от Африканския корпус в Белгородския регион

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 6 часа

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени