Е кип от австралийски учени откри, че съществува причинно-следствена връзка между загубата на памет и приемането на тежки храни като захар и мазнини, съобщиха местни медии.
Ръководителката на научния екип от университета на щата Нов Южен Уелс Маргарет Морис посочи, че при експерименти с плъхове е било констатирано, че след приемането на такива храни в продължение на 6 дни, животните проявявали симптоми на загуба на памет. "Животните, разбира се, не бяха напълнели за тези 6 дни, но констатирахме загуба на памет. По-конкретно открихме възпаление в частта от мозъка, в която се формира и съхранява паметта. Именно в тази част от мозъка най-често се проявява болестта на Алцхаймер", посочва Маргарет Морис. "Разбира се, трудно е да се каже, че това се отнася и до човека. Но има данни за хора, които доброволно са поемали храна, богата на захар и мазнини в продължение на 5 дни, и са загубили способността на бърза реакция", обясни изследователката. /ЕФЕ
/
Приемането на тежки храни водело до загуба на памет
Екип от австралийски учени откри, че съществува причинно-следствена връзка между загубата на памет и приемането на тежки храни като захар и мазнини, съобщиха местни медии.
17 декември 2013, 09:51