0

О т източно-европейските държави след Русия България има най-много студенти в американски университети - 3 664. Чуждестранните студенти в САЩ през тази учебна година са 565 хиляди, разказва кореспондентката на българската редакция на Радио "Дойче веле" във във Вашингтон Соня Каникова.

Половината от чуждестранните студенти в САЩ са от Азия ? над 325 000 тази година. Държавите, които имат най-голям брой студенти в американски университети са Индия с над 80 000, Китай с над 62 000, Република Корея - над 53 000, и Япония - над 43 000.

Общият брой на студентите от Европа е 71 000, от тях 26 553 са от Източна Европа. България има 3 664 студенти, и е втора след Русия. Броят на руските студенти е 5 073.

От източноевропейските държави, България несъмнено е представена с най-голям брой студенти на глава от населението на страната. Румъния и Полша се нареждат непосредствено след България. Относително нисък е броят на студенти от централноевропейски държави като Чешката република, Словакия и Унгария.

Най-много от чужденците, включително българските студенти, изучават социални науки, политология, икономика, мендижмънт и други свързани с бизнес и финанси дисциплини, компютърни науки, математика, физика, биология. Български студенти има обаче и във факултети по изкуствата и в много от хуманитарните дисциплини.

Няколкото проучвания, които са обхванати в публикувания доклад за чуждестранните студенти в САЩ, са резултат на силна тревога в американските висши учебни заведения и свързаните с науката сектори на индустрията, че Америка губи потенциални мозъци.

След терористичните атаки на 11 септември 2001 г. броят на чуждестранните студенти е намалял рязко и до началото на тази академична година продължаваше да спада. Сега за първи път е настъпило стабилизиране. То се дължи до голяма степен на промени, направени от Държавния департамент, в политиката за издаване и продължаване на студентски визи.

Академичните институции и индустриални групи обаче биха искали да видят допълнителни облекчения. Те лобират за либерализиране на студентските визи и за отпускане на пари за спонсориране на образованието на млади таланти от чужбина.

Целта е Америка да запази конкурентността си на пазара на технологии. В лобирането участвуват много видни фигури от индустриите като например бивши президенти на "Интел" или "Локхийд Мартин".

В "Интел" стигат дотам да настояват към дипломите на най-талантливите чужденци едва ли не да се прикачва зелена карта, за да няма риск те да бъдат изгубени.

Чуждите студенти носят над 13 милиарда долара на американската икономика. За САЩ, образованието е една от най-важните "експортни стоки" в областта на услугите.

72% от чуждите студенти се финансират от източници извън САЩ, но 24.5% от студентите получават стипендии от американските колежи и университети. Сега се настоява за повече и по-щедри стипендии за да се привлекат по-голям брой таланти от чужбина.

В доклада, който е изготвен от Съвета за висшите учебни заведения, се поставя въпроса за съчетаемостта между тригодишното висше образование възприето от повечето държави в Европа и американските следдипломни програми. Около 40% от американските университети не приемат автоматично за еквивалент "три годишните" дипломи от Европа.

От западноевропейските студенти най-много идват от Германия и Великобритания ? те имат по над 8000 студенти в САЩ. След тях са Франция, Италия и Испания.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@