11

Завърши възстановяването на сградата на архитектурния паметник "Кръстата казарма" във Видин, построена 1801 г.

Днес при посещението си във Видин премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов откриха ремонтираната сграда. Сградата на "Кръстата казарма" не е ремонтирана близо 30 години, отбеляза Борисов.

Ремонтът, продължил осем месеца, се извърши по проект, финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие".

Областният управител на Видин Цветан Асенов каза, че конструктивното укрепване на Кръстата казарма е било необходимо заради лошото й състояние и не добрата функционалност като етнографска композиция и музей.

С ремонта е даден нов облик на 200-годишна сграда, което ще спомогне за налагането й като водеща туристическа дестинация в региона. За Видин и областта развитието на туризма е с водещо и приоритетно значение, подчерта Цветанов.

Ремонтът включва заздравяване на конструкцията на сградата, възстановяване на първоначалното положение на разцепените крила и отводняване на терена около четирите крила на сградата.

Общата стойност на ремонтните работи е 1 279 910 лева, а цялата стойност на проекта е 1,5 млн. лв.

Този паметник на културата има вече архив - както графичен, така и в електронен вариант, обобщи доцент Виолета Комитова, ръководител на проектантския екип, изготвил архитектурното задание на проекта.

"Кръстатата казарма" във Видин е един от най-забележителните туристически обекти в града. Построена е по поръчка на независимия владетел на Видин Осман Пазвантоглу.

Сега в нея се помещава част от сбирката на регионалния исторически музей.

Някога на това място се e намирала градината на Стария сарай - двореца на пашата.

Сградата е построена през 1801 година. Покрит дървен мост я свързвал с построената в съседство оръжейна работилница. След Освобождението сградата е служела за съд и казарма на българската войска.

Постройката е масивна, двуетажна, във формата на равнораменен кръст със застроена площ към 1260 квадратни метра. Обособени са четири почти самостоятелни вътрешни двора.

Музеят "Кръстата казарма" е част от регионалния музеен комплекс във Видин, а сградата поради своята уникалност е обявена за паметник на културата от местно значение. През
1965-1967 г. сградата е реставрирана и адаптирана за музей, от 1969 г. в нея е уредена етнографска експозиция, представяща традиционната култура на населението от Видинска област от края на 19 век до 20-те години на 20 век.

Артефактите заемат двата основни етажа. В няколко зали са изложени особено ценни експонати, разказващи за живота и бита на местните хора. Сред най-интересните са тези, които показват обредни и традиционни носии от региона. Тоалети и предмети от градския бит илюстрират връзките на Видин с Европа.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@