41

С ъдия Румяна Ченалова не се е укривала от властите и вчера е била в София. Това заяви нейният брат и защитник – адвокат Станимир Ченалов, в предаването „Здравей, България“ по Нова ТВ.

Той обаче добави, че не знае дали тя сама се е предала, или е била задържана. Имам информация колкото и медиите, каза Ченалов.

Съдия Ченалова беше обявена за общодържавно издирване вчера по обяд, след като по различни причини не се е явила за разпит по разследване срещу нея и при опит за принудително довеждане не е била открита. Вечерта беше обявено, че тя е задържана с прокурорско решение за 72 часа.

Защитникът добави, че не знае дали на клентката му са били повдигнати обвинения и какви, но обясни, че и да разбере обвиненията, няма право да ги оповести, тъй като това прави прокуратурата.

Адвокат Ченалов каза още, че за датите, в които той и клиентката му не са могли да се явят в следствието, са подали молба за определяне на нови дати, като във всяка е посочвал телефона си за връзка. По думите му правата на Ченалова са нарушени, щом властите не са се съобразили с молбите, а са я обявили за издирване.

На въпрос защо съдийката е била в психодиспансера в Стара Загора, за да извади документ за нетрудоспособност, адвокатът обясни, че в резултат на стреса у нея се е отключило заболяване, което съществува от около 10 години, но отказа да уточни за какво става въпрос.

Запитан дали мисли, че сестра му е нарочена, адвокат Ченалов отговори: „Най-удобно е да кажеш за някой, че е нарочен. Юристите, като и журналистите, работим с факти“.

Като брат ѝ вярвам на 100%, като адвокат – не мога да коментирам, преди да видя документите, каза още той.

Адвокатът каза още, че съдия Ченалова е „невероятен професионалист, тя е човек, който си върши работата“, а дали тази работа е добра, дали е лоша е въпрос на преценка – винаги има недоволни.

Съдия Ченалова бе поименно спомената от френския посланик у нас Ксавие дьо Кабан сред "гнили ябълки" в българската съдебна система. „Никога не съм чувал за подобен случай във Франция", коментира той случай с френска компания, инвестирала у нас, чийто собственик твърди, че фирмата му е жертва на българската съдебна система. Посланикът обясни, че става дума за две дъщерна фирми на голяма френска компания за вина с милиони оборот и изрази недоумение как съдът е взел решение за обявяване в несъстоятелност.

Името на Ченалова бе замесено и в афера, свързана с делото за двойното убийство пред клуб „Соло“ в София.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@