27

Д оналд Тръмп, който е фаворит в надпреварата за републиканската кандидатура за президентските избори в САЩ, призова в понеделник за „тотално и пълно прекратяване на влизането на мюсюлмани в САЩ“, предаде АП.

Предложената забрана следва да остане в сила, „докато представителите на нашата държава разберат какво става“, се посочва в изявление от неговия щаб. В него се казва още, че предложението на Тръмп идва

в отговор на нивото на омраза сред „широки сегменти от мюсюлманското население“ спрямо американците.

„Докато успеем да разрешим и разберем този проблем и опасната заплаха, която той представлява, нашата страна не може да става жертва на ужасни атаки на хора, които вярват само в джихад и които нямат здрав разум и уважение към човешкия живот“, посочи Тръмп в изявлението.

За да подкрепи своето предложение, той се позова на данни от консервативната организация Център за политика на сигурност, според които 25% от мюсюлманите намират за оправдано насилието срещу американци.

Ръководителят на предизборния екип на Тръмп – Кори Левандовски каза, че предложението би важало за „всички“, включително за мюсюлманите, които искат имигрантски визи, както и за туристите, които искат да влязат в страната. Левандовски не отговори на въпросите дали забраната следва да включи мюсюлмани, които са американски граждани и са пътували извън страната, или как митническите и граничните служители ще установяват религията на лицата, желаещи да влязат в САЩ.

Призивът на Тръмп е против американските ценности и би навредил на националната сигурност, коментира зам.-съветникът на президента Обама за националната сигурност Бен Роудс пред Си Ен Ен. Говорителят на Белия дом Джош Ърнест каза, че

Тръмп опитва да си играе със страховете на хората,

за да получи подкрепа в своята кампания.

В обръщение към нацията в неделя президентът на САЩ Барак Обама призова американците да проявяват толерантност към своите съграждани, независимо от тяхната религия.

Изявлението на бизнесмена милиардер и бивша телевизионна звезда предизвика

остри критики

и от неговите съперници за номинацията на републиканците, които търсят начини да го отстранят от челната позиция. Унищожителни коментари последваха от бившия губернатор на Флорида – Джеб Буш, от губернатора на Охайо – Джон Касич и от губернатора на Ню Джърси – Крис Кристи.

Сенатор Линдзи Греъм каза, че Доналд Тръмп „е преминал от правене на абсурдни коментари към това да бъде откровено опасен със своята бомбастична реторика“. Говорител на друг кандидат на републиканците – Бен Карсън, заяви, че според Карсън религията не трябва да бъде лакмус тест за влизане в страната, но всеки, който посещава САЩ, трябва да бъде наблюдаван по време на престоя си, какъвто е случаят в много държави.

Фаворитката за номинацията на Демократическата партия за президентските избори Хилари Клинтън също критикува предложението на Тръмп, наричайки го „заслужаващо порицание, предубедено и създаващо разделение“.

Ибрахим Хупър, директор на Съвета за американско-ислямски отношения – мюсюлманска група за подкрепа, коментира идеята на Тръмп с думите:

„Влизаме в сферата на фашизма“.

„Трябва да бъде обезпокоително не само за американските мюсюлмани, но и за всички американци, че водещ президентски кандидат на републиканците е направил едно в същината си фашистко изявление“, каза Ибрахим Хупър.

Властите на Сейнт Питсбърг забраниха на Тръмп да се появява в този град в щата Флорида. Забраната ще действа докато не се изясни степента на заплаха, която представлява Тръмп и хора с подобни убеждения.

Проучване на общественото мнение в САЩ, направено след нападението в Сан Бернардино, Калифорния, показа големи разлики във възприятията на демократите и републиканците към мюсюлманите. 69% от републиканците са изказали най-малко страх по отношение на мюсюлманите в сравнение с 39% при демократите.

Тръмп шокира много американци още през август, когато обеща да изгони всички имигранти от САЩ:

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@