3
Хо ожникът професор Андрей Даниел днес получи годишната Национална награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора".

В деня на рождението на великия художник - 1 февруари - в галерията в Кюстендил, носеща името му, сред гостите бе и баба Тодора, един от последните живи модели на Майстора.

"Огромна е стойността на тази награда за мен. Това, че спечелих бе голяма изненада. Досега не съм имал изложба в Кюстендил, ще открия догодина на същият ден. Рисувам от повече от 50 години. Първите маслени бои получих, когато бях на 10 години.

Всички жанрове в живописта са ми близки. Художниците имат огромна нужда от подобен духовен стимул", заяви Андрей Даниел.

"Скъпи хора обичам ви всичките. Аз съм рисувана от Майстора три пъти. Много съм му благодарна, че чрез картините ме пренесе в целия свят", каза баба Тодора.

"Заедно да благодарим на Бога, че на този ден в този прекрасен храм чувстваме освен закрилата на св. Трифон и закрилата на Майстора. Това е човекът, който никога няма да напусне нашият живот и никога няма да напусне родината си, за слава и гордост на тази прекрасна България. Честит празник на всички", заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Наградата на името на Майстора е учредена през 1973 г., а сега, след прекъсване 25 години, е възстановена по инициатива на община Кюстендил, с участието на Съюза на българските художници и Министерството на културата.

Андрей Даниел е роден в Русе в семейството на режисьора Леон Даниел през 1952 г. Завършил е живопис в Националната художествената академия при проф. Добри Добрев, а сега сам той е професор там.

Правил е десетки самостоятелни изложби, сред които отделя някои:

2008 -  "Август в изкуството" - Варна, галерия "СИБанк" - София - "Нещата извън нас";

2007 - галерия-книжарница "София прес" - "Завръщане в Египет";

1984, 1998, 2001, 2005, 2006, 2008 - Есенни изложби в Пловдив;

2004 - София - галерия "Максим", изложба "Хайку";

2002 - София - галерия "Райко Алексиев"  - юбилейна изложба "Неща, места и хора";

1997 - София - галерия "Макта", Хага, Холандия, Пловдив - галерия "Дяков";

1995 - София - галерия "Норман", изложба "Реални и фантазни пътешествия", Френски културен институт;

1993 - София - изложба "Рицари" Галерия за чуждестранно изкуство, галерия "Суит уотър" Лондон;

1987 и 2012 - "Аполония", Созопол;

1983 - Кипър, Делхи;

1982 - Варна, София - "Шипка 6".

Сред многото колективни изложби акцентира върху участието си в групата "Градът" през 1989-1991 г.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, галерии в страната, държавни и частни колекции в Швейцария, Холандия, Италия, Финландия, Израел, Испания, Франция, Англия, САЩ, Германия, Канада, Южна Корея.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@