0
Св волът на столицата - "София" - ще бъде охраняван денонощно срещу крадци на цветни метали. Статуята е изваяна от бронз, месинг и бакър и е висока 8 м. Пилонът, на който тя бе монтирана, е с височина 16 м. "София" бе сглобена само за два дни под зоркото око на автора си - Георги Чапкънов-Чапа.
188 хил. долара отпусна общината за изливането й. Символът бе изправен до сградата на Булбанк над новата метростанция "Сердика", на мястото, където на времето се издигаше паметникът на Ленин. Фигурата тежи около 5 т, като е съставена от 140 парчета.
Поставянето на монумента бе гласувано от Столичен общински съвет на 17-ти септември - Деня на София. По първоначален план статуята трябваше да се нарича "Света София". Българската православна църква обаче възнегодува срещу определението "светица". Според духовенството символът притежавал повече езически елементи, отколкото християнски. Най-големи дразги предизвика совата с разперени криле, която е кацнала на едната ръка на "София". Птицата е 1,10 м.
Този монумент принадлежи на София, а не на църквата, опонира скулпторът. Символът е за всички столичани, независимо дали са мюсюлмани, евреи, будисти или с друга вяра, отсече той.
Столичният кмет Стефан Софиянски откри официално днес бронзовата статуя. Благодаря на Георги Чапкънов за волята и вярата, с които той ни дари, сътворявайки това разкошно произведение, заяви градоначалникът. Сред присъстващите на тържеството бяха финансовият министър Муравей Радев, министърът на здравеопазването Илко Семерджиев и социалният министър Иван Нейков.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@