ДПС очаквано върна мандата за съставяне на правителство
Президентът Росен Плевнелиев връчи мандата за съставяне на правителство на лидера на ДПС Лютви Местан, той го върна   
Източник: БГНЕС
537

П резидентът Росен Плевнелиев връчи мандата за съставяне на правителство на лидера на ДПС Лютви Местан, той го върна. Възможностите на 42-ото Народно събрание да излъчи друго правителство са изчерпани.

„Отказвам да реализирам проучвателния мандат. Възможностите на 42-то Народно събрание да излъчи друго правителство са изчерпани”, подчерта Местан. Страната се нуждае от предсрочни избори – най-прекият път към политическа стабилност, каза председателят на ДПС.

Това е третото връчване на проучвателния мандат след подадената оставка на кабинета „Орешарски”. Преди това мандата върнаха ГЕРБ и БСП. Оттук нататък следва процедурата по съставянето на служебен кабинет, който да подготви провеждането на предсрочните парламентарни избори. Очаква се на 5 август 42-рото НС да излезе във ваканция, а на 6-и президентът Росен Плевнелиев да подпише указ за разпускането му.

По-рано през деня Местан подчерта, че

на 4 август от 14.00 ч. цялата група на ДПС ще бъде в пленарната зала на Народното събрание с готовност да гласува "за" актуализацията на бюджета на НЗОК и бюджета на държавата.

Така разбираме своята политическа последователност и отговорност, заяви лидерът на ДПС след днешното провалено заседание и заявката на ГЕРБ, че се отказват от актуализацията на бюджета и повече няма да влизат в залата, което прави невъзможно приемането й.

"Помолих мандатът да не ми бъде връчван в понеделник, защото това е денят на религиозния празник Рамазан Байрям и е съвършено естествено да бъда при 84-годишната си майка", посочи той.

По отношение на актуализацията на бюджета Местан коментира, че

"оттук-нататък, понеже явно е настъпило време разделно, разделна трябва да бъде и отговорността

пред лекарите по отношение по отношение на НЗОК и пред цялото общество по отношение на държавния бюджет". ДПС носи тази отговорност и има готовност да подкрепи двете актуализации, категоричен бе той. "Оттам – нататък тези, които по съдържателен или тактически характер няма да участват в гласуването или няма да влязат в зала, трябва да носят своята отговорност, добави лидерът на ДПС.

"Поведението на ДПС е достатъчно ясно и предвидимо, особено от евровота насам. Всички наши действия се разполагат именно в онова, което уж консенсусно определихме като плавен преход към политическа стабилност. Ние дадохме своя принос и смятам, че сме единствената партия, която остана последователна и вярна на постигнатото съгласие при президента. Поведението на другите партии е въпрос на тяхна отговорност и решение", каза Местан.

На въпрос дали сътрудничеството с останалите партии става все по-трудно, той отвърна, че "нито едно сътрудничество не е самоцел". Тъй като реализирането политики и национални приоритети е "твърде тежка и непосилна за която и да е политическа сила, в това число и за най-силната от тях, е добре заради конюнктурата на деня и емоциите на деня, да не се разрушават окончателно мостовете помежду си, добави той и обясни, че тази препоръка се отнася и за БСП.

"Аз лично не бих отишъл толкова далеч – не бих отишъл отвъд допустимите граници на политическите консултации", подчерта Местан и обясни, че "призивът му е към всички, но тъй като конфронтационният език напоследък, включително и под формата на несръчни възгласи като "горчиво", се чува от ляво", е решил да постави нарочен акцент върху левицата.

На въпрос дали са необходими нови консултации при президента, Местан отговори, че консултациите са много хубаво нещо, стига постигнатото съгласие на тях да се материализира като окончателни актове. "В против случай думите девалвират, а оттам се обезсмисля и самата политика. Поради тази причина е добре по-трудно да постигаме съгласие, по-трудно да се ангажираме с думи, но когато сме го сторили, да извървим докрай пътя". "Нямаме право да съучастваме в процеса на тоталното девалвиране и изхабяване на доверието в политическата система. Това е наша обща отговорност", подчерта Местан и дори подкрепи думите си с библейското "Вкупом съгрешихме, вкупом непотребни станахме".

ДПС не са поставили абсолютно никакви условия за служебния кабинет, който президентът Росен Плевнелиев ще назначи,

каза Местан в отговор на въпрос след връщането от ДПС на проучвателния мандат. Изразихме силното очакване това да бъде кабинетът на Република България и понеже той ще организира изборите и като състав да вдъхва достатъчно доверие, да създаде усещането за равноотдалеченост от политическите сили и мисля, че президентът ще постигне този ефект, каза Местан.

Председателят на ДПС уточни, че на срещата при президента не са обсъждали нито структура на служебния кабинет, нито каквито и да е имена. Местан каза още, че в разговора президентът е представил приоритетите на служебния кабинет, като

"президентът споделя тезата, че отговорностите на служебния кабинет не биха могли да се ограничат единствено до организиране и провеждане на избори,

защото с изключение на ограниченията обективно поради отсъствието на парламент на законодателни инициативи, по всички останали теми това е кабинет, който е в своите пълни правомощия".

Лютви Местан каза още, че трябва да продължат усилията по отношение на актуализацията на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет. Независимо от заявените позиции на двете основни политически сили - на ГЕРБ и на БСП , мисля, че до понеделник все още има време да се премисли тази позиция и все пак да стигнем до решение за приемане на второ четене на двата закона, защото в противен случай ще се носи тежка отговорност на първо място пред пациентите и лекарите, а и пред цялото българско общество, заяви Местан. Той допълни, че ако има воля за разговори, ДПС ще участва в тях.

От движението биха подкрепили и инициативи на държавния глава в тази посока, ако той прецени, че има нужда отново от среща с политическите сили, за да се направи още едно последно усилие за постигане на съгласие. Имаме ден -два, в които да премислим отговорността си пред пациенти, лекари, пред цялото общество и в крайна сметка в понеделник да стигнем до правилното решение за България, каза Местан.

На въпрос дали ще се опита да разубеди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за днешното му решение по актуализацията на двата бюджета, Местан каза, че не смята, че подобна роля му отива. Той посочи, че ГЕРБ и БСП са автономни партии и изрази очакването си през тези два дена да направят верния прочит на ситуацията в страната и съобразно това в понеделник да се стигне до приемането на двата бюджета.

Попитан за кампанията за предстоящите избори, която ще води ДПС, Лютви Местан каза, че така както в кампанията за европейските избори не би могло да се посочи нито един факт, свързан с евентуална некоректност в политическите послания на ДПС, така и тази кампания ще я водят изключително позитивно, без компромати, макар да имат усещането , че най-вероятно ще бъдат обект на компромати. Вероятно ще се наложи да отговорим на някои, но ние няма да продуцираме такива, допълни той.

Коментари 537
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

537 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 20 минути

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 1 час

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 3 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 3 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 3 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 3 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 3 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 3 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 4 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 4 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 4 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 5 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 5 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 5 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 5 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми